Haberler

Fındık Üreticilerine Erken Hasat Uyarısı

Ulusal Fındık Konseyi Başkanı (UFK) ve Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, arazi yapısı müsait olan üreticilerin fındığı daldan değil, tam olgunlaştıktan sonra silkeleyerek yerden toplamasının hem işçilik maliyetlerini azalttığını hem de randımanı yükselttiğini ifade etti.

Arslantürk, yaptığı yazılı açıklamada, fındık üretilen illerde oluşturulan komisyonların belirlediği tarihe göre sahil kesimlerinde en erken 1 Ağustos'ta fındık toplanmaya başlanabileceğini belirtti.

Bu tarihten önce yapılacak her toplamanın fındıkta hem verim hem de kaliteyi olumsuz etkileyeceğine dikkati çeken Arslantürk, bunun maddi bedelinin ağır olacağını kaydetti.

Arslantürk, fındığın tam olgunlaştıktan sonra toplanması gerektiğini, bunun için borsa olarak önceki yıllarda "Fındığı daldan değil, yerden toplayın" kampanyası başlattıklarını anımsatarak, şöyle devam etti:

"Bu kampanyada yaptığımız değerlendirmede, zamanında toplanan fındık miktarı ile randımanında, erken toplananlara göre en az yüzde 15 artış tespit edilmiştir. Bu gerçekten hareketle 600 bin tonun üzerinde rekolteye sahip 2018 ürününün tamamının erken toplanması, yaklaşık 90 bin ton kayıp olması demektir. 90 bin ton kaliteli fındığın bedeli de kilogramı 10 liradan bile olsa 900 milyon lira demektir. Neredeyse tamamını ihraç ettiğimiz fındıkta böyle bir kayba sebebiyet vermemiz, hem üreticinin kesesine hem de devletimizin kazanacağı dövize zarar demektir."

Arslantürk, arazi yapısı müsait olan üreticilerin fındığı daldan değil, tam olgunlaştıktan sonra silkeleyerek yerden toplamasının hem işçilik maliyetlerini azalttığını hem de randımanı yükselttiğini vurgulayarak, "Üreticilerimizin bir kısmı gurbetten gelmelerini, bir kısmı da önümüzdeki Kurban Bayramı'nı gerekçe yaparak bahçelere erken girmesinler. Acele etmesinler. Milyonlarca liralık kayba yol açmasınlar." ifadesini kullandı.

Fındık gibi Karadeniz'in en önemli geçim kaynağı olan ve Türkiye'ye tek başına, tek kuruş ithal girdisi olmadan her yıl 2 milyar doları aşkın döviz kazandıran bir ürüne her aşamada gereken hassasiyetin gösterilmesi gerektiğine işaret eden Arslantürk, bunun en önemli aşamasının da yerinde ve zamanında hasat olduğunu kaydetti.

Karadeniz illerinde fındık toplama tarihleri sahil, orta ve yüksek olmak üzere 3 ayrı kesim için ayrı ayrı belirleniyor.

Kaynak: AA / Ekonomi

Trabzon Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title