Haberler

Farabi'de Böbrek Nakli

Karadeniz Teknik Üniversitesi (ktü) Farabi Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi'ndeki Operasyonla Kızına Böbreğini Veren Anne, Kızıyla Birlikte Basının Karşısına Çıkacak

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi'ndeki operasyonla kızına böbreğini veren anne, kızıyla birlikte basının karşısına çıkacak.

KTÜ Organ Nakli Koordinatörlüğünden yapılan yazılı açıklamada, tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan böbrek, karaciğer, kalp, göz gibi organların geri dönüşümsüz olarak fonksiyonlarını kaybetmesinin, tüm dünyanın olduğu gibi, Türkiye'nin de önemli sağlık sorunlarından biri olduğu bildirildi.

Organ ve doku nakli bekleyen hasta sayısının her geçen gün arttığının belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

'Böbrek yetmezliği olan hastalar diyaliz ile hayatlarını bir süre idame ettirseler bile bu asla böbrek naklinin yerini tutamaz. Ayrıca böbrek dışındaki diğer organ yetmezliklerinde hastaların organ naklinden başka seçenekleri de yoktur ve birçok hasta kendilerine uygun organın bulunabilmesi için beklerken hayatlarını kaybetmektedirler. Hem ülkemizde hem dünyada yapılan nakillerle hastalar daha sağlıklı ve daha uzun yaşamaktadırlar. Aynı yaş grubunda diyalize giren bir hastaya karşılık, böbrek nakli yapılan hastanın yaşam süresi 2-3 kat artmakta, bununla birlikte yaşam kalitesi de yükselmektedir.'

KTÜ Farabi Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi'nin yaklaşık 2 yıldır bölge insanına hizmet verdiğinin vurgulandığı açıklamaya şöyle devam edildi:

'Bu merkezde gerek nakil için hastaların hazırlanması ve bekleme listelerinin oluşturulması, gerek canlı verici adayı olan ve nakil için uygun bulunan hastaların nakilleri yapılmaktadır. Bugüne kadar merkezimizde 6 böbrek nakli başarıyla uygulanmıştır. Bu nakillerin 4'ü canlı vericiden, diğer 2 hastamıza da beyin ölümü gerçekleşmiş ve ailesi tarafından organları bağışlanan donörlerden alınan böbrekler nakledilmiştir.'

Bu hastalar arasında yer alan Hilal Semiz'e, yaklaşık 9 ay önce böbreklerindeki kaçak nedeniyle 'böbrek yetmezliği' tanısı konduğunun, bu nedenle hemodiyaliz tedavine alındığının ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Hem annesi hem babası canlı verici adayı olmak istemelerine rağmen babasının kan grubu uyum sağlamadığı için annesi Nuray Hanım canlı verici adayı olmuş ve yapılan incelemesinde böbrek vermesinde sakınca olmadığı tespit edilerek nakil planlanmıştır. 14 Nisan Çarşamba günü anneden alınan böbrek başarılı bir operasyonla kızına nakledilmiştir. Her iki hastamızın da sağlık durumunda herhangi bir sorun yoktur.'

Açıklamada, söz konusu iki hastanın da katılacağı bir basın toplantısı yapılmasının planlandığı, toplantının 26 Nisan Pazartesi günü Farabi Hastanesi Başhekimliği toplantı salonunda yapılacağı bildirildi.

(ORH-NÖZ) - TRABZON

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title