Haberler

Fetö'nün Darbe Girişimi

FETÖ'nün darbe girişimi sonrası seçimle işbaşına gelmiş yönetimden ve demokrasiden yana tutum alan İtalyan basını, darbeye kalkışanlara yönelik başlatılan soruşturmalar ve bazı görevden almaları tamamen farklı açıdan yorumluyor.

FETÖ'nün darbe girişimi sonrası seçimle işbaşına gelmiş yönetimden ve demokrasiden yana tutum alan İtalyan basını, darbeye kalkışanlara yönelik başlatılan soruşturmalar ve bazı görevden almaları tamamen farklı açıdan yorumluyor.

Ülkenin yüksek tirajlı gazetelerinden La Repubblica, "Yabancı devletlerin de darbeyle bağı var. Erdoğan, profesörleri ve yargıçları siliyor." başlığıyla duyurduğu Türkiye'deki gelişmelere dair, "Profesörlere seyahat yasağı, üniversitelerde terör ve kelepçe saati" ifadelerini kullanması dikkati çekti. "Eğitim ve yargı camialarında kitlesel tutuklamaların devam ettiği" yazılan haberde, Erdoğan'ın "şok" bir çıkışla Meclis"i by-pass edecek OHAL kararı aldığı savunuldu.

Corriere della Sera, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 3 aylık OHAL ilan ettiğini ve darbenin arkasında yabancı ellerin olduğu görüşünü "Türkiye'de olağanüstü önlemler" başlığıyla duyururken, 50 bin kişinin görevinden alıkonulduğunu ve bunun yeterli olmadığını yazdı. Gazete, ilan edilen OHAL ile kalkışmaya katılsın katılmasın insanların üzerindeki baskıyı artıracağını ileri sürdü.

Eski başbakanlardan Silvio Berlusconi'nin ailesine ait Il Giornale gazetesi "Erdoğan kadınları da tasfiye ediyor" başlığıyla "FETÖ'nün darbe girişiminin ardından kadınlara da başörtüsü konusunda baskı yapıldığını" iddia etti. "Bastırılan darbe girişimi sonrası, Türkiye'nin kadınlar için daha fazla yaşanabilecek bir yer olmaktan çıktığını" yazabilecek kadar ileri giden gazetedeki makalede, ülkenin bu girişimin ardından hızla "köktenci" olma yolunda ilerlediği ileri sürüldü. Soruşturmalar kapsamında görevden almaları ise gazete, "Erdoğan frensiz" gidiyor başlığıyla duyurdu.

Ülkede, koalisyon iktidarının büyük partisi olan Demokrat Parti'ye yakın L'Unita gazetesi, soruşturmalar ve görevden almalarla ilgili, "Türkiye'de darbe" manşetini kullanırken, askeri kalkışmaya atıfta bulunulmadan taraflı bir şekilde sadece tasfiyelerin üzerinde durulması dikkati çekti.

İtalya'da Katolik Kilisesi'ne bağlı Avvenire gazetesinin bugünkü sayısında, Türkiye'deki gelişmeleri, "Özgürlük katliamı" gibi yanlı bir manşetle duyurduğu göze çarparken, ülkede öğretim elemanları ve yargıçlar üzerinde tasfiyelerin sürdüğü savunuldu.

Katoliklerin merkezi Vatikan'ın resmi yayın organı ise Türkiye'deki gelişmeleri 1. sayfadan "Türkiye'de tutuklamalar ve işten çıkarmalar devam ediyor" başlığıyla duyurduğu haberinde, ABD Başkanı Barack Obama'nın hukukun üstünlüğü çağrısı yapmasına karşın bunların devam ettiği ifade edildi. Haberde, darbe girişiminin üstünden 5 gün gün geçmesine rağmen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seyahat yasağı getirdiği ve darbecilerle muhaliflere daha sert yaklaştığını ileri sürdü.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan La Repubblica Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title