Haberler

'Fakir Mahallerde Verem Vakası Arttı' İddiaları Meclise Taşındı

DSP İstanbul Milletvekili Hüseyin Mert, Son Dönemde Özellikle Fakir Mahallelerde Verem Vakalarının Arttığına Dikkat Çekerek, Konuyu Meclis Gündemine Taşıdı.

DSP İstanbul Milletvekili Hüseyin Mert, son dönemde özellikle fakir mahallelerde verem vakalarının arttığına dikkat çekerek, konuyu meclis gündemine taşıdı.

DSP İstanbul Milletvekili Mert, yazılı ve görsel medyada çıkan haberler, kendisine gelen iletiler ile İstanbul Verem Savaşı Derneği Genel Sekreteri'nin yaptığı açıklamalar neticesinde; verem vakaları sayısında artış yaşandığının görüldüğünü bildirdi. Mert, özellikle İstanbul'un 'kenar mahallelerinde' hasta sayısında artışlar gözlemlendiğine dikkat çekerek, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın 'yazılı olarak yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

-İSTANBUL VAROŞLARINDA SAĞLIK OCAĞI YETERSİZ İDDİASI-

Mert, anketlerde Türkiye'de Verem hastası sayısının dünya ortalamalarının altında olarak belirtildiğine işaret ederken, "geçim sıkıntısı çekilen varoşlarda Verem hastası sayısının artmasının nedenleri nelerdir? Bu konuda herhangi bir çalışmanız var mıdır? Var ise bu çalışmalarınız nelerdir?" sorusunu yöneltti. Son 5 yılda Türkiye'de verem hastalığı tanısı ile tedavi gören vatandaşların sayısal oranını ve yıllara göre dağılımını soran Mert, 'İstanbul varoşlarında' sağlık ocaklarının sayısının yetersiz olduğu iddialarının da doğru olup olmadığı sorusuna yanıt istedi.

-TÜRKİYE'DE 20 BİN VEREMLİ VAR-

Türkiye Ulusal Verem Savaşı Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Prof. Dr. Ferit Koçoğlu gectiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Türkiye'de 20 bin dolayında verem hastası bulunduğunu bildirmişti. Verem savaşında son 1-2 yıldır bazı olumlu gelişmeler olduğunu kaydeden Koçoğlu, 13 bin 225'i erkek, 7 bin 301'i kadın olmak üzere Türkiye'de toplam 20 bin 526 verem hastası bulunduğunu açıkladı. Verem hastalığının tedavi başarı şansının yüzde 88 olduğunu kaydeden Koçoğlu, ancak Türkiye'deki hastaların 250'sinde ilaçlara karşı direnç geliştiğini anlatmıştı.

-TOPLU YERLERDE DİKKATLİ OLUNMALI-

Uzmanlar, verem hastalığının solunum yoluyla yayılması nedeniyle toplu yaşanılan yerlerde, özellikle okullarda dikkatli olunması gerektiğini vurguluyorlar. Vücut direncinin düşmemesi veremden ve diğer hastalıklardan korunmada çok önemli olduğunu kaydeden uzmanlar, bu nedenle sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durulması gerektiğini altını çiziyorlar. Uzmanlar; sabahları mutlaka kahvaltı yapılarak evden çıkılması gerektiğini kaydederken, dengeli beslenilmesi gerektiğini bildiriyorlar. Uzmanlar, güneş ışınlarının verem mikrobunu öldürdüğüne de dikkat çekiyorlar.(ANKA)

(ONR/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title