Haberler

Fındık Üreticisi Yeni Yıldan Umutlu

Türkiye'nin en önemli ürünlerinin başında gelen fındıkta üreticiler, serbest piyasada 12 lira olan fiyatın 2016 yılında yükselmesini bekliyor.

EYÜP ELEVÜLÜ - Türkiye'nin en önemli ürünlerinin başında gelen fındıkta üreticiler, serbest piyasada 12 lira olan fiyatın 2016 yılında yükselmesini bekliyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üreticinin fındık fiyatındaki beklentisinin 15 lira seviyelerinde olduğunu söyledi.

Soydan, Türkiye'nin fındık üretiminde dünyada lider konumda olduğunu vurgulayarak, "Üretiminin yüzde 70'ini sağladığımız fındıkta dünyada lideriz. Türkiye fındık üretiminin yüzde 33'ünü Ordu sağlıyor. İhracat rakamlarına da bakıldığında yılda 2,5 ya da 3 milyar dolar gibi bir ihracat gelirimiz var. Bu gelir, hiçbir gider olmadan döviz girdisi olarak Türkiye ekonomisine yansıyor" dedi.

Fındık üreticisinin her geçen yıl bilinçli hale geldiğini belirten Soydan, "Üreticilerimiz artık ürününü hak ettiği rakamlara satabilmek için elinden gelen mücadeleyi vermektedir. 2014 yılında yaşanan don olayından sonra üretici bir devir atlamıştır çünkü üretici, 2014 yılından sonra fındık fiyatlarını 22 lirayı görmesinden dolayı ürünün para ettiğini görmüştür. Üretici, 'benim fındığım para ediyor ve bundan sonra ürettiğim ürünü değerlendireceğim' dedi" ifadelerini kullandı.

Arslan Soydan, tarımsal ürünler içerisinde fındığın çok önemli bir ürün olduğunu hatırlatarak, fındık sezonunun her yıl farklı spekülatif söylemlerle başladığına dikkati çekti.

"Fındık fiyatlarında istikrar önemli"

Soydan, fındık üreticisinin 2015 mahsulü için gereken gayreti gösterdiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bu sezon ürünümüzün fiyatı 11 lira olarak başladı. Hızlı şekilde 15 gün öncesine kadar 14 lira seviyelerine kadar yükseldi. Üretici de bu süreçte pazara ihtiyacı kadar fındık indirdi. Bir anda fındığı pazara yığmadı ve ürününü elinde tuttu. Tabii ki Türkiye'nin ihracatı anlamında talepler var. Bu taleplerin de yerine gelmesi için fiyatların yukarı doğru çıkması sağlandı ancak üreticinin hak ettiği rakamlar var. Fındık fiyatlarındaki istikrar önemli. Üreticilerin hak ettiği rakam olarak 15 lira seviyelerini gördük. Üreticiyi bahçede tutmanın tek yolu, istikrarlı bir fındık fiyatıdır."

Yaklaşık iki hafta önce fiyatların 14 lira seviyelerindeyken bir anda düştüğüne dikkati çeken Soydan, "Her ne olduysa fındık fiyatları bir anda 10 lira seviyelerine düştü. Bu durum üreticiyi şok etmiştir çünkü böyle bir fiyatı beklemiyorduk ama bakıldığında, dövizde herhangi bir oynama ya da bir sıkıntı yokken fındık fiyatları bir anda düştü. Biz bunu üreticilerin hak ettiği fiyat olarak değil ve bilinçli fiyat oynaması olarak gördük. Üreticimiz bu fiyat düşüklüğünde paniklemedi" diye konuştu.

Beklenilen fiyatın gerçekleşmesi halinde esnafın rahatlayacağını aktaran Soydan, üreticiler olarak yeni yıldan umutlu olduklarını dile getirdi.

"2016 yılına umutlu bakıyoruz"

Arslan Soydan, üreticinin ürününe sahip çıktığına işaret ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"14 lirayken fındığını satmayan üretici 10 lirayken ürününü elinde tuttu. Bugünlerde fındık fiyatları yukarı doğru çıkma eğilimine girdi. Bugün itibarıyla borsalarda fındık 11,50 lirayken serbest piyasada 14 lira. Üretici hak ettiği 15 lira gibi bir fiyatı bulduğu zaman piyasaya ciddi şekilde fındık indirecektir. Ekonomiye bakıldığında şu anda düzgün gidiyor. Bundan dolayı fındık ürünü de çok olumlu gitmesi lazım. Fındık, ekonomi için önemli bir ürün. 2016 yılına umutlu bakıyoruz. En kısa zamanda fındık fiyatlarının tekrar yükselerek 15 lira seviyelerinde olmasını bekliyoruz."

Kaynak: AA / Yerel

Ordu Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title