Haberler

Fiat ve Tofaş, 263 Projesi ile 370 Milyon Euroluk Yatırım Gerçekleştiriyor

Koç Holding-fiat Group Automobiles Ortaklığı ile Türkiye'de Faaliyet Gösteren Tofaş, Avrupa Pazarları İçin Yeni Bir Hafif Ticari Aracın 370 Milyon Euro Yatırım ile Bursa'da Üretileceğini Açıkladı.

Koç Holding-Fiat Group Automobiles ortaklığı ile Türkiye'de faaliyet gösteren Tofaş, Avrupa pazarları için yeni bir hafif ticari aracın 370 milyon euro yatırım ile Bursa'da üretileceğini açıkladı.

2007 yılında hayata geçirdiği 550 milyon euroluk Fiat Linea ve MiniCargo yatırımlarından kısa bir süre sonra yeni bir model için yatırım kararını açıklayan Tofaş'ın Bursa fabrikasında yılda 120 bin adet olarak üretilecek yeni hafif ticari aracın yüzde 70'i ihraç edilecek. Fiat ve Tofaş'ın bu projedeki amacı; modern, dayanıklı ve ilgi çekici olması planlanan kompakt, ekonomik ve çok amaçlı bir hafif ticari araç tasarlamak. 263 Projesi, Tofaş tarafından Fiat markası altında üretilecek çevreci ve çok amaçlı

bir araç.

Türkiye'de yeni bir model üretilmek üzere yapılan bu yatırımın Fiat'ın Türkiye'ye ve Tofaş'a olan 39 yıllık güvenini gösterdiğini belirten Tofaş CEO'su Ali Pandır, "263 Projesi ile birlikte 2007-2009 arasında toplam yatırımımız 870 milyon euro (1.2 milyar dolar) civarına çıkacak ve Tofaş yeni projelerin devreye girmesiyle yüzde 70'ten fazlası ihraç olan ve 360 bine çıkacak kapasitesinin tamamını kullanan dev bir şirket olacak. Yatırımlarımıza yoğun bir şekilde devam etmekteyiz. Ülke ekonomisine önemli

katma değer sağlayan bu yatırımlarla bir kez daha yinelemek istiyorum; Tofaş içinde bir Tofaş fabrikası daha inşa ettik" şeklinde konuştu.

263 Projesi'nin 2007, 2008 ve 2009 yıllarına yayılacak olan yaklaşık 370 milyon euroluk bir yatırım ile gerçekleştirileceğini belirten Ali Pandır, "Bu yatırım rakamından da görüleceği gibi 263 Projesi mevcut Doblo modelinin bir yenilemesi değil, otomobil, ticari araç ve MPV özelliklerini kapsayan yepyeni bir aracın yepyeni bir platform üzerinde, sıfırdan başlayarak geliştirilmesidir" dedi. "263'ün Türkiye'de üretilmeye karar verilmesinden daha doğal bir süreç olamazdı. Fiat'ın güvenini başarıdan başarıya

koşan 'Yılın Ticari Aracı' seçilen Doblo ile çoktan kazanmıştık, Tofaş'tan daha iyi alternatif yoktu" şeklinde konuşan Pandır, proje için 2 yılı ödemesiz toplam 10 yıllık bir kredi kullanacaklarını da söyledi.

Tofaş Mali Direktörü Nezih Olcay ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, projenin bitmesi ile 2010'dan itibaren her yıl ciroya 1.1 milyar euro gireceğini belirtti.

263 Projesi'nin fikri mülkiyet hakları Mini Cargo'da olduğu gibi bu araçta da Tofaş'a ait olacak. Alım garantisi, yani "al veya öde" prensip anlaşması kapsamında gerçekleştirileceğinden dolayı 263 projesi de Tofaş için ihracat riski içermeyen kapsamlı ve sürekli bir proje olacak. Araştırma-Geliştirme ve üretime başlangıç maliyetleri dahil olmak üzere toplam yatırımın 370 milyon euro dolayında olacağı öngörülüyor.

(BGO-BGO-SN-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title