Haberler

Fehriye Erdal Belçika'da Yargılanacak

Belçika'nın Gent Mahkemesi, Özdemir Sabancı Suikastı Sanığı Firari Fehriye Erdal'ın Türkiye'de İşlediği Suçlardan Dolayı Belçika'da Yargılanmasına Karar Verdi.

Belçika'nın Gent Mahkemesi, Özdemir Sabancı suikastı sanığı firari Fehriye Erdal'ın Türkiye'de işlediği suçlardan dolayı Belçika'da yargılanmasına karar verdi.

Gent Mahkemesi'nin Erdal ile ilgili kararından sonra, kararı değerlendiren Sabancı ailesinin davadaki avukatı Fernand Schmitz, "Bugünkü mahkeme oldukça önemliydi ve mahkemeyi kazandığımız için mutluyuz. Erdal ve arkadaşlarının Sabancı suikastında kullandığı silah yarı otomatik olduğundan terör suçlamasına girmiyordu. Bu nedenle siyasi olarak değerlendirildi. Saldırı siyasi değerlendirilince, Türkiye'de o yıllarda ölüm cezası olması nedeniyle, adil yargılama olmayacağı düşüncesiyle Belçika Erdal'ı iade etmemişti. Her şeyden önce bu silahın otomatik bir silah olduğunu söyledim ve bu konuda direndim. 'Tetiğe basıldığında ardı ardına kurşun attığına göre, bu silah otomatik silahtır' dedim ve mahkeme de kabul etti. Mahkemenin bu kararı, ileride olası böyle bir durumda baz alınabilir" dedi. Zanlının fiziki olarak mahkemeye getirilemediğini, ancak avukatları vasıtasıyla mahkemenin devam ettiğini kaydeden Schmitz, "Şayet Erdal suçlu bulunursa, Belçika bu şahsı bulmak zorundadır. Belçika şimdiye kadar Fehriye Erdal'ı iade etmedi ve Türkiye de işlediği suçlardan dolayı yargılamadı. Çünkü Avrupa ülkelerinin bazılarında hala 2. Dünya Savaşı'ndan kalma terör yasası kanunları geçerli. Bu ülkelerden birisi de Belçika. Bu, Almanya'ya gidip Adolf Hitler'i vuran bir kişinin, Belçika'ya dönüp hiçbir suç işlememiş gibi elini koluna sallaya sallaya dolaşmasına benziyor. Hiçbir kanunda böyle bir şey yoktur ve olamaz da. O zaman herkes bir silah alıp birilerini öldürsün ve Belçika'ya gidip suçsuz olduğu söylensin" diye konuştu.

Roma hukukunda, 'Zanlıyı ya iade et ya da kendin yargıla, ancak cezasız bırakma' diye bir kanun olduğunu vurgulayan Schmitz, terör suçlarında da böyle olması gerektiğini kaydetti.

Öte yandan sanık avukatları ve Erdal'ın Belçika'da yargılanmasına karşı çıkan savcılık ise, kararı gözden geçirerek bir değerlendirme yapacaklarını bildirdi. Erdal'ın avukatlarının karara itiraz ederek, anayasa mahkemesine başvurması için 1 ay süresi bulunuyor.

Belçika Yargıtayı, Gent Mahkemesi'nin 2005'te Erdal'ın Türkiye'de işlediği suçlardan dolayı Belçika'da yargılanamayacağı yönünde kararını iptal etmişti. Gent Mahkemesi, kararın iptalinin ardından mahkemeye yeni bir hakim atamıştı. Sabancı Holding Otomotiv Grubu Başkanı Özdemir Sabancı, Toyota-Sa Genel Müdürü Haluk Görgün ve Sekreter Nilgün Hasefe'nin 9 Ocak 1996 tarihinde öldürülmesi olayının zanlılarından Fehriye Erdal, 26 Eylül 1999'da Belçika'da Neşe Yıldırım adına düzenlenen sahte pasaportla yakalanmıştı. Belçika, Türkiye'nin iade talebini, idam cezasının yasalardaki varlığı nedeniyle reddetmişti. Bu arada Erdal'ın siyasi sığınma başvurusunu da geri çevirmişti. Erdal, Belçika'da işlediği suçlardan yargılanması kapsamında 28 Şubat 2006'da, Brugge Ceza Mahkemesi tarafından 4 yıl hapis cezasına çarptırılmış, ancak bu kararın açıklanmasından 2 gün önce gözaltında bulunduğu evden kaçarak kayıplara karışmıştı.

(MC-EA-OYK-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title