Haberler

Farc'ın Eski Liderine Barış Süreci Kapsamında Şartlı Tahliye

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) lider kadrosundan "Martín Sombra" takma adlı Ely Mejía Mendoza, hükümet ile imzalanan barış anlaşması kapsamında şartlı tahliye aldı. FARC ile hükümet, süreç kapsamında Barış İçin Özel Yargılama Mekanizması'nın (JEP) uygulanması konusunda anlaşmıştı. Savcılık tarafından cinayet işlemek, insan kaçırmak ve zorla eleman toplamak ile suçlanan Sombra, 5 yılı aşkın bir süredir cezaevindeydi.

Kolombiya Hükümeti sözünde durdu. Yerel basına göre hükümet, FARC ile imzaladığı barış anlaşması kapsamında JEP'i uygulamaya başladı. Álvaro Moncayo mahkemesi heyet başmanı barış sürecindeki JEP uygulamasının bir gereği olarak "Sombra"ya şartlı tahliye verildiğini RCN radyosuna açıkladı.

Mahkeme heyetinin kararından 5 yılı aşkın bir süredir cezaevinde olan Sombra'nın eylemlerinden dolayı kamudan özür dilemesi ve bir daha suç işlemeyeceğine dair bir anlaşma imzalaması etkili oldu.

Savcı, halen La Picota de Bogotá cezaevinde tutulan Sombra'yı 70 cinayet, 27 adam kaçırma, 51 zorla eleman toplama, 15 kaybetme eylemiyle ilişkili olmakla suçlamıştı.

FARC ve hükümet arasındaki barış süreci FARC'ın silahsızlanması karşılığında toprak reformunun yapılması, FARC'ın siyasete katılımının sağlanması, yasa dışı uyuşturucu sorununa çözüm bulunması ve  iç savaş kurbanların haklarının verilmesi ve Barış İçin Özel Yargılama Mekanizmasının işletilmesi başlıklarına dayanıyor.

Hükümet ile FARC arasındaki barış anlaşması 24 Kasım 2016'da imzalanmıştı. Anlaşma kapsamında FARC sembolik olarak 140 silahını 17 Mart'ta, silahlarının yüzde 30'unu 7 Haziran'da ve diğer yüzde 30'unu 14 Haziran'da ve kalan silahlarını 21 Haziran'da BM yetkililerine teslim etmişti.

Ülkede 53 yıldır süren iç savaş, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu. - Madrid

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kolombiya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title