Haberler

Filistinlilerin "Büyük Dönüş Yürüyüşü"

Gazze sınırında düzenlenen "Büyük Dönüş Yürüyüşü"ne katılan Filistinliler, 1948'de İsrail tarafından çıkarıldıkları topraklarına dönmekte ısrarcı olduklarını vurguladı.

Gazze sınırında düzenlenen "Büyük Dönüş Yürüyüşü"ne katılan Filistinliler, 1948'de İsrail tarafından çıkarıldıkları topraklarına dönmekte ısrarcı olduklarını vurguladı.

İsrail'in 30 Mart 1976'da Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koymasının ardından yaşanan olayların anıldığı "Toprak Günü"nde "Büyük Dönüş Yürüyüşü"ne katılmak üzere sabah saatlerinde sınıra doğru harekete geçen genç, yaşlı, çocuk, kadın, erkek binlerce Filistinli, topraklarına bağlılıklarını ortaya koydu.

Gazze'nin sınır bölgelerinde Filistinli grupların çağrısına uyarak toplanan çok sayıda Filistinli sloganlar atarak dönüş hakkına dair marşlar söyledi.

Yürüyüşe Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinden katılan Ahmed Kadih AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Buraya gelişimiz 'Ey Vatan, dönüyoruz' sözümüzü pekiştirmek içindir." dedi.

Filistinlilerin topraklarından çıkarıldıkları 1948 ve 1967 yıllarında işgal edilen yerlere dönmeye kararlı olduğunu yineleyen Kadih, dönüş hakkının Filistinlilerin öz hakkı olduğunu dile getirdi. Kadih bugün tamamıyla İsrail işgali altında olan Hayfa, Yafa, Akka ve Kudüs'e yeniden döneceklerini belirtti.

"Bizler uluslararası hukukun bize tanıdığı haklarımızı istiyoruz" diyen Kadih, Birleşmiş Milletler'in (BM) 194 sayılı Filistinlilerin topraklarına dönüş kararının uygulanmasını istediklerini söyledi.

Yürüyüşe katılan Filistinli Gadir Amiş de kendisinin Hayfa'dan zorla göç ettirildiğini ve dönüş hakkını vurgulamak üzere eyleme katıldığını ifade etti.

"Yafa'ya dönüşümün hayalini yaşıyorum"

Amiş, hiç gitmediği halde Yafa'ya geri dönüşünü hayal ettiğini belirterek, "Yafa'nın mis kokulu bahçelerinden portakal yemek istiyorum. Uluslararası toplum, Filistinlilerin dönüş hakkının yanında yer almalıdır." diye konuştu.

Muhtar Ebu Saade de Toprak Günü'nde buraya geldiklerini ve bütün dünyaya "Bizler topraklarımıza dönüyoruz." mesajı verdiklerini kaydetti.

"Büyük Dönüş Yürüyüşü"

İsrail'in 30 Mart 1976'da Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koymasının ardından yaşanan olayların anıldığı "Toprak Günü"nde Filistinli grupların günler öncesinden yaptığı "Büyük Dönüş Yürüyüşü" çağrısına katılmak için halk sabah saatlerinden itibaren sınıra akın etmişti.

Filistin bayrakları taşıyan çok sayıda kişi, 1948'de topraklarından göçe zorlanan Filistinlilerin dönüş hakkını savunmak ve İsrail'i protesto etmek için sınırdaki 6 noktada toplanmak üzere Gazze'nin kuzey, güney ve orta kesimlerindeki bölgelerinden sınıra doğru yürüyüşe geçmişti.

Filistinli taraflar her fırsatta yürüyüşün "barışçıl" olacağını vurgularken, İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot Filistinlilerin yürüyüş sırasında İsrail altyapılarına saldırması durumunda orduya gerçek mermi kullanma izni vereceğini belirtmişti.

Eisenkot, yürüyüş nedeniyle bariyerlerin güçlendirileceğini ve İsrail topraklarına sızma girişimlerini engellemek için takviye birlikler konuşlandırılacağını kaydetmişti.

Ayrıca İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada yürüyüşle eşzamanlı Gazze-İsrail sınırının kapalı askeri bölge ilan edildiği duyurulmuştu.

Direnişin sembolü: Toprak Günü

İsrail, 30 Mart 1976'da Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koymuştu. Filistinliler olayı protesto etmek için genel grev yapmış, İsrail güçlerinin Deir Hana beldesinde göstericilere ateş açması sonucu 6 kişi ölmüş, yüzlerce kişi yaralanmıştı. Bu nedenle Filistinliler her yıl 30 Mart'ta işgale karşı etkinlikler düzenliyor.

1976 olayları İsrailli yetkililerle Filistinli kitleler arasında ilk çatışma olması sebebiyle büyük önem taşıyor.

Toprak Günü olarak anılan bu olay, İsrail'le Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin sebatının simgesi olarak görülüyor.

Filistin Toprak Günü'nün geçmişi "Nekbe" olarak bilinen 1948'de İsrail'in kurulması ve sonrasındaki olaylar zincirine kadar uzanıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Filistin İsrail Gazze Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title