Haberler

Fındık Üreticisi: Borç Ertelemesi İyi Ama Yetmez

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Musa Keskin, ürünleri zarar gören çiftçilerin tarımsal kredi borçlarının 1 yıl ertelenmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Musa Keskin, ürünleri zarar gören çiftçilerin tarımsal kredi borçlarının 1 yıl ertelenmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

Keskin, don olayının ürün rekoltesi açısından önümüzdeki birkaç yılı da etkileyeceğini belirterek, "Yani üreticinin sadece borçlarının ertelenmesi yetmiyor; faizsiz kredi ile de desteklenmesi gerekiyor" dedi.

Bölgede Mart ayı sonunda yaşanan don olayının ardından fındık ekim alanlarında büyük oranda zararlar meydana geldiğini belirten Musa Keskin, kuraklık ve don nedeniyle ürünleri zarar gören üreticilerin tarımsal kredi borçlarının bir yıl süreyle ertelenmesi yönündeki kararı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Don olayının fındık ürünündeki etkisinin sadece bu yıl değil, önümüzdeki bir kaç yıl da devam edeceğine işaret eden Keskin şunları söyledi:

"Don nedeniyle fındığın yanmasıyla birlikte ağaçların da 3 yıl boyunca zarar görmesi  bekleniyor. Bu da rekolte düşüklüğüne neden olacak. Bu nedenle gelecek senelerde düşünülerek çiftçilere iyi bakım için destek de verilmesi gerekiyor. Yani üreticinin sadece borçlarının ertelenmesi yetmiyor. Faizsiz kredi ile de desteklenmesi gerekiyor."

ÜRETİCİ DGD'LERİN ÖDENMESİNİ İSTEDİ

Ulusal Fındık Konseyi Üyesi Özer Akbaşlı da, hükümetin borçların ertelenmesi yönündeki kararını desteklediklerini belirterek, memnuniyet duyduklarını söyledi. Boztekke köyünden fındık üreticisi Şükrü Karslı da, borçların ertelenmesi kararı için hükümete teşekkür etti ve "Ancak, çiftçilerimiz şu an çok mağdur ve adeta kabus içerisinde. Doğrudan Gelir Desteği'nin (DGD) bir an önce ödenmesini ve bu desteğin süresinin 5-6 yıl daha uzatılmasını talep ediyoruz" diye ekledi.

BAKANLAR KURULU KARARI

Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az yüzde 30 oranında zarar gören ve bu durumu il-ilçe hasar tespit komsiyonlarınca belirlenen üreticilerin, vadesi henüz gelmemiş olmakla birlikte 1 yıl içinde dolacak veya vadesinden itibaren 90 günlük süre içinde olan tarımsal kredi borçları 1 yıl süreyle ertelendi.

HK - (TM) (OSS)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Giresun Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title