Haberler

"Fiili Hizmet Zammı"na Sınırlama Kabul Edildi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Öngören Tasarıda, Gazetecilerin de Aralarında Bulunduğu Bazı İş Kollarında Fiili Hizmet Zammını Kaldıran Madde, Uzun Süren Tartışmaların Ardından Kabul Edildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik öngören tasarıda, gazetecilerin de aralarında bulunduğu bazı iş kollarında fiili hizmet zammını kaldıran madde, uzun süren tartışmaların ardından kabul edildi.

Milletvekillerinin eleştirilerini yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, tasarıyla kazanılmış hakların korunduğunu söyledi.

Çelik, basının yaşadığı sorunların benzerlerin farklı iş kollarında da yaşandığını ifade ederek, ''Bunların çözümü ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Basının örgütlenmesinin önündeki engelleri hep birlikte kaldıracağız'' dedi.

Komisyonda kabul edilen maddeye göre, gazeteci ve milletvekillerinin de aralarında bulunduğu bazı iş kollarında, kamuoyunda ''Yıpranma payı'' olarak bilinen fiili hizmet zammı kaldırılacak.

Gazeteciler, milletvekilleri, PTT dağıtıcıları, İnfaz Koruma Memurları, Tarım Bakanlığı Zirai Mücadele ve Karantina Teşkilatı ile Veteriner Teşkilatında görev yapanlar, Devlet Tiyatrosu Sanatçıları, Hava Yollarındaki Uçucu Personel, Lokomotif Makinistleri, Gemi Adamları, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası üyeleri de fiili hizmet zammından yararlanamayacak. Bu kişiler için kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar kazandıkları süreler emeklilik yaşından düşecek.

Tasarıya göre, TSK, emniyet ve MİT mensupları ile dalgıçlar, radyoaktif maddelerle yapılan işlerde çalışanlar, asit üretimi yapılan yerlerde, demir ve çelik fabrikalarında ve kurşun izabe fırınlarında çalışanlara bir yılda 90 gün fiili hizmet zammı verilecek. Kurşun ve arsenik işleri, cam fabrikaları, çimento fabrikaları, kok fabrikaları ve termik santralleri, alüminyum fabrikaları, döküm fabrikaları ile itfaiye ve yangın söndürme işlerinde çalışanlara ise 60 günlük fiili hizmet zammı verilecek.

Fiili hizmet zammından yararlanmak için belirtilen iş kollarında en az 10 yıl (3600 gün) çalışma koşulu aranacak. Yer altında çalışanlarda ise bu süre 5 yıl (1800 gün) olacak.

Yer altında çalışanlar hariç, fiili hizmet zammı almaya hak kazananların süreleri, 3 yılı geçmemek üzere emeklilik yaş hadlerinden indirilecek. Daha önce bu düzenleme, 5 yıl olarak uygulanıyordu.

Görüşmeleri, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi'nin yanı sıra, çok sayıda gazeteci de izledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title