Haberler

Fındıkta Alternatif Ürün Arayışları

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali İslam, Fındığın Alternatifinin Olmayacağını Belirterek, Karadeniz'de Fındığa Alternatif Ürün Arama Çalışmalarının Yersiz ve Gereksiz Olduğunu Söyledi.

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali İslam, fındığın alternatifinin olmayacağını belirterek, Karadeniz'de fındığa alternatif ürün arama çalışmalarının yersiz ve gereksiz olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Ali İslam, alternatif ürün çalışmasının bir ürünü kaldırıp yerine yeni bir ürün ikame etmek olarak tanımlandığını, bunun gerçekleşmesi halinde fındık üretiminin baltalanacağını ve Türkiye'nin dünya fındık konjonktüründeki yerinin sarsılacağını söyledi. Son yıllarda fındığın stoklara ayrıldığını, bozulmaya yüz tutan fındıkların yağ olarak değerlendirildiğini belirten Dr. İslam, üretilen fındığın niçin satılamadığı sorusuna cevap aranması gerektiğini ifade etti. Japonya'nın bademi tanımasından sonra en önemli ithalatçı ülke olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Ali İslam, adi depolarda bile bozulmadan bir yıl bekleyen fındığın niçin satılamadığını, tanıtım kampanyaları için bugüne kadar neden beklendiğini sordu.

Fındık alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin 2844 sayılı kanunun uygulanması veya yenilenmesi gerektiğine işaret eden Doç. Dr. İslam, alternatif ürün projesi çalışmalarının da anlaşılmaz olduğunu belirtti. Doç. Dr. Ali İslam, "Genel olarak Türkiye'nin fındık üretim alanları olan Ordu, Giresun ve Trabzon illeri Doğu Karadeniz 'eski bölge' ve Düzce, Bolu, Adapazarı gibi iller Batı Karadeniz Bölgesi 'yeni bölge' olmak üzere iki bölgede toplanmıştır. Eski üretim bölgesinde yetiştirilen tombul fındık çeşidi, Giresun kalitesi ya da Türk fındık kalitesi olarak dünyada ün yapmıştır. Diğer yandan bu bölge ekolojik tarıma da uygundur" dedi.

Pratikte üreticilerin bir çoğunun tarımsal ilaç ve gübre kullanmadığına, kullananların da az, yetersiz ve bilinçsiz kullandığına dikkat çeken İslam, "O halde küçük düzenlemelerle bu alan fındık organik tarım bölgesi olarak nitelendirilebilir. Öte yandan, bu bölgenin arazi yapısı erozyona son derece müsaittir. Fındık bitkisi sahip olduğu kök yapısı dolayısıyla erozyonu önlemede önemli bir görev üstlenmektedir. Son yılarda bu bölgede alternatif ürün arayışlarına girildiğini üzülerek duymaktayız. Alternatif ürün, bir ürünü kaldırıp yerine yeni bir ürün ikame etmek olarak tanımlanmaktadır. Bu arayışlar gerçekleşecek olursa fındık üretimimizin baltalanacağı ve dünya fındık konjonktüründeki yerimizin de sarsılacağı muhakkaktır. O halde ne yapmalıdır? Fındık tarımı kendi ekolojisine bırakılmalı ve Türk fındık kalitesi korunmalıdır. Yani eski üretim bölgesinde fındığın alternatifi olmaz. Alternatif arayışlar yeni üretim bölgesinde aranmalıdır" şeklinde konuştu.

Eski bölgede yer alan 750 metre ve yukarısı olan rakımlı yerlerde alternatif söz konusu olabileceğini de ifade eden Doç. Dr. İslam, şöyle devam etti: "Buralarda fındığa alternatif olabilecek pek çok ürünler bulunmaktadır. Tarım ürünleri ihracatımızın beşte birine sahip olan fındık üretimi çok önemli bir konumda bulunmaktadır. O halde bu meyve türü için hazırlanacak politikalar özenle seçilmelidir. Geleneksel yöntemlerle yetiştiricilik yapılmasına rağmen tarım ürünleri ihracatında en büyük paya sahip olan fındıktan ve kalitemizden vazgeçemeyiz."

(MAK-SA)

19.02.2007 18:10 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title