Haberler

"Filistinliler İsrail'i Tanımalı"

Güncelleme:

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistinliler'in İsrail'le çatışmaya son vermesi gerektiğini söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistinliler'in İsrail'i bir Yahudi devleti olarak tanıması ve İsrail'le çatışmaya son vermesi gerektiğini söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın BM'ye bugün "gözlemci devlet" statüsü için yapacağı başvuru öncesinde konuşan Netanyahu, " İsrail, bir Filistin devleti ile barış içinde yaşamaya hazırdır. Fakat barışın var olması için İsrail'in güvenliği muhafaza altına alınmalıdır. Filistinliler, Yahudi devletini tanımalı ve kesin olarak İsrail'le uyuşmazlığı sona erdirmeye hazır olmalılardır" dedi.

Kudüs'de konuşan Netanyahu, Birleşmiş Milletler'de Filistin'e "gözlemci devlet" statüsü verilmesi beklenen oylamaya karşı çıkmalarının nedenlerini detaylı olarak anlatarak, "Barışı tesis etmenin tek yolu, doğrudan taraflarca varılan anlaşmalarla, aralarında yürütülen müzakerelerle mümkündür. Barış, İsrail'in hayati öneme sahip güvenliği ve ulusal çıkarlarını tümüyle görmezden gelen BM kararlarıyla başarılamaz" ifadelerini kullandı.

Bu yüzden BM'de alınacak bir kararın tek taraflı olacağını iddia eden Netanyahu, "Bu barışa katkıda bulunmaz, aksine geriye götürür" şeklinde konuştu. Netanyahu, "Bu topraklarda yaşayan Yahudi halkının haklarına gelince bugün Genel Kurul'da toplanan insanlara sade bir mesajım var; BM tarafından alınan hiçbir karar, İsrail halkı ile İsrail toprakları arasında 4000 yıldır var olan bağı koparamaz" dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman daha önce yaptığı bir açıklamada, Filistin'in BM'de "gözlemci devlet" statüsü edinme girişiminin her iki tarafın arasını daha da açacağını söylemişti. Lieberman, New York'ta yaptığı açıklamada, "Filistinliler, oylamada oyların çoğunluğunu sağlasa bile sonunda en büyük mağlup kendileri olacaklardır" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Birleşmiş Milletler Filistin İsrail Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title