Haberler

Faik Öztrak, "Ekonomiyi Bu Hale Niye Getirdin"

CHP sözcüsü Faik Öztrak, "Ekonomiyi bu hale niye getirdin"

İZMİR - CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Çeşme İlçe Örgütü'ndeki bayramlaşmada yaptığı konuşmada, "Cumhurbaşkanı diyor; 'Bayrağımıza da, ezanımıza da, ekonomimize de açılan savaş aynıdır.' İyi de niye bu kadar borçlandın? Ekonomiyi bu hale niye getirdin?" dedi. Kurban Bayramı nedeniyle, İzmir'in Çeşme ilçesinde, CHP İlçe Örgütü'nde bayramlaşma töreni gerçekleştirildi. CHP Çeşme İlçe Örgütü'nde gerçekleştirilen bayramlaşma törenine, CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır ve Bedri Serter, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, CHP Çeşme İlçe Başkanı Ekrem Oran, CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Uğur Yıldırım, CHP Çiğli İlçe Başkanı Utku Gümrükçü, CHP Çeşme Kadın Kolları Başkanı Şeniz İridere, CHP'li Belediye Meclis üyeleri ve çok sayıda partili katıldı.

"Ekonomi dolarkolik olmuş" CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, bayramlaşma töreninde yaptığı konuşmada, "Maalesef buruk bir bayram kutluyoruz. Aslında yıllardır bayramlarımız mutlu geçmiyor. Bu işlerin bu noktaya doğru gittiğini yıllardır söyledik. 'Siz bir şey bilmiyorsunuz. O kadar söylediniz bir şey olduğu yok' dediler. Bu ülkenin borcunu 17 yılda 130 milyar dolardan alıp, 450 milyar dolara kadar getiriyorsanız, borcunuzun bir yıl içinde gelire oranı, yarısından fazlayı geçiyorsa, orada bir sıkıntı başlıyor demektir. Bazıları diyor ki; 'Dövizin borçla ne ilgisi var?' Önümüzdeki 12 ayda geri ödememiz gereken borç miktarı 180 milyar dolar. Üstüne bir de 55 milyar dolar cari açığımızı koyduğunuzda 235 milyar dolar eder. Birileri diyor ki; 'Katar'dan 15 milyar dolar alacağız'. Eğer dünya piyasalarına ulaşamaz hale geliyorsan, alsan ne olur, almasan ne olur? Her yıl 200 milyarın üzerinde parayı, önümüzdeki 3 yıl boyunca bulmamız gerekiyor. Bu şunu gösteriyor: Bu ekonomi'Dolarkolik' olmuş" diye konuştu.

"Şirketlerin yılbaşından bu yana kur farkı zararı 450 milyar lira" 2009 yılının Haziran ayında iktidar bir kararname çıkardığını ve 'Bundan sonra döviz geliri olmayanlar da döviz cinsinden borçlanabilir' denildiğini belirten Öztrak, "Ondan sonra, 70 milyar dolar olan şirketlerin döviz borcu, 220 milyar dolara fırladı. Bugün, her 10 kuruşluk devalüasyon, 22 milyar Türk lirası zarar yazıyor. Sene başından bu yana şirketlerin üzerindeki kur farkı zararı 450 milyar Türk lirası. Açık söyleyeyim; daha sıkıntıları hissetmiyoruz. Bu kurun artık geri düşmesi mümkün değil. 6 lira civarında kalacak. O zaman bu zararı kapatmak için ya zam yapacaklar, ya işçi çıkaracak, ya da işletmeyi kapatacak. İşler daha da kötüye gidecek" diye açıkladı.

"Trump bu cesareti nereden alıyor?" 2014 yılından bu yana her yıl seçimlerle uğraşıldığını ifade eden Öztrak, "2019'da bir daha seçim var. Ekonomiyi büyütmeyi değil, dışarıdan borcu bulup şişirmeyi tercih ettiler. Bu kadar borcunuz varsa, kaçınılmaz bir şekilde dışarıdan emir almaya başlarsınız. ABD, Türkiye'yi bu şekilde tehdit edebilecek cüreti nereden buluyor? ABD bakıyor; Türkiye'nin bu kadar borcu var. Cumhurbaşkanı diyor; 'Bayrağımıza da, ezanımıza da, ekonomimize de açılan savaş aynıdır.' İyi de niye bu kadar borçlandın? Ekonomiyi bu hale niye getirdin? Savaşta bu kadar savunmasız bıraktın. Şimdi bir hikaye anlatılıyor: 'Her şey Amerika'dan oldu. Trump yaptı.' Tamam, Trump'ın söylediklerini, antiemperyalist bir parti olarak kabullenmemiz mümkün değil. Ama bunlar bu cesareti nereden alıyor? Neden Meksika'ya; 'Sınıra duvar çekeceğim. Parasını da sana ödeteceğim' dediğinde, Meksika Pezosu bu kadar değer kaybetmezken, Türk lirası bugün bu kadar değer kaybediyor? Bunları kendi kendimize sormamız gerekir. Bu ekonomi Trump karşısında bu kadar dayanıksızsa, bunun bir tek sorumlusu var: Recep Tayyip Erdoğan" şeklinde konuştu.

"Sermaye güvenli liman arıyor" Dünyada kötü bir konjonktüre girildiğini söyleyen Faik Öztrak, "2002'den sonra çok düzelmişti. Bizim gibi ekonomilere dolarlar, eurolar akıyordu. Şimdi artık bitti. Şimdi sermaye güvenli liman arıyor. Eskisi gibi; 'Elimde para var. Nereye yatırsam' diye gözü dönmüş vaziyette değil, güvenli liman arıyor. Çünkü, Merkez Bankasının bastığı dövizler azaldı. Öyle olunca; ülkelerin içsel dayanıklılığı ne kadar güçlü diye bakıyor. Yani o ülkede; hukukun üstünlüğü var mı? O ülkeye yatırım yapıldığı zaman, devletle aramda bir sorun çıkarsa, mahkemeler hiçbir etki altında kalmadan hukuka göre karar veriyor mu, vermiyor mu? Canı, malı güvende mi? Biri kalkıp malına el koyabilir mi, koyamaz mı? Sermaye bunlara bakıyor. Biz, son 10 yıldır, özellikle 2016'daki referandumdan sonra, işin rengi tamamen değişti. Yabancılar şunu diyorlar; 'Eğer 2016'nın öncesine dönebilirseniz, yani referandumdaki değişikliği ortadan kaldıralabilirseniz, bugün Türkiye için en büyük yapısal dönüşüm, en büyük reform, parlamenter demokrasiye dönüştür'. Bu hale geldik. Yazıktır. Bu, işi kimin bozduğunu, ne kadar bozduğunu, sorumlusunun kim olduğunu açıkça ortaya koymaktadır" diye konuştu.

"Yerel seçimin erkene alınması söz konusu değil" Yerel seçimlerin erkene alınmasının mümkün görünmediğini de açıklayan Öztrak, "Bizim de bu konudaki tavrımız net. Bahçeli'nin dünkü açıklamasından sonra da, seçimin erkene alınması söz konusu değil. Ancak Mart ayına kadar da bu tabloyu, bu şekilde, bu iktidar götüremez. Size bir şey hatırlatayım; Turgut Özal'ı iktidardan gidişini hangi seçimler hazırladı? Yerel seçimler. Onun için önümüzdeki seçimler son derece önemli. Şu dönemde CHP'nin yaptığı muhalefet son derece önemli. Devlet yeniden yapılandırıldı. Değişmeyen Genel Müdür, değişmeyen Genel Müdür Yardımcısı, Daire Başkanı, Müsteşar, Müsteşar Yardımcısı kalmadı. Zaten Müsteşar ve yardımcısı da kalmadı. Kaldırdılar. Biz CHP olarak konuşmaya, bir şeyler söylemeye çalışıyoruz, ama insanlar hala değişimin farkında değil. Devlet tamamen değişti. Doğru dürüst işlemeyen, ciddi koordinasyon bozukluklarını bünyesinde barındıran, bir yönetim yapısı var" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Cumhuriyet Halk Partisi Faik Öztrak Ekonomi Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title