Haberler

Fetö Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu

Eski İçişleri ve Adalet Bakanı Mehmet Ağar, "Benim Emniyet Genel Müdürlüğü dönemimde, Fetullah Gülen cemaatinin F'si teşkilatta hiçbir aktif görevde yer alamamıştır, almamıştır.

Eski İçişleri ve Adalet Bakanı Mehmet Ağar, "Benim Emniyet Genel Müdürlüğü dönemimde, Fetullah Gülen cemaatinin F'si teşkilatta hiçbir aktif görevde yer alamamıştır, almamıştır. Benim kurduğum istihbarat dairesinin başarıları açıkça bellidir." dedi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonunun dinlediği Ağar, siyasi olarak görev yaptığı dönemde, çalıştığı bürokratlarla ilgili bir sorun yaşanmadığını ve bugünkü soruşturmalarda da isimlerinin geçmediğini söyledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü görevine 1993'te geldiğini, kendisinden önceki dönemde geniş çapta bir tasfiye yapıldığını anımsatan Ağar, "Ben göreve geldiğimde hazır bir kadro buldum. O kadroda değiliklik yapmaya gerek görmedim. Dolayısıyla bizim dönemimizde aktif görev yapmış hiç kimse bu soruşturmalara bulaşmamıştır." diye konuştu.

"Önemli olan bundan sonra ne yapılacağı"

Örgütlerin, doğma büyüme, gelişme ve maksimum güce ulaşma evrelerinin olduğuna dikkati çeken Ağar, "Önemli olan bugün gelinen noktadır. Kimin ne kadar sorumluluğu var mutlaka ortaya çıkacak. Devlette hiçbir şey karşılıksız kalacak değildir. Önemli olan bundan sonra ne yapılacağı. Herkes buradan hissesini alacak ve bu sorumluluğa katlanacaktır." ifadesini kullandı.

28 Şubat dönemine ve sonrasında yaşananlara ilişkin milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Ağar, 28 Şubat sürecinde Doğru Yol Partisinde milletvekili olduğunu anımsatarak, "O dönemde transfer işleri vardı. Tabii bize kimse o konuda teklifte bulunmaya dahi cesaret edemez. O dönemde bana yanaşmaları söz konusu olamazdı. Kendileriyle geçmişten bir irtibatımız olmadığı için kendi güvenmedikleri insanlara yakınlaştıklarını zannetmiyorum." diye konuştu.

"Benim dönemimde bir tane piyasada dejenere olmuş bant, kaset çıkmamıştır." diyen Ağar, kendisi görevden ayrıldıktan sonra siyasetle, iş dünyasıyla ilgili kasetlerin, "salkım saçak ortalara saçıldığını", bunun sebebinin kendilerinin disiplini, meslek sevgileri olduğunu, kimseye mahkeme kararı olmadan dinleme yapılmadığını vurguladı. Ağar, devletin gücünün ve imkanının düzgün kullanılması durumunda netice alınacağını ve bugünün devletinin o günün devletinden çok daha kudretli ve zengin olduğunu belirtti.

"Siyasette kim kuvvetliyse onun yanına yanaşırlar"

Bir soru üzerine Ağar, hiçbir zaman Gazeteciler ve Yazarlar Vakfının toplantılarına gitmediğini söyledi. Ağar, FETÖ'nün siyasette kim kuvvetliyse onun yanına yanaşmak politikası yürüttüğünü, her dönemde iktidarın yanı başında belirli adamlarla kendini olduğundan çok fazla göstermek yoluyla iktidar nimetlerinden nasiplenmenin genel politikaları olduğunu söyledi.

DYP ve ANAP birleşmesi döneminde yaşananların sorulması üzerine Ağar, "O dönemde ilgili partinin genel başkanı, bize verdiği sözlerin tam tersini yaptığı için çok cılız talepleri varken, sonradan kamuoyunda bu iş karşılık görünce partinin tapusunu almak istedi. Veremezdim bende." yanıtını verdi.

"Ruslar, bir tek garip TKP'yi desteklemişlerdi"

Emniyette şube müdürü olarak göreve başladığını ve o dönemde sol örgütlerin arkasında hep Rus gizli servislerinin olduğunu zannettiğini ve ona göre şartlandıklarını belirten Ağar, "Emniyet Genel Müdürü olunca anladım ki Batı servisleri var. Hiçbirinin arkasında Rus servisi yok. Ruslar, garip TKP'yi bir tek desteklemişlerdi. Sovyetlerde rejim çökünce TKP de ortadan kalktı. Hayatında eline bıçak almamış, düzgün fikir adamlarıydı, kabul etmek lazım hepsini. Hiçbir şiddet eylemi olmayan insanlardı." ifadesini kullandı.

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın, "2007 tarihinde Türkçe Olimpiyatlarına katılmışsınız" diyerek orada söylediği sözleri anımsatması üzerine Ağar, "O zaman Türkçenin dünya dili haline geldiğini gösteren manzaralardır. Bu her türlü siyasetçinin gittiği, geldiği yerler. Oradaki övgü sadece çeşitli ırk, dilden ortaya çıkmış çocukların Türkçeyi takdimleriyle ilgili olayın karşısında gösterilen bir tepkidir. Hazreti Mevlana'nın değdiği gibi 'İki arı bir yerden gıda alır, biri bal olur birisi zehir olur.' Onlar aynı kaynaklardan bal almışlar anlaşılan ki zehiri de biriktirmişler." dedi.

Darbe girişiminde siyasi sorumluluğun bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Ağar, komisyonun varlığının sebebinin bu olduğunu, bunun cevabını komisyonun bulacağını, kendisinin 20 yıldır devletten uzak olduğunu söyledi.

"Beni mahkum eden hakimlerin tamamı tutuklu"

Devleti yönetenlerin meşruiyetinin seçilmiş olmalarından geleceğini belirten Ağar, şöyle devam etti:

"Beni mahkum eden bütün hakimlerin tamamı şu anda FETÖ'den tutuklu. Yargıtay 16. Ceza Dairesi de yattığımız cezayı kaldırdı ortadan bize tazminat yolu açtı. İadeyiitibar bizim için yeterli bir tazminattır dedik. Biz ömrümüz boyunca, suça ve suçluya karşı mücadele konusunda şartlanmış bir beyne sahibiz.

Benim Emniyet Genel Müdürlüğü dönemimde, Fetullah Gülen cemaatinin F'si teşkilatta hiçbir aktif görevde yer alamamıştır, almamıştır. Benim kurduğum istihbarat dairesinin başarıları açıkça bellidir. Bütün gücümüzle anayasal düzene karşı olan faaliyetlere karşı hizmet ettik. Benim dönemimde karakol komiserliği bile vermemişim kimseye. Ben kimsenin siyasi görüşüne de bakmam. O dönemde birçok sol görüşlü arkadaşlar vilayet emniyet müdürlüğü de yapmışlardır. Ben yaptığı göreve bakarım."

Bir soru üzerine, İstanbul Emniyet Müdürü olduğu dönemde Beyoğlu Emniyet Müdürü'nün kendisini aradığını, "TKP, Atatürk anıtına çelenk koymak istiyor tedbir alalım." dediğini belirten Ağar, "Bırakın koysunlar dedim. Ne zararı var. Yıllarca küfür ettikleri lidere bağlılık bildiriyorlarsa bunun kime ne zararı var. Onun için dediğim gibi, TKP'ye çok sempatiyle baktım sonrasında." dedi.

Ağar, DYP Genel Başkanı olduğu dönemde söylediği "Düz ovada siyaset yapsınlar" sözünün hatırlatılması üzerine, "O zaman bir sıcak kucak açılsaydı Genelkurmay tarafından AK Parti bu işi çözerdi. Toplumsal mutabakat vardı, biz vardık." yanıtını verdi. Ağar, istihbaratın emniyetten ayrılmasını ise doğru bulmadığını söyledi.

"Darbe kalkışmasını hafife almayalım"

Darbe kalkışmasının hafife alınmaması gerektiğini vurgulayan Ağar, "Hafife alıyoruz gibi geliyor bana. Jetler kalkmış, bombalar atılmış, insanlar öldürülmüş... Buna bir şey yapılacak. Ama olayı sadece 'OHAL'de eziyet, şu var, bu var' dersek darbecilere mağduriyet ve savunma kılıfı hazırlamış oluruz. Olan biten olay çok basit bir olay değil. 3 günlük soruşturmada çözülemeyecek olaylar var.

OHAL bu şartlarda bakıyorum bir seneden evvel kalkacak gibi gözükmüyor. Devlet memurunu görevden atacaksınız, KHK olmasa, idare mahkemesi, Danıştay... atma ihtimaliniz yok. Ama adam suyun başında. Tabi bunlara sonradan idari yargıya gitme imkanı mutlaka verecektir Meclis, tarih boyunca böye olmuştur ama şu an acil alınması gereken tedbir varsa alacaksın."

Ağar, Emniyet Genel Müdürü iken, çeşitli MGK toplantılarında, emniyet genel müdürlüğü takdimleri içinde FETÖ'ye ilişkin ikazların MGK kayıtlarında olduğunu söyledi.

(Bitti)

Kaynak: AA / Politika

Emniyet Genel Müdürlüğü Mehmet Ağar 28 Şubat Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title