Haberler

Fındıkta Kış Bakımı Verim ve Kaliteyi Artıyor"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındık üreticilerinden, tekniğine uygun yapıldığında verim ve kaliteyi artıran kış bakımına önem vermelerini istedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındık üreticilerinden, tekniğine uygun yapıldığında verim ve kaliteyi artıran kış bakımına önem vermelerini istedi.

Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin önemli tarım ürünlerinden fındıkta bahçeler için kış bakımı zamanının geldiğini belirtti.

Bu kapsamda yapılacak budama ve gübrelemenin ürünün verim ve kalitesini doğrudan etkilediğini dile getiren Soydan, "Bunun yanında fındık ocaklarının dip temizliği de yapılmalı. Kış bakımının zamanında yapılmasıyla ürün kendini bahar aylarına daha iyi hazırlıyor." dedi.

Üreticilerin bahçelerinde gübrelemeye geçmeden önce mutlaka toprak tahlili yaptırması gerektiğini de söyleyen Soydan, şöyle devam etti:

"Toprak tahlillerinin sonucuna göre kasım-şubat döneminde fosfor, potasyum ana gübrelerimizle bor, çinko, kalsiyum, magnezyum, demir ve mikro elementlerini, eksiklikleri oranında bahçelerimize verebiliriz. Ayrıca bahçelerimizde ihtiyaç durumuna göre çiftlik gübreleri de kullanabiliriz. Çiftlik gübreleri organik madde olarak toprağımızın yapısını düzeltmekte, birçok besin maddesinin eksikliğini de gidermektedir."

Soydan, daha sonra da budama ve gençleştirme işlemi yapılması gerektiğini, böylece yaşlı, hastalıklı, zararlılarla bulaşık, sık, kurumuş, verimden düşmüş fındık dalları ve gereksiz dip sürgünlerinin temizlenmiş olacağını ifade etti.

Fındıkta tekniğine uygun yapılacak kış bakımının verim ve kaliteyi artıracağını vurgulayan Soydan, "Tüm üreticilerimizden kış bakımına önem vermelerini istiyoruz. Fındık ülkemizin en önemli ihraç ürünlerinin başında geliyor. Böyle bir ürüne önce üreticilerimiz sahip çıkmalı. Gelecek nesillere verimli bir bahçe bırakmak istiyorsak mutlaka bakımları zamanında yapmalıyız." diye konuştu.

Soydan, üreticilerin il ve ilçelerdeki ziraat odalarına başvurarak teknik yardım alabileceklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title