Haberler

Filistin İçin Tarihi Gün

Güncelleme:

Birleşmiş Milletler sonunda İsrail tarafından vurulan Filistin için harekete geçti.

Filistin'in BM'de ''gözlemci devlet'' statüsünü kazanmak için yaptığı başvuru, Türkiye saatiyle 22.00'de BM Genel Kurulu (BMGK)'nda başlayan oturumda oylamaya sunuluyor. Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, BMGK toplantısında bir konuşma yapacak.

YAHUDİLER, İSRAİL'İ PROTESTO ETTİ

Filistin Lideri Abbas'ın Filistin'in "gözlemci üye" statüsü başvurusunun oylanacağı BM Genel Kurulu'nda yapacağı konuşmanın hemen öncesinde bir grup Hasidik Yahudi, İsrail'i protesto etti, "Özgür Filistin" şeklinde slogan attı. O sırada BM Genel Merkezi'ne doğru yürüyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, protestocuları tebessümle karşıladı.

FİLİSTİN'E NE KAZANDIRACAK?

Filistin'in ''gözlemci devlet'' olarak kabul edilmesi, BM'de hukuki, siyasi ve diplomatik yetkilere sahip bir devlet olmasına imkan sağlamakla birlikte, 'üye devlet' olma başvurusunda bulunmasının yolunu da açıyor.

Filistin bu yeni statü ile BM ile ilişkili birçok kuruluşa başvuru hakkı kazanacak. Bunlardan biri de Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM). İsrail, Filistin'in yeni statüyü almasının ardından UCM'ye gitmesinden endişe ediyor.

EVET OYU KULLANACAK ÜLKELER

RUSYA: Rusya'nın Filistin'in talebine evet oyu vermesi bekleniyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Filistinlilerin böyle bir talepte bulunma hakkının bulunduğuna inanıldığı' belirtildi. Ancak açıklamada, "Filistin yönetiminin böyle bir hareketin muhtemel sonuçlarını iyi hesap etmiş olduklarını ümit ediyoruz" ifadelerine de yer verildi.

ÇİN: Çin, Filistin'in talebine evet oyu kullanacak ülkeler arasında yer alıyor. Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi, Çin'i 23 Kasım'da ziyaret eden Filistin temsilcisi Bassam el-Salhi'ye ülkesinin Filistin'in BM'deki amaçlarına verdiği desteği yinelemişti.

Yang, görüşmede "Filistin'in BM'ye gözlemci ülke sıfatıyla katılma çabalarını saygı ve anlayışla karşılıyor ve destekliyoruz" ifadesini kullanmıştı.

FRANSA: Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius önceki gün Fransız Parlamentosu'ndan yaptığı konuşmada, "Herhalükarda sadece müzakerelerle 'ki biz her iki taraf arasında koşulsuz ve derhal yapılmasını istiyoruz', Filistin devletinin gerçekleştirilmesine ulaşabiliriz" ifadesini kullanmıştı.

BELÇİKA: Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Didier Reynders'in daha önce oylamada ülkesinin çekimser oy kullanacağını açıklamış olmasına karşın, Belçika'da bugün yapılan bakanlar kurulu toplantısında talebe evet oyu verilmesi kararı çıktı.

İSPANYA: İspanya'dan dün yapılan açıklamada Filistin'in talebi için evet oyu kullanılacağı duyuruldu. İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo parlamentoda yaptığı konuşmada, "İspanya, tarihine uygun bir şekilde Filistin'in talebine evet oyu kullanacak, çünkü bunun Ortadoğu'da barışa yaklaşmak için en uygun çözüm olduğuna inanıyor. Biz, hükümet olarak bu oylamanın olmamasını tercih ederdik, çünkü bu barış müzakerelerinde ilerleme kaydedildi anlamına gelirdi" demişti.

İSVİÇRE: İsviçre de dün Norveç, Danimarka ve İspanya ile birlikte Filistin'in talebine evet oyu vereceğini açıklayan ülkeler arasında yer aldı. İsviçre hükümetinden yapılan açıklamada, Filistin'in statüsünde yapılacak değişiklik "hem yapıcı hem de pragmatik" olarak nitelendi.

AVUSTURYA: Avusturya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Martin Weiss, Avusturya'nın, AB içinde bu konuda ortak bir tavrın belirlenmemiş olduğunun açıklık kazanmasının ardından talebe evet oyu vereceğini duyurdu.

İTALYA: Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda oylanacak Filistin'in "Gözlemci devlet" olma başvurusuna, İtalya'nın destek vereceği bildirildi. İtalya Başbakanlığı'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, "İtalya, BM Genel Kurulu'nda bugün yapılacak oylamada, Filistin lehine oy kullanma kararı vermiştir" denildi.

HAYIR OYU KULLANACAK ÜLKELER

ABD: ABD, Filistin'in BM Genel Kurulu'na sunduğu talebine, İsrail ile Filistin arasında bir barış anlaşması imzalanması sürecini yavaşlatacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland dün yaptığı açıklamada talebe, İsrail ile Filistin'i "yan yana barış içinde yaşayan iki devletli çözüm hedefine yaklaştırmayacağı" gerekçesiyle karşı çıktıklarını bildirmişti.

KANADA: İsrail'in çok yakın bir müttefiki olan Kanada, teklife kesinlikle hayır oyu verecek ülkeler arasında yer alıyor.

Kanada Dışişleri Bakanı John Baird'in sözcüsü Rick Roth, Filistin'in talebine ilişkin yaptığı açıklamada, Filistin ve İsrail arasındaki iki devleti içeren her çözümün her iki devlet tarafından müzakere edilmesi ve birlikte kararlaştırılması gerektiğini, bu konuda ne şekilde olursa olsun tek taraflı atılacak adımın sonuçta yararsız olacağını söylemişti.

HOLLANDA: Hollanda, Filistin'in talebine hayır oyu verme ihtimali bulunan ülkeler arasında yer alıyor. Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans parlamentoya gönderdiği bir yazıda, "Bölgede kalıcı barışa sadece İsrail ve Filistinlilerin, iki devletli çözüm konusunda son anlaşmaya varmak amacıyla müzakere masasına geri dönmesiyle ulaşılabilir" ifadesini kullanmıştı.

BAN-Kİ MUN'UN AÇIKLAMASI

Filistin'in talebine BM üyelerinin karar vereceğine değinen Ban, şunları kaydetti:

"Burada iki devletli çözümün her zamankinden daha uzak olduğunun hayalkırıklığını yaşıyoruz. Çözümsüzlüğün devam etmesinin külfetleri her geçen gün ve her kaçan fırsatta artıyor.

Önceliğimiz, Filistin ve İsrailli nesillerin varmaya çalıştığı, 1967'de başlayan işgalin sonlandırıldığı, Filistin'in bağımsızlığını ve İsrail'le barış içinde yan yana yaşayabileceği kalıcı barışın sağlanması.

İsrail ve Filistinli liderlerden yaşam destek ünitesindeki barış sürecine hayat vermelerini istiyorum. Uluslararası toplumdan iki tarafın da meşru taleplerini savunan bir siyasi çözüm için destek bekliyoruz."

Kaynak: AA / Dünya

Birleşmiş Milletler Avrupa Birliği Filistin İsrail Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title