Haberler

Filistin'in BM'de 'Üye Olmayan Gözlemci Devlet' Talebi

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Malki, ABD Devlet Başkanı Barak Obama'nın Filistinli mevkidaşı Mahmut Abbas'a, "üye olmayan gözlemci devlet" talebi ile BM'ye başvurmaması için yeni yaptırımlar uyguladığını belirtti.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Malki, ABD Devlet Başkanı Barak Obama'nın Filistinli mevkidaşı Mahmut Abbas'a, "üye olmayan gözlemci devlet" talebi ile BM'ye başvurmaması için yeni yaptırımlar uyguladığını belirtti.

Kahire'deki Arap Birliği merkezinde açıklama yapan Malki, Filistinli liderlerin "üye olmayan gözlemci devlet" talebi ile BM'ye başvurmalarını engellemek için Obama'nın Abbas ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söyledi.

Malki, Filistinli liderlerin başvuru talebinden vazgeçmeyeceğini Obama'ya belirten Abbas'ın, "Yahudi yerleşim birimleri konusunda uzlaşmaz bir tutum sergileyen İsrail'e karşı Filistin'i başka şekilde koruyamayız" dediğini aktardı.

Filistin'in 'üye olmayan gözlemci devlet' statüsünü elde edebilmesi için BM'ye yapılacak başvurunun son düzenlemelerinin yapıldığına dikkati çeken Malki, bazı ülkelerin bu talebe destek verdiğini, bazılarının bu girişimin olumlu ve olumsuz yönlerini araştırdığını ve ABD gibi bazı ülkelerin de en başından beri muhalif olduğunu ifade etti.

BM'de halihazırda 'gözlemci kuruluş' statüsünde temsil edilen Filistin, üye olmayan ülke statüsü kazanmak istiyor.

Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın Eylül 2011'de BM Güvenlik Konseyi'ne yaptığı 'tam üyelik' başvurusu reddedilmişti.

193 üyeli BM Genel Kurulu'nda Filistin devletine olumlu bakan gelişmekte olan ülkeler çoğunlukta. İngiltere ve Almanya'nın dışında çoğu Avrupa ülkesinin Filistin'i desteklediği biliniyor.

İsrail'in 1967 savaşı sırasında ele geçirdiği Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Kudüs'ün doğusunda kurulacak Filistin devletinin uluslararası platformda tanınmasını isteyen bazı Filistinliler, böylece İsrail'in 1967 öncesi sınırlara çekilmesi için BM'de oylama yapılacağına inanıyor.

'Üye olmayan devlet' statüsü kazanarak BM'nin Uluslararası Ceza Mahkemesi gibi diğer örgütlerine de katılmayı hedefleyen Filistin, İsrail'e karşı savaş suçları konusunda dava açmayı planlıyor.

Muhabir: Halid Abdulaziz - Hacer Başer / Ömer Erdem

Yayıncı: Erdem Gültekin - KAHİRE

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Barack Obama Filistin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title