Haberler

Faizleri Tek Haneye İndireceğiz

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Önümüzdeki Dönemde Uygulayacağımız Basiretli Politikalar ile Nominal Faizler Daha da Düşecek ve Tek Haneli Rakamlara İndirmeye Çalışacağız" Dedi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, “Önümüzdeki dönemde uygulayacağımız basiretli politikalar ile nominal faizler daha da düşecek ve tek haneli rakamlara indirmeye çalışacağız” dedi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2008 yılı bütçesini TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunuş konuşmasında, dış ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Unakıtan, mali piyasalardaki dalgalanmaya işaret ederek, şunları söyledi:

“Bugün için, mali piyasalardaki dalgalanmanın sakinleştiğini görüyoruz. Ancak, piyasalardaki hareketlilik henüz bitmemiştir. İleride ne olacağını tahmin etmek güçtür. Bu bakımdan bizim gibi ülkelerin gelişmeleri yakından takip etmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle, ABD, AB ve İngiltere merkez bankalarının alacağı kararları izlenmeye değer buluyorum.”

İŞSİZLİĞE ÇARE BULACAĞIZ

Büyüme ile istihdama geçiş dönemini başlattıklarını belirten Unakıtan, istihdamın öncelikli konu olacağını belirterek, “Önümüzdeki dönemde en önemli önceliğimiz işsizliğe çare bulmak olacaktır. İşsizlik problemine eğilirken de ülkemizin kalkınmasından taviz vermeyeceğiz” dedi.

2001 krizi sonrası dönemde artan özel sektör yatırımları, hızlı büyüme, dünya hammadde fiyatlarındaki yükseliş ve özel kesim tasarruf oranındaki düşüşün cari işlemler dengesinin açık vermesine yol açtığını söyleyen Unakıtan, “Cari açığın, büyüme oranları ve yüksek yatırım artışı ile doğrudan bir ilişkisi bulunmaktadır. İstikrar ortamı ve düşen faizler, özel sektörün tüketim ve yatırım talebinde artışa yol açtı ve ekonominin yapısal özellikleri, artan toplam talebin karşılanması için özellikle ara malı ithalatını zorunlu kıldı” diye konuştu.

2006 yılında enerji ithalatının toplam faturasının 28,9 milyar dolar olduğunu 32,9 milyar dolar cari açık verildiğini belirten Unakıtan, şunları kaydetti:

2007 ENERJİ İTHALATI FATURASI 30 MİLYAR DOLARI GEÇECEK

“2007 yılında ise ekonomimizdeki olumlu gelişmeler neticesinde cari açık yatay bir seyir izlemektedir. 2007 Ocak-Ağustos döneminde cari açık geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,6 gibi düşük bir artışla 23,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde enerji ithalatının toplam faturası 20,4 milyar dolar oldu. 2007 yılı sonunda enerji faturasının Türkiye’ye maliyetinin 30 milyar doların üzerinde olacağını tahmin ediyoruz. Enerjideki fiyat artışlarının cari açığı ne kadar etkilediği açıktır.”

Cari işlemler açığının finansman yapısında belirgin iyileşme ve kalite sağlandığını savunan Unakıtan, 2005 yılında 8,9 milyar dolar olan net doğrudan yabancı sermaye girişinin cari açığın yüzde 39,6’sını, 2006’da 19 milyar dolara çıkan net doğrudan yabancı yatırımların cari açığın yüzde 58’ini karşıladığını ifade etti. Unakıtan, 2007 Ocak-Ağustos döneminde ise 12,1 milyar dolarlık net sermaye girişi ile cari açığın yüzde 51,8’inin finanse edildiğini kaydetti.

SÜREKLİ CARİ AÇIK RİSKTİR

Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin bulunduğu yüksek seviye, dalgalı döviz kuru rejiminin uygulanması ve bankacılık sisteminin daha sağlam bir yapıda olmasının, olası bir sermaye çıkışının cari işlemler açığının finansmanı konusunda yaratacağı riskleri sınırlandırdığını anlatan Unakıtan, “Ancak, unutulmamalıdır ki sürekli cari açık bir risktir. Bunun önlemini alacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

2002 yılından bu yana AKP iktidarı döneminde uygulanan mali disiplinin sonuçlarının kamu net borç stokunun GSMH’ye oranı, merkezi yönetim toplam borç stoku içinde döviz cinsinden borçların payında görüldüğünü ifade eden Unakıtan, şöyle konuştu:

“Mali disiplinin en somut yansıması borçlanma maliyetlerinde görüldü. 2002 yılının Ekim ayında yüzde 64 olan YTL cinsi iskontolu Devlet İç Borçlanma Senetlerinin faiz oranı, 2006 yılının Nisan ayında yüzde 14’e kadar düştü. Ancak, daha sonra dış piyasalardaki dalgalanmanın etkisiyle yüzde 20’lerin üzerine çıkan faiz oranları, 2007 yılında yeniden düşüş eğilimine girdi. Nitekim, Ekim ayında yüzde 16’lara geriledi. Önümüzdeki dönemde uygulayacağımız basiretli politikalar ile nominal faizler daha da düşecek ve tek haneli rakamlara indirmeye çalışacağız. Borçlanma faizlerini indireceğiz derken, şunun anlaşılmasını istiyorum; bunun gereği olan politikaları getireceğiz. Yoksa Merkez Bankası bağımsızdır ve faiz politikaları Merkez Bankası’na aittir."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title