Haberler

Fetö'cü General, Yolu Kapatan Polisleri Uçaklarla Tehdit Etmiş

15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle başlatılan soruşturmalar kapsamında Şırnak'ta görevli 385 asker hakkında açılan dava, Adana 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle başlatılan soruşturmalar kapsamında Şırnak'ta görevli 385 asker hakkında açılan dava, Adana 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Şırnak'ta yaşananların detaylı şekilde anlatıldığı iddianamede dönemin Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan'ın, askeri konvoyun geçişine izin vermeyen polisleri uçaklarla bombalatacağını söyleyerek tehdit ettiği yer aldı.

Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından aralarında görevden ihraç edilen dönemin 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Baysar ile Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan'ın da bulunduğu 51'i tutuklu 385 asker hakkında 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 ile 22 yıla kadar varan hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. Şırnak 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianame daha sonra Adana'da bulunan terör suçlarına bakmakla yetkili 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

ASKERİ UÇAKLARIN İNİŞİNE İZİN VERİLMEDİ

250 sayfadan oluşan iddianamede darbe girişimi sırasında Şırnak'ta yaşananlar detaylı şekilde anlatıldı. Darbe girişiminin anlaşılmasının ardından Şırnak Emniyet Müdürlüğü'nde Vali Ali İhsan Su, cumhuriyet başsavcısı, vali yardımcısı, il emniyet müdürü, yardımcıları ve şube müdürleri ile toplantı yaptı. Bu sırada Şerafettin Elçi Havalimanı'na askeri uçaklar için iniş izni istendiği bilgisinin edinilmesi üzerine havalimanın pistlerinin araçlarla kapatılarak uçakların inişine izin verilmedi.

'KONVOY DURDURULDU'

Sözde sıkı yönetim bildirisinin okunmasının ardından Çakırsöğüt Komando Tugayı'ndan çıkış yapan 37 askeri araçtan oluşan konvoyun kalkışma içerisinde yer aldığının belirlenmesi ve askerlerin Ankara'ya gidebileceği ihtimali üzerine Cizre İlçesi girişinde önlem alındı. Tuğgeneral Gürcan'ın da içinde bulunduğu konvoy ilçe girişinde durduruldu. Yolun açılmasını isteyen askerler ile polisler arasında zaman zaman arbede yaşanırken, bazı rütbeli subaylar tehditlerde bulundu.

BURAYI BOMBALATIRIZ

Yolun açılmaması üzerine araçtan inen Tuğgeneral Gürcan, emniyet amirine, "Yolu açın, öyle veya böyle buradan geçeceğiz, havaalanına gideceğiz karşımızda duramazsınız" dedi. Polislerin yolu açmaması üzerine Gürcan bağırarak, "Yolu açın, yoksa uçakları kaldırtır 5 dakika içerisinde burayı bombalatırız. Ben sizinle hangi dilden konuşacağımı çok iyi bilirim, siz izin verseniz de veremezseniz de buradan geçeceğiz" diye tehditte bulundu. Bu sırada sokağa çıkan yaklaşık bin vatandaşın olayın yaşandığı bölgeye gelmesi üzerine askeri konvoy Şırnak'a geri döndü.

Gözaltına alınmak istenen askerlerle polisler arasında çatışma yaşanmaması ve Tugay Komutanı Gürcan'ın teslim olması için Tümen Komutanı Tümgeneral Baysar ile görüşüldü. Ancak Baysar'ın Gürcan'ı teslim almaya gideceğini söylemesine rağmen yerine merkez komutanını göndermesi dikkat çekti. Konvoydaki askerler, emniyet müdürlüğü yerine tümen karargahına götürüldü. Tümen Komutanı Baysar'ın öncelikli teslim alınması istenen Tuğgeneral Gürcan'ı teslim etmeyip ifade alma işlemlerinin tümen karargahında yapılmasını istedi. Ancak Cumhuriyet Başsavcısının bu talebi kabul etmeyip ifade alma işlemlerinin adliyede yapılacağını söyledi.

'DENGEMİ ŞAŞIRDIM'

15 Temmuz gecesi kendisine 'Harekat Yıldırım' kodlu bir mesajın verildiğini belirten Gürcan soruşturma aşamasında şöyle ifade verdi:

"2'nci Ordu Komutanlığı Harekat Merkezi'nden Erkan subayla görüştüm. Bizi Ankara'ya çağırdıklarını ve Şırnak Havaalanı'na uçak ineceğini, bu nedenle 'hemen intikal edin demesi' üzerine tabur komutanlarına 'hazırlıklarınızı yapın çıkalım' dedim. Uygun taburları hazırladıktan sonra tugaydan ayrıldık. Emri üst komutanlıklara bildirmedim, ilk kez harekat yıldırım emri mesajı görmem nedeniyle dengemi şaşırdım. Cizre'ye gittiğimizde yol emniyet ekiplerince kapatılmıştı. Asker ve polis kavgası çıkmaması için geri döndük."

Ayrıca Gürcan'ın cep telefonlarında yapılan incelemede, MİT'e ait TIR'ların durdurulmasına ilişkin evrak ile FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'e ait söz dizeleri tespit edildi.

GİZLİ TANIK İFADELERİ

İddianamede gizli tanık ifadeleri de yer aldı. Darbe girişiminin planlarının Ankara'da yapıldığını anlatan gizli tanık 'Şapka', temmuz ayının ilk haftasındaki toplantıda darbe girişiminin ayrıntılı planlarının yapıldığını toplantıların birine örgütün sözde 'hava kuvvetleri imamı' firari Adil Öksüz'ün de katıldığını söyledi. Bir toplantıya Gürcan'ın da katıldığını belirten gizli tanık, "Bu toplantıda örgütün gizli imamlarından olan Hakan isimli kişi Gürcan'a Kastamonu'ya giderek Tuğgeneral Faruk Bal'a, Jandarma Genel Komutanlığının karargahının komutasını devir alma görevini iletmesini istedi. Bu toplantıda Çakırsöğüt Tugayı'nın havayolu ile Ankara'ya getirilmesi ve getirilen bu birliklerin Ankara'nın genel güvenliğini sağlamak, ihtiyaç olan diğer kuvvetlere takviye olarak verilmesi konuları görüşüldü" diye konuştu. - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Osman Gürcan Şırnak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title