Haberler

Fetö'nün Darbe Girişimi

Ankara'nın birçok yerinde olduğu gibi, dün akşam ve gece Meclis'te de çok sıcak saatler yaşandı.

COŞKUN ERGÜL - Ankara'nın birçok yerinde olduğu gibi, dün akşam ve gece Meclis'te de çok sıcak saatler yaşandı. FETÖ'nün darbe girişiminin duyulmasıyla Meclis'e gelen TBMM Başkanı İsmail Kahraman, bazı bakanlar ile Ak Parti, CHP ve MHP milletvekilleri, geceyi Meclis'te geçirdi.

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından, TBMM Başkanı Kahraman, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile bazı Ak Parti, CHP ve MHP milletvekilleri Meclis'e gelerek Genel Kurul salonunda toplandı.

Ankara'nın birçok yerinde olduğu gibi, Meclis'te de savaş uçaklarının sesleri işitildi ve birçok yerden silah sesleri duyuldu. TBMM Kampüsü'nün Dikmen Caddesi, Atatürk Bulvarı ile Güvenlik Caddesi girişleri, Meclis'in servis otobüsleri ile barikat oluşturularak kapatıldı.

Giriş kapılarına silahlı çok sayıda polis yerleştirildi ve milletvekilleri dışında kimsenin kampüs içine girmesine izin vermedi. Kampüse araç girişi de yasaklandı.

TBMM Başkanı Kahraman, bakan ve milletvekillerinin salonda yerlerini almasıyla Genel Kurul'da resmi olmayan bir toplantı gerçekleştirildi.

İsmail Kahraman, Başkanlık Divanında yerini alırken, katip üyelerin koltuklarına CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da oturdu.

Kahraman, Genel Kurul Salonu'na gelen Özgür Özel, Erkan Akçay, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, eski MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ı öperek karşıladı. Salona giren muhalefet partisi milletvekillerini, AK Parti milletvekilleri de alkışladı.

"Olağanüstünün üstü bir toplantı"

TBMM Başkanı Kahraman, Genel Kurul'daki sözlerine, "Bu toplantı, olağanüstünün üstü bir toplantı." diye başladı.

Bir darbe teşebbüsü ile karşı karşıya olunduğunu belirten Kahraman, "Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, bu darbe teşebbüsüne karşı olduğunu açıkladı. Milletimiz de demokrasiye sahip çıktığını meydanlarda ifade ediyor." diye konuştu.

İsmail Kahraman, böyle bir darbe teşebbüsünün herkesi derinden üzdüğünü söyledi.

Toplantıya AK Parti, CHP ve MHP Grup Başkanvekilleri ile milletvekillerinin katıldığını ifade eden Kahraman, "Demokratik tecrübemiz eskidir, yerleşmiş ve kökleşmiştir. Demokrasiye karşı olacak her hareketin karşısında olduğumuzu bu vesileyle bir kez daha ortaya koymuş oluyoruz. Burası milletimizin demokrasi mabedidir, bir araya geldik." değerlendirmesini yaptı.

İsmail Kahraman, toplantıya katılan herkesin demokrasiye sahip çıktığını aktararak şöyle devam etti:

"Milletimiz de asil bir duruşla bu çapulculara, maceraperestlere dersini vermiştir. Bir maceraperestlik maalesef bazı kişilerin zihninde oluyor. Hatırlarsanız 1960 darbesinden sonra 1962'de Albay Talat Aydemir'in 22 Şubat'ı var, 21 Mayıs'ı var, bunlar akim kalmıştır. Buna benzer 9 Kasım gibi hareketler de akim kalmıştır ama her seferinde demokrasi güçlü çıkmıştır, Türkiye demokrasisine sahip çıkmıştır, demokrasi kültürü gelişmiştir, köklüdür. 1876'dan beri Türkiye'nin demokrasi tecrübesi vardır. Demokrasimizin sahibiyiz, ayakta tutacağız. Burada iktidar, muhalefet diye bir ayırım yok, topyekün milletimizin menfaati ve geleceği var."

"Başkaldırıya girişenleri yargı önüne çıkartıp..."

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, "Bu alçakça millet iradesine karşı başlatılan bir avuç ihanetçi darbecinin teşebbüsü, kesinlikle akemete uğrayacaktır, başarıya ulaşma şansı yoktur." dedi.

Milletin Türkiye'nin her yerinde ayakta olduğunu, 81 ilde milyonlarca vatandaşın meydanları doldurduğunu, milli iradeye sahip çıktığını vurgulayan Muş, "Hükümetimiz iş başındadır, Cumhurbaşkanımız devletin başıdır, milli irade TBMM'de Meclis Başkanı'nın başkanlığında toplantı halindedir. Gün, milli iradeye sahip çıkma günüdür. Gün, bu alçak darbe girişimini geri püskürtme günüdür. Gün, bu başkaldırıya girişenleri yargı önüne çıkartıp yargı önünde hesap verdirme günüdür." diye konuştu.

"Darbecilere yenilmeyiz, teslim olmayız"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP olarak 94 yıldır seçimlere girdiklerine işaret ederek "Yeneriz, yeniliriz ama asla darbecilere yenilmeyiz, teslim olmayız." diye konuştu.

Son yapılan seçimlerde halkın CHP'ye anamuhalefet partisi olma görevi verdiğine işaret eden Özel, "Halkımız yapılacak bir demokratik seçimle CHP'ye başka bir görev verene kadar - iktidar olur, muhalefet olur - Türkiye'nin ve bu Parlamento'nun anamuhalefet partisiyiz, demokrasiye ve Parlamento'ya sonuna kadar bağlıyız." dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, darbe girişimini ilk duyulduğunda uçakta olduğunu, gecikmeli olarak Atatürk Havalimanı'na indiğini anlatan Özel, "Genel Başkanımızın bizlere talimatı, Meclis'e ve demokrasiye sahip çıkmaları yönündedir." dedi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "1920'li yıllarda düşman işgalinde olan ülkemizde düşmanların top sesleri Polatlı'dan Ankara'ya gelirken dahi TBMM açıktır, çalışmıştır, görevinin başında savaşı yürütmüştür." değerlendirmesini yaptı.

Demokrasi ve hukuk tarihine kara bir leke olarak geçecek bir girişimde bulunulduğunu vurgulayan Akçay, şöyle devam etti:

"Demokrasimize, anayasal düzenimize kabul edilemez ve karşısında kararlılıkla duracağımız bir darbe girişimi söz konusudur. Başta Meclis olmak üzere Türkiye'nin bütün kurumları dimdik ve kararlı bir şekilde bu girişimleri bertaraf edecektir. Tarihimiz bunun örnekleriyle doludur. Maceracılara asla geçit verilmeyecektir."

Milletvekilleri, bombalar atılırken konuşmalarını sürdürdü

Milletvekilleri, savaş uçaklarından Meclis Kampüsü'ne bombalar atılırken konuşmalarını sürdürdü. Kampüse yaklaşık 10 bomba atıldı. Bu bombalardan biri Başbakanlık makamının bulunduğu koridora düştü ve en büyük zararı buraya verdi.

Muhalefet kulisi girişinde ve içinde bulunan 12 polisin yaralanmasına ve buradaki camların tamamının kırılmasına neden olan bombanın şiddeti Genel Kurul Salonu'nda da hissedildi, salonu bir anda toz bulutu kapladı.

Bombaların kampüs içine düştüğü anlarda, milletvekilleri alkışlarla bu bombaların atılmasına olan tepkilerini dile getirdi.

Meclis ana bina giriş kapıları, Başkanlık Divanı giriş kapısı, Genel Kurul salonu giriş kapıları, dış kulisin tamamı ile kampüs içindeki binaların camları da bu atılan bombalar nedeniyle kırıldı ya da çok büyük zarar gördü.

Bombaların şiddetini artırması üzerine güvenlik kuvvetleri ve TBMM Başkanlık korumalarının uyarısıyla, Genel Kurul Salonu'nda bulunan TBMM Başkanı Kahraman, bakanlar, milletvekilleri, basın mensupları ve Meclis personeli, salonun altındaki sığınağı geçti, burada bir süre kaldıktan sonra daha aşağıda bulunan sığınağa yönlendirildi.

TBMM Başkanı Kahraman, burada AK Parti Grup Başkanvekilleri İlknur İnceöz ve Mehmet Muş, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, AK Parti Ankara Milletvekilleri Cemil Çiçek ve Aydın Ünal ile toplantı yaptı.

İsmail Kahraman ile beraberindekiler, sabaha kadar sığınakta kaldı. Saat 09.30 civarında güvenlik kuvvetlerinin uyarısından sonra sığınaktan çıkan parlamenterler, Meclis'teki hasarı bir süre inceledikten sonra Genel Kurul Salonu'na geçti.

"Çapulcu, paralelci askerlerin yaptığı darbe girişimi"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Genel Kurul Salonu'nda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok ciddi bir darbe girişimi ile karşı karşıya olduklarını söyleyerek "Allah'ın izniyle milletimizle birlikte dik durarak bu darbe girişimini püskürteceğiz. Birkaç kendini bilmez, çapulcu, paralelci askerlerin yaptığı bir darbe girişimi." dedi.

Türk milletine, kadınlara ve gençlere seslenmek istediğini belirten Kaya, şöyle konuştu:

"Lütfen Türk Bayrakları ile sokaklarınıza çıkın, millet iradesinin tecelli ettiği yer Meclis'tir. Bu darbe girişimine kalkışanlardan bunun hesabını soracağız. Türkiye hiçbir zaman için geriye gitmeyecektir. Bu millete bedel ödetmek isteyenler, bunun hesabını millet önünde verecektir. Gün, demokrasiye sahip çıkma günüdür. Türkiye'yi kimse geriye götüremeyecek."

"İktidar ve muhalefet partisi milletvekilleriyle birlikteyiz"

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bundan önce de Türkiye'de, bazıları başarılı bazıları başarısız darbeler olduğunu, muhtıralar yayınlandığını aktararak "Ama biz, iktidarımız döneminde hiçbir muhtıraya boyun eğmedik. 14 yıl boyunca tek irade, millet iradesi, demokrasi ve sandık oldu. Burada iktidar ve muhalefet partisi milletvekilleriyle birlikteyiz." dedi.

İnceöz, şunları söyledi:

"Burada verdiğimiz mesaj şu: Milletimizin verdiği oya halel getirmeden sahip çıkacağız, illegal hiçbir girişime müsaade etmeyeceğiz. Gerekirse can vermeye hazırız. Şehitlerle sulanmış topraklarımızı korumak bugüne kadar hiçbir şekilde kolay olmadı. Demokrasi geleneğini sürdürmek bu ülkede hiçbir zaman kolay olmadı. Anlaşılan odur ki geçmişte olduğu gibi bugün de demokrasiyi korumanın kolay olmadığına bir kez daha tanıklık ediyoruz. İktidara geldiğimiz andan, ilk günden beri darbelere ve muhtıralara karşı olduğumuzu belirten kurucu genel başkanımız Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün devletin başındadır. Bakanlarımız, iktidar ve muhalefet milletvekilleri, ülkemizin demokrasisine sahip çıkıyor. Hiçbir şekilde, bu küçük azınlık grubun darbe girişimine asla müsaade etmeyeceğiz. Milletvekilleri Parlamento'da, millet de sokaklarda iradesine sahip çıkıyor."

AK Parti Grup Başkanvekili İnceöz, demokrasinin küçük bir azınlık grubun teşebbüsüyle kesintiye uğramasına asla müsaade etmeyeceklerine işaret ederek "Bu irade de Meclis'te mevcuttur. Bu darbe girişimi de Allah'ın izniyle başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Bundan aziz milletimizin hiçbir tereddütü olmasın çünkü artık, milletimiz olup bitenleri biliyor. Bu darbe girişimine karşı milli irade galip gelecektir." dedi.

"Darbeleri yaşamış, görmüş parti olarak..."

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de CHP olarak arzu ve isteklerinin eksiksiz bir demokrasi olduğunu vurguladı.

Darbe girişimlerini asla tasvip etmediklerine dikkati çeken Gök, şöyle konuştu:

"Milli iradenin gerçek tecelli ettiği Meclis'e sahip çıkma kararlılığı içerisinde bugün buradayız. Darbeleri yaşamış, görmüş, çok da çekmiş bir parti olarak, darbelerin kesinlikle Türkiye'nin hiçbir sorununa çözüm getiremeyeceğini en iyi bilen partiyiz. Sorunlarımızı, bütün partilerle görüşerek, uzlaşarak çözme kararlılığı bundan sonra çok daha büyük önem kazanacak."

Levent Gök, demokrasiyi yaşatmak ve milli iradeye saygı gereği Meclis'te olduklarını ifade ederek "Kesinlikle darbe girişimlerini ya da başka oluşumları tasvip etmemiz mümkün değildir." dedi.

Kaynak: AA / Politika

Özgür Özel AK Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
title