Haberler

Film Setlerinde ''Takım Sözleşmesi'' Uygulaması...

DİSK'e bağlı Türkiye Sinema Emekçileri Sendikasının (SİNE-SEN), 15 Eylülden itibaren setlerde, sektörün çalışma yaşamını yeniden düzenleyen ''Takım Sözleşmesi'' uygulaması başlatacağı bildirildi.

DİSK'e bağlı Türkiye Sinema Emekçileri Sendikasının (SİNE-SEN), 15 Eylülden itibaren setlerde, sektörün çalışma yaşamını yeniden düzenleyen ''Takım Sözleşmesi'' uygulaması başlatacağı bildirildi.

Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği'nce (ÇASOD) düzenlenen basın toplantısında konuşan Sine-Sen Genel Başkanı Yusuf Çetin, sektörün mevcut çalışma hayatının hem hukuk, hem anayasanın temel ilkelerine aykırı olduğunu, çalışanlara yönelik emek sömürüsü yapıldığını, SSK ve iş yasalarına aykırı uygulamalar bulunduğunu ileri sürdü.

Bu nedenle çalışma hayatının düzenlenmesinin kaçınılmaz hale geldiğini kaydeden Çetin, yapımcılara seslenerek, ''Amacımız daha uygar ve verimli bir çalışma ortamını sizlerle birlikte oluşturmaktır. Çağdaş ülkelerde görüp hayran olduğumuz saygın ve birbirinin hak ve hukukuna dikkat edilen bir düzeni birlikte kurmayı teklif ediyoruz'' dedi.

Yusuf Çetin, üyelerinden gelen talep üzerine sektörde çalışan herkesin sigortasının yaptırılması ve günde 10 saatten fazla çalışmaya mesai ödenmesi gibi maddeleri içeren ''Takım Sözleşmesi'' hazırladıklarını kaydederek, bunun 15 Eylülden itibaren setlerde uygulamasına başlanacağını bildirdi.

Çetin, setleri iş müfettişleriyle birlikte denetleyeceklerini ve kimsenin sigortasız çalıştırılmasına izin vermeyeceklerini de sözlerine ekledi.

-DİSK GENEL BAŞKANI-

Toplantıya katılan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de, bugüne kadar siyasi iktidarların hep emek düşmanlığı üzerine politika yaptığını ileri sürerek, bundan sanatçı ile sinema ve televizyon emekçilerinin de paylarını yeterince aldığını söyledi.

Çelebi, bir toplumun sağlıklı gelişmesinde sanatçının rolü ve görevinin çok büyük olduğunu vurgulayarak, Türkiye'de sanatçı ve emekçilerin yalnızlaştığını, piyasanın acımasız kuralları karşısında hayatta kalma mücadelesiyle yüz yüze geldiğini ve yöneticiler tarafından ''21. yüzyılın vebalıları'' olarak ilan edildiklerini savundu.

Tüm gelişmiş ülkelerde sinema-televizyon çalışanlarının çalışma koşullarının imrenilecek durumda olduğunu, Türkiye'de ise kötü çalışma şartları içinde haksız, güvencesiz ve adeta köle gibi çalıştırıldıklarını iddia eden Çelebi, şöyle konuştu:

''Sine-Sen'in önerisi, bir film setinde çalışan herkesin ücretlerini tam ve doğru alması, sosyal güvence içinde, sağlık ve kaza sigortaları yapılmış, insanca koşullarda sanatını ve mesleğini yapmaya yönelik koşullar içeren, uygarca ve insanca iş koşullarını düzenleyen bir sözleşmedir. Bu sözleşmedeki bütün kurallar, bütün Avrupa ülkelerinde ve gelişmiş ülkelerde uygulanmaktadır. Bunun ülkemizde uygulanmamasının hiçbir mantıklı ve anlaşılır tarafı yoktur, olamaz da.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 25 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faiz kararı ne olacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title