Haberler

Fetö'den Darbe Girişimi

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Siyasi düşüncemiz, hadiseleri ele almamız farklı olabilir ama bayrak, vatan, bütünlük, hürriyet, demokrasi deyince bir bütün halindeyiz. Hakimiyet herhangi bir silahlı gücün, zümrenin, ekibin elinde olamaz. Hakimiyet millete aittir. Bunu kabul etmeyenler de kabul etmek zorunda kalacaktır." dedi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç başkanlığındaki devlet ve vakıf üniversitelerinin rektörleri, cübbeleriyle "akademinin milli iradeye ve demokrasiye olan inancı ve saygısını" iletmek üzere TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ı ziyaret etti.

Kahraman, Saraç ve rektörleri TBMM Tören Salonu'nda kabul etti.

Kabulde, Saraç, YÖK ve Türkiye'deki bütün üniversitelerce hazırlanan ortak açıklamayı okudu.

YÖK ve üniversitelere TBMM'ye verdikleri destekten dolayı teşekkür eden Kahraman, "15 Temmuz'da ülkemiz, devletimiz bir saldırıya maruz kaldı. Bir grup hayta bir grup milli değerleri, hassasiyetleri törpülenmiş kişiler bir isyan teşebbüsünde bulundular. Şükrederiz ki akamete uğradı." ifadesini kullandı.

Yaşanan olaydan " Türkiye'de darbe yapmanın artık mümkün olmadığı" dersinin de çıkartıldığına değinen Kahraman, 15 Temmuz darbe girişiminin, Türkiye'de parlamenter sistemde yaşanan onyedinci darbe girişimi olduğunu vurguladı.

Türkiye'de daha önce yaşanan darbeler ve darbe girişimlerinin hiçbirinde Meclise dokunulmadığını, savaşlarda dahi bazı mekanların korunduğuna değinen Kahraman, Meclisin bombalanmasının hiç kimsenin aklına gelmeyeceğini ancak milletin üzerine ateş açanların Meclisi de bombaladığını bildirdi.

"Yaralar sarılırken hukuka uygun hareket edilecektir ama sorumlular gereken ölçüde ağırlıkta da cezalandırılacaklardır." diyen Kahraman, darbe girişiminin yapıldığı 15 Temmuz gecesi Mecliste yaşananları anlattı.

Kahraman, darbe girişiminin olduğu gece Mecliste grubu bulunan dört siyasi partinin ortak imzasıyla bildiri yayınlandığını belirterek, "Siyasi düşüncemiz, hadiseleri ele almamız farklı olabilir ama bayrak, vatan, bütünlük, hürriyet, demokrasi deyince bir bütün halindeyiz. Demokrasi kültürünü yaymalıyız, içimizde özümsemeliyiz. Hakimiyet herhangi bir silahlı gücün, zümrenin, ekibin elinde olamaz. Hakimiyet millete aittir. Bunu kabul etmeyenler de kabul etmek zorunda kalacaktır." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin geleceği için çalıştıklarını, manevi güç ve inançla çalıştıklarına işaret eden Kahraman, "Biz iki dünyalıyız. Öyle tek dünya, bu dünya değil. Buradaki MOBESE'ler çekiyor da Cenab-ı Hakkın MOBESE'si yok mu? Dolayısıyla bu manevi güçle, inançla yürüyeceğiz, durmak yok. Endişeye, paniğe kapılmadan daha da öteye gideceğiz." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Kahraman ve beraberindeki rektörler, daha sonra TBMM Genel Kurulu salonuna girdi.

Kahraman ile birlikte divanda, İdare Amirleri AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, MHP Ankara Milletvekili Erkan Haberal, HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de yer aldı. Rektörler de Genel Kurul sıralarına oturdu.

Kahraman, burada yaptığı kısa konuşmada, Meclisin bombalandığı sırada Genel Kurulda olduklarını anımsatarak, "Biz siperdeydik. Gece AK Parti, CHP ve MHP yöneticileriyle bir aradaydık. Meclis kapanmamalı, kapanmayacak. Gemilerden sadece fareler kaçar. Kaptanlar kaçmaz." dedi.

Bütün partilerle ortak bir deklarasyon da yayınlandığına değinen Kahraman, "Ne istiyorsunuz bu miletten, ne yapacaksınız? 10'dan fazla ses bombası, F-16'dan üç bomba, helikopterden sürekli ateş... Bunu Türkiye adına mı yapıyorlar? Hayır." ifadesini kullandı.

Kahraman, konuşmak isteyen rektörlere söz verebileceğini kaydetti.

Bunun üzerine YÖK Başkanı Yekta Saraç ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Mahmut Ak birer konuşma yaptı.

Saraç, yakın zamada rektörlerin cüppelerini giyerek darbe çağırtkanlığı yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Artık YÖK ve rektörlerimiz, demokrasinin, milli iradenin yanında bulunuyor. Bu, büyük bir aşamadır. Bu musibet Türkiye'de demokrasinin yerleşmesi ve daha içselleştirilmesi için güzel bir vesile olacaktır. Anayasa, kanunlara ve hukuka her zaman sahip çıkacağız. Milli iradeye saygımız sonsuzdur. YÖK başkanının oyu ile parmak basan bir çobanın oyunun aynı değerde olduğuna inanıyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanı'nın sağlam iradesi, Meclisin, hükümetin, polisimizin, emir komuta zincirinden çıkmayan onurlu ve şerefli Türk ordusu mensuplarının, aziz Türk milletinin bu darbeyi girişimini bastırma hususunda gösterdiği direnç, bize gurur veriyor."

Kahraman ve rektörler, TBMM merdivenlerinde hatıra fotoğrafı çektirdi, Meclisin ana binasında hasar gören kısımlarını ve bombanın düştüğü bahçedeki bölümleri gezdi.

Rektörler, cep telefonlarıyla hasar gören yerleri görüntülediler.

Kaynak: AA / Politika

İsmail Kahraman Yekta Saraç AK Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title