Haberler

Felçli Hastayı Ayağa Kaldıracak Teknoloji

Hacettepe Teknoparkı'ndaki Genç Araştırmacılar, Felçli Hastaları Ayağa Kaldıracak Pantolon Teknolojisi Üstünde Çalışıyor. Proje Kamamlandığında Bel, Kalça, Diz ve Ayak Bileği Eklemlerini Sabitleyerek Hastanın Ayakları Üzerinde Durması Sağlanacak

Hacettepe Teknoparkı’ndaki genç araştırmacılar, felçli hastaları ayağa kaldıracak pantolon teknolojisi üstünde çalışıyor. Proje kamamlandığında bel, kalça, diz ve ayak bileği eklemlerini sabitleyerek hastanın ayakları üzerinde durması sağlanacak

HACETTEPE Teknoparkı’nda faaliyet gösteren genç araştırmacılar, yürüme yetisini kaybeden hastaların ayakta durmasını ve yürütülmesini sağlayacak "pantolon sistemi" geliştiriyor.

Tamamlandığında dünyada bir ilke imza atması beklenen teknoloji, bel, kalça, diz ve ayak bileği eklemlerini sabitleyerek hastaların kendi ayakları üzerinde durmasını sağlayacak.

Konak Tıp Çevre ve Madencilik Ltd Şti Genel Müdürü Prof. Dr. Ufuk Kemal Gülsoy, "Paraplejik Hastaların Yürütülmesi ve Rehabilitasyonunda Ses Komutlu, Bilgisayar Destekli Pnömatik Pantolon Sistemi Prototipinin Oluşturulması" isimli projelerini anlattı.

Şirketlerinin 1986 yılında kurulduğunu ve özellikle sağlıkta görüntüleme teknolojileri konusunda Ar-Ge faaliyetleri yürüttüğünü dile getiren Gülsoy, 2 yıl önce başlattıkları projelerinde ise yürüme yetisini kaybetmiş hastaların ayağa kaldırılmasını sağlayacak pantolon sistemi geliştirmeyi amaçladıklarını kaydetti. Gülsoy, projedeki hedeflenen getirileri şöyle anlattı:

Kasları aktifleştirecek

"Söz konusu pantolon sistemi, kasları pasif olarak hareket ettirip ölmelerini, dolaşımsal hastalıkların ortaya çıkmasını, kemik erimesini, deri hastalıklarının oluşmasını engelleyecek; böylelikle genç hastaların iyileşme umudunu yitirmesi önlenecek. Çünkü günün birinde sinir iyileşmesi sağlanırsa hasta hareketini sağlayacak hedef organın sağlam kalacağını bilecek. Önemli bir nokta, uyumlandırılabilir yazılım sayesinde hastanın orteze kısa sürede uyumu da sağlanacak."

Destek bekliyoruz

Projenin duyulmasının ardından bir sosyal baskı ile karşılaştıklarını ve bu nedenle projeyi bir an önce bitirmeye çalıştıklarını dile getiren Gülsoy, Türkiye’de Ar-Ge destekleri konusunda devletin önemli bir yaklaşımının bulunduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Ama işleyiş her zaman beklendiği gibi olmuyor. Projemiz TÜBİTAK destekli olmasına rağmen henüz TÜBİTAK’tan bir maddi yardım alamadık.

TÜBİTAK’a 3 yıllık bir zaman içinde yaklaşık 2 milyon dolarlık bir harcama öngörmüştük. Yaklaşık 2 yılı geçti. Maddi yardım alamadığımızdan öz kaynaklarımızla hareket ettiğimizden proje yavaş ilerliyor. Ticari partner bulabilirsek, projemizi çok daha hızlı olarak hayata geçirilebiliriz. Çünkü Ar-Ge’de önemli ilerlemeler sağladık."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 19 Nisan Cuma 2024? Survivor kim kazandı? 19 Nisan Cuma Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor CANLI izle! 19 Nisan Cuma TV8 Survivor HD izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title