Haberler

Feministlerden Töre Cinayeti Protestosu

Feministler Van'da Tecavüze Uğrayıp Doğum Yaptıktan Sonra Ailesi Tarafından Öldürülen Naile Gibi Töre Cinayeti Kurbanlarını Hatırlatmak ve Tepkilerini Dile Getirmek Amacıyla Beyoğlu Galatasaray Meydanı'nda Biraraya Geldi. Aralarında Pınar Selek'in de Bulunduğu Yaklaşık 30 Feminist "Naile'nin Kati...

Feministler Van`da tecavüze uğrayıp doğum yaptıktan sonra ailesi tarafından öldürülen Naile gibi töre cinayeti kurbanlarını hatırlatmak ve tepkilerini dile getirmek amacıyla Beyoğlu Galatasaray Meydanı`nda biraraya geldi. Aralarında Pınar Selek`in de bulunduğu yaklaşık 30 feminist ¨Naile`nin katili aile ve devlet¨ yazılı pankart açtı. Kadınlar daha sonra bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada ¨Hergün bir Naile daha öldürülüyor ya da intihar ettiriliyor. Önceki hafta yaşanan kadın cinayetlerine bir yenisi daha eklendi. Sadece Van`da 2006 yılında 47 kadın öldürüldü. Bu sayı geçen yıl 45`ti. Çeşitli üniversitelerde yapılan araştırmaya göre yüzde 30.9 öğrenci namus için cinayet işlenir diye düşünüyor. Böylesi bir sonucun çıkması tesadüf değil. Kadınların emekleri ve bedenlerine kimliklerine sahip olmamalarının sonucudur¨ denildi.

¨KADINLAR İNTİHAR ETTİRİLİYOR¨

Yasalardaki araştırılmış hükümlerin cinayetlerin ve zorla intiharların önüne geçmede yeterli olmadığı belirtilen açıklamada, ¨Artan hapis cezaları sonrasında kadınlar aile kararı ile intihar ettiriliyor. Böylece kimse ceza almıyor¨ denildi. Yetkili tüm kurumların uyararak göreve çağıran feministler doktorlara da bekaret kontrolleri, taciz ve tecavüzler ile istenmeyen gebelikler için önemli görevler düştüğünü belirttiler. Bu konuda Türk Tabibler Birliği`nin kadın kuruluşlarının önerilerini de alarak özel genelgeler çıkarmasını isteyen feministler, hükümete de seslenerek ¨Başbakanlık şiddete karşı genelgesinin gerekleri acilen yerine getirilsin, genelgeler kağıt üzerinde kalmasın, Naile`yi ailesinin eline teslim ve ölüme gönderen savcının bir kamu görevlisi olduğu ortada¨ şeklinde açıklamada bulundu. Açılan soruşturmanın ve tüm cinayetlerin takipçisi olacaklarını belirterek, namus cinayetlerine yapılan ceza indirimlerinin uygulanmamasını ve kadın sığınma evlerinin çoğaltılmasını talep eden feminist grup, hafta içerisinde Türk Tabibler Birliği`ni kampanya başlatmak için ziyaret edeceklerini de açıkladı. Yer yer slogan atan kadınlar açıklama sonrası Galatasaray Lisesi önünden ayrıldılar.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title