Haberler

Fındıkta 2844 Ayrımı

Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, Fındık Üreticilerin Bölgesel Ayrılıklara Düşmesinin Nedeninin '2844 Sayılı Fındık Dikim Alanlarının Sınırlandırılması' Yasasının Uygulanmamasından Kaynaklandığını Söyledi.

Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, fındık üreticilerin bölgesel ayrılıklara düşmesinin nedeninin '2844 sayılı Fındık Dikim Alanlarının Sınırlandırılması' yasasının uygulanmamasından kaynaklandığını söyledi.

Fındık dikim alanlarının sınırlandırılması yasasının kanayan bir yara olduğunu belirten Necat Avcı, batı bölgesi olan 2. standart bölgedeki üreticiye alternatif ürün yetiştirme alanında gerekli destek verilmezse mevcut durumun devam edeceğini kaydetti. Karadeniz Bölgesi'ndeki arazilerin batıya göre daha eğimli ve üretimin daha zahmetli yapıldığını kaydeden Avcı, "Batı bölgesinde düz alanda verimlilik yakalanmış. Ancak 1. standart bölgede makineli tarımla tanışamamışız. Karadeniz üreticisi yüzde 70-80

dereceli arazilerde beline ip bağlayarak fındık toplarken, taban arazilerde traktörlerle fındık toplanıyor. Bu şartlar altında her iki bölge insanın rekabet etmesi mümkün değil. Ancak 2. standart bölgede alternatif ürün yetiştirmeciliğe teşvik edecek projeler geliştirilmezse bu kanayan yara şeklinde devam edecek" dedi.

Tarımdaki yaşanan en büyük sıkıntının üretim havzalarının belirlenmemesi olduğunu belirten Necat Avcı, şöyle devam etti:

"Fındıkta bunun önüne geçilebilmesi için bölgeler arası fiyat farklılıkları uygulanmalıdır. Ancak devletin bunun alt yapısını oluşturması lazım. Ancak bu şekilde üreticiler arasındaki rekabet sağlanabilir. Bu durumda iki kesimin üreticisi rahat eder. Ayrıca üretim havzaları ve ürün desenleri belirlenerek milli bir tarım politikasının oluşturulması gerekiyor. Maliyet ve refah payı ile fiyat belirlenirse her iki standart bölgedeki üreticinin mağduriyeti giderilmiş olur. Devlet düzenleyen bir kurumdur.

Sosyal devlet anlayışı bunu gerektirir."

(HA-SA-ÖZ-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title