Haberler

Fetö Usulsüzlüklerine Çocukları da Alet Etti

SEYİT AHMET EKSİK - Muş'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yakınlığıyla bilinen bazı derneklerin "Sokakta Çalışan Çocuklar Eğitim Merkezi Projesi" çerçevesinde sahte faturalarla elde ettikleri haksız kazançları örgüte aktardığı ortaya çıktı.

Muş Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ/PDY'ye yakınlığıyla bilinen derneklerin Sosyal Destek Programı (SODES) projelerinde usulsüzlük yaptığı iddiası üzerine başlattığı ve aralarında öğretmen, iş adamı ve esnafın da bulunduğu 8'i tutuklu 17 kişiyle ilgili yürüttüğü soruşturmayı tamamladı.

Mahkemece kabul edilen iddianamede, sanıkların hayali iş teslimleri, sahte fatura ve malzeme alımlarıyla haksız kazanç elde ettikleri vurgulandı.

İddianamede, Muş Öğretmenler Derneği'nin SODES kapsamında yürüttüğü Sokakta Çalışan Çocuklar Eğitim Merkezi (SOÇEM) Projesi kapsamında devlet kaynaklarından 429 bin 908 liranın FETÖ'ye aktarıldığı belirtildi.

SOÇEM Projesi'nin uygulandığı bina olarak gösterilen yapının daha önceden rehabilitasyon merkezi için kullanılmak üzere hazırlandığı ve içerisindeki malzemelerle FEM Dershanesi'ne devredildiği kaydedilen iddianamede, söz konusu projeye aktarılan kaynağın da başka bir yerdeki FEM Dershanesi'nin tadilatı ve iki yurt binasının inşaatında kullanıldığı ifade edildi.

Proje ödeneğiyle yurt ve okullara kömür alındı

İddianamede, FETÖ'ye yakınlıklarıyla bilinen ve "Lale Eğitim Öğretim Yayın Dağıtım Pazarlama ve Ajans Hizmetleri Firması" adı altında faaliyet gösteren okul, dershane ve yurtların, yakıt ve tadilat masraflarının da SOÇEM bütçesinden karşılandığının tespit edildiği kaydedildi.

Kentteki bir kömür firmasının yetkilisinin iddianameye yansıyan ifadesinde, soruşturma kapsamında tutuklu sanık Cemil Asi'nin zaman zaman iş yerlerine gelerek "Lale Eğitim Öğretim Yayın Dağıtım Pazarlama ve Ajans Hizmetleri Firması'na" ait FEM Dershanesi, Özel Çağlayan Okulu, Bahar Pansiyonu, Hulusi Yahyagil Pansiyonu ve Alparslan Erkek Öğrenci Yurdu'na kömür aldığı bilgisine yer verildi.

Sahte evraklarla para aktarıldı

Sanıkların, SOÇEM Projesi kapsamında, ihale alımlarında tamamen sahte evrak düzenleyerek fiyat araştırma teklifleri ve ihale belgeleri üzerinden FETÖ/PDY'ye para aktarmak amacıyla gerçekte alımı yapılmamış birtakım ürünleri, alımı yapılmış gibi gösterdiği kaydedildi.

Düzenlenen sahte evraklarla kamu kurumlarının zarara uğratıldığı vurgulanan iddianamede, söz konusu paraların "Lale Eğitim Öğretim Yayın Dağıtım Pazarlama ve Ajans Hizmetleri Firması"na aktarıldığı belirtildi.

- FETÖ'ye yaklaşık 430 bin lira aktarılmış

İddianamede, sanıkların FETÖ/PDY'nin amaçları doğrultusunda hileli yollarla SOÇEM Projesinden elde ettikleri 429 bin 908 lirayı hayali iş teslimleri, malzeme alımları ve sahte fatura düzenleyerek, "Lale Eğitim Öğretim Yayın Dağıtım Pazarlama ve Ajans Hizmetleri Firması'nın" muhasebecisi Ali Uyanık aracılığıyla örgüte gönderdiği ifade edildi.

Çocuklar projeden yararlanamadı

Soruşturmayı yürüten Muş Cumhuriyet Başsavcılığı, SOÇEM Projesi kapsamında düzenlendiği iddia edilen kurs ve aktivitelere katıldığı belirtilen öğrencilerin ifadelerine de başvurdu.

Öğrenciler, ifadelerinde, proje hakkında bilgi sahibi olmadıklarını, hiçbir etkinliğinden yararlanmadıklarını anlattı. SOÇEM projesi binası olduğu söylenen yurt binasında, belirli bir ücret karşılığında kaldıklarını belirten öğrenciler, yurdu kendilerine FEM Dershanesi çalışanlarının önerdiklerini ve dershaneye gitmeyen öğrencilerin yurtta kalmadıklarını ifade etti.

46 yıla kadar hapis istemi

İddianamede, geçen yıl aralık ayında FETÖ/PDY'ye yakınlığıyla bilinen bazı derneklerin SODES projelerinde usulsüzlük yaptığı iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında aralarında öğretmen, iş adamı ve esnafın da bulunduğu 8'i tutuklu 17 sanığın "ihaleye fesat karıştırmak, zimmet, resmi belgede sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık ve terör örgütü üyeliği" suçlarından 46 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

Kaynak: AA / Güncel

Cumhuriyet Başsavcılığı Muş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title