Haberler

Filipinler'de Müslümanlar Barış Etkinlikleri Düzenledi

Mindanao bölgesinde etkinlikler düzenleyen Müslümanlar, Bangsamoro Temel Kanunu’na ilişkin teklifin bir an önce yasalaşmasını istedi.

Filipinler'in güneyinde, Müslümanların çoğunluğu oluşturduğu Mindanao Adası'ndaki pek çok bölgede Bangsamoro Temel Kanunu'na ilişkin teklifin bir an önce yasalaşması talebiyle çeşitli barış etkinlikleri düzenledi.

Mindanao'nun, Isabela, Cotabato, Davao, General Santos, Pagadian ve Marawi kentlerindeki dinlenme tesisleri ve cimnastik salonlarında yasa tasarısına destek etkinlikleri düzenleyen Müslümanlar ayrıca Jolo ve Tawi Tawi adaları ile Davao del Norte kentine bağlı Baloi  kasabası, Isulan, Sultan, Kudarat, Kuzey Cotabato ve Metro Manila bölgelerinde kitlesel gösteriler gerçekleştirdi.

Mindanao Adası'nda Hristiyanların çoğunluğu oluşturduğu Zamboanga kentindeki bir gösteri yürüyüşü ise belediye başkanının, komşu Recodo bölgesinde dün bir Müslüman göstericinin ölümüyle sonuçlanan şiddet olayı nedeniyle verdiği izni iptal etmesi üzerine yapılamadı.

Adadaki etkinlikler ve destek mitingleri,  çeşitli sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla oluşturulan Mindanao Barış İttifakı adlı kuruluş tarafından organize edildi.

Kuruluşun başkanı Abdülmennan Gayak, Filipinler Parlamentosunun alt ve üst kanatlarına, Bangsamoro Temel Kanuna ilişkin teklifin olabildiğince hızlı bir şekilde yasalaştırması çağrısında bulundu. Gayak, "Filipin Kongresi'ne  gereksiz gecikmeler olmadan kanun teklifini yasalaştırılması çağrısında bulunuyorum. Görüşmelerin başarısız kalmasını istemiyoruz. Mindanao halkına büyük acı ve ızdırap getiren bu ihtilafın derhal sona ermesini istiyoruz" diye konuştu.

"Bangsamorolar" olarak adlandırılan, Filipinler'in güneyindeki Müslümanlar için Mindanao Adası'nda kurulacak yeni özerk siyasi oluşumun temelini teşkil edecek yasa teklifi hakkındaki görüşmeler Filipin Temsilciler Meclisi ve Senatosu'nda yarın yapılacak.

Filipin hükümeti ile eskiden hükümete karşı silahlı mücadele yürüten Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) arasında mart ayında imzalanan "Kapsamlı anlaşma" uyarınca hazırlanan yasa teklifi, birkaç gün önce Filipinler Cumhurbaşkanı Corazon Aquino'ya resmen iletilmişti.

Teklifin yasalaşması halinde Müslümanların çoğunluğu oluşturduğu Mindanao'daki otonom bölgenin yerini özerk Bangsamoro oluşumu alacak. - Zamboanga

Kaynak: AA / Güncel

Filipinler Mindanao Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title