Haberler

Fener Rum Patriği Bartholomeos Girit'e Gitti

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ortodoks Kilisesi'nin "Kutsal ve Büyük Sinodu"na katılmak üzere özel uçakla Yunanistan'ın Girit adasına gitti.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ortodoks Kilisesi'nin "Kutsal ve Büyük Sinodu"na katılmak üzere özel uçakla Yunanistan'ın Girit adasına gitti.

Patrik Bartholomeos, hareketten önce Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda basın mensuplarına toplantıya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Müslümanların ramazan ayını tebrik eden Bartholomeos, yapılan duaların ve ibadetlerin Allah tarafından kabul edilmesi temennisinde bulundu

Bartholomeos, iki gün sonra başlayacak toplantıya bazı kardeş kiliselerin son anda katılamayacaklarını bildirdiklerini ifade ederek, "Biz ümit ediyoruz ki, son ana kadar belki bu kararlarını değiştirip, gelirler, katılırlar. Zaten bu toplantıların amacı müşterek problemleri görüşmek, tartışmak, karara bağlamak. Onun için şikayetleri ve problemleri varsa gelsinler, orada konuşsunlar." diye konuştu.

Bütün Ortodoks alemini temsil edecek toplantının Hristiyanlar için çok mühim olduğunu, asırlardan bu yana böyle bir toplantı yapamadıklarını kaydeden Bartholomeos, ocak ayında Cenevre'deki toplantıda bazı kararlar aldıklarını dile getirdi.

Bartholomeos, bütün yerel kiliselerin imzalarına ve müşterek kararlara sadık kalıp, toplantıya geleceklerini ümit ettiklerini dile getirerek, "Maalesef üç, dört tanesi gelmeyeceklerini beyan ettiler. Tekrar ediyorum; mesuliyet onlara aittir. Biz, İstanbul Patrikhanesi olarak barış, birlik ve beraberlik isteyen bir kiliseyiz. Bu iyi niyetle toplantıya gidiyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, bir gazetecinin "Moskova Patriğinin, uçak krizinden dolayı gelmeyeceğini beyan ettiği doğru mu?"şeklindeki sorusunu şöyle yanıtladı:

"Evet, uçak krizi nedeniyle Türk-Rus ilişkilerinin şu an kötü durumda olduğunu söyleyerek, bahane ederek, gerek Cenevre'deki toplantımız gerekse Girit'teki toplantımız, her ikisi de burada İstanbul'da yapılacaktı. Patrikhanemizin temennisi, amacı buydu. Fakat değiştirmek zorunda kaldık. Onlara da bir jest yaptık. 'Madem gelmek istiyorsunuz, gelin. Madem ki İstanbul'a, Türkiye'ye gelemiyorsunuz dediğinize göre... Buyrun Cenevre'ye gidelim, buyrun Girit'e gidelim.' Maalesef İstanbul'da geçirecekleri güzel günleri onlar da kaybettiler, biz de patrikhane olarak, kaybettik, Türkiye kaybetti. Fakat şimdi sizin de okuduğunuz gibi Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız, Başkan Putin'e Başbakan Medvedev'e bugünlerde sıcak tebrik mesajları gönderdiler. İnşallah bu mesajlar ikili ilişkilerin düzelmesine vesile olur. Çünkü Rusya ve Türkiye komşu ülkelerdir. Bu iyi ilişkiler her iki tarafın menfaatinedir. Zaten hepimiz, bütün ülkeler arasında ve özellikle komşu ülkeler arasında barış ve iş birliği istiyoruz. Bu istikamette temennilerimiz her zaman muteberdir. Dua ediyoruz."

Rusya'nın Girit'teki söz konusu toplantıya gelmeyeceğini belirten Bartholomeos, "Ortodoks alemi, on dört kiliseden müteşekkil. On kilise geliyor, dört kilise gelmiyor şu anda. Belki bir değişiklik olabilir." şeklinde konuştu.

Patrik Bartholomeos ile beraberindeki heyet açıklamalarının ardından özel uçakla Girit'e hareket etti.

Kaynak: AA / Güncel

Patrik Bartholomeos Yunanistan Cenevre Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title