Haberler

"Expo 2015" İçin Yarın Karar Günü

Uluslararası Sergiler Bürosu (Bıe), "Expo 2015"e Ev Sahipliği Yapmak İçin Aday Olan İzmir ve Milano Arasındaki Kararını Yarın Verecek.

Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE), "EXPO 2015"e ev sahipliği yapmak için aday olan İzmir ve Milano arasındaki kararını yarın verecek.

BIE üyeleri son kez, önce Milano'nun, daha sonra İzmir'in sunumunu dinleyecek. İki kentin sunumundan sonra salon boşaltılacak ve oylamaya geçilecek. Oylama sonucunun yerel saatle 17.00'de açıklanması bekleniyor. Oylama kararının ardından BIE yöneticileri ve ev sahipliği yapma şansı elde edecek kentin temsilcileri ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Milano ve İzmir, son altı ayda Paris'te EXPO 2015'e ev sahipliği yapabilmek için yoğun lobi faaliyeti sürdürdü. İki kent de düzenlediği sanatsal ve kültürel etkinliklerle 151 BIE üyesini kendi tarafına çekmek için uğraş verdi.

Son olarak İzmir'den belediye heyeti, BIE üyelerine Paris'in ünlü Ritz Oteli'nde dün akşam gala yemeği verdi. Gala yemeğine, İzmir'in adaylığına destek vermek amacıyla Paris'te bulunan Devlet Bakanı Mehmet Aydın,Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da katıldı.

Türkiye, EXPO'ya ev sahipliği yapabilmek için 2004'te 98 üyeli Uluslararası Sergiler Bürosuna katılmış, bir yıl gibi kısa sürede büronun yönetim kurulu üyeliğine seçilmişti.

İzmir'in başvuru temasını, "Daha İyi Bir Dünya İçin Yeni Yollar-Herkese Sağlık", Milano'nun başvuru temasını ise "Gezegende Herkesin Doyurulması, Yaşam İçin Enerji" konusu oluşturuyor.

İtalyan hava yollarının içinde bulunduğu mali krizin, Milano için önemli ölçüde dezavantaj teşkil etmesi bekleniyor. Yine Milano'nun daha önce bu fuara ev sahipliği yapması da İtalyanlar için olumsuz puan olarak görülüyor.

İzmir'i şu ana kadar 40'ın üzerinde ülke destekleyeceğini resmen ilan etti.

İzmir daha önceki sunumlarında, "Türkiye'nin medeniyetlerarası diyaloğa yaptığı katkıyı ve Türkiye'nin batı ile doğu arasında önemli bir köprü olmasını" ön plana çıkarttı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title