Haberler

Evvel Temmuz Belgeseli Galası Yeni Çarşı Salonunda Gerçekleştirildi

Güncelleme:

Samandağ Belediyesi ve Samandağ Kalkındırma Derneği işbirliğiyle tamamlanan Evvel Temmuz Belgeselinin galası 9 Temmuz'da Yeni Çarşı salonunda gerçekleştirildi.


Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Dr. Selim Matkap, Samandağ Belediye Başkan Vekili İlmettin Dağ,Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yıldız, Disk Genel iş Hatay Şube Başkanı Yusuf Bekyürek,Disk Genel iş Hatay Araştırma Daire Başkanı Mehmet Güleryüz,Belediye Meclis üyeleri ,Siyasi parti yönetcileri,İnsan hakları savunucuları ve vatandaşlar belgesel galasına katıldı.

Yönetmen Koray Kesik ve profesyonel bir ekip tarafından yapımı tamamlanan belgesel Evvel Temmuz'un tarihini,Samandağ ilçesinin tarihi süreç içinde kültürel iklimini anlatıyor.Başarılı Belgesel tarihe ışık tutuyor.
Yapım Koordinatörü Cansel Aslan'ın açılış konuşmasın ardından belgesel salonda bulunanların beğenisine sunuldu.Belegesel'in gösteriminin sonunda beğeni alkışı aldı.

Yapım Koordinatörü Cansel Aslan :" Değerli dostlar!

Bu coğrafyanın insanları ve bizler için tarihi öneme sahip olan Evvel Temmuzun birçok ayrıntısıyla perdeye taşındığı "Evvel Temmuz" belgeselinin galasındayız. Çok heyecanlı ve çok mutluyuz. Hoş geldiniz safalar getirdiniz.

Değerli şair Ahmet Telli'nin bu belgesele ilham veren şu sözleri ile başlamak isterim: "Ey tarih aç solgun yapraklı defterini… Ve kaydet dövüşenlerin hikâyesini…Evet değerli dostlar! Bu belgesel; 4000 yıl öncesine uzanan bazen solan/soldurulan ama asla pes etmeden günümüze kadar gelen Evvel Temmuz'u anlatan mütevazı bir çalışmadır. Tarih her zaman inatla var olma mücadelesi verenlerin izini taşır. Bizler Evvel Temmuz'la ilgili bazı izleri bir araya getirmeye çalıştık.

Evvel Temmuz'un mitolojik tarihçesi, tek tanrılı dinlerde kutsal kitaplardaki yer alış biçimi, bunu dini bir bayram olarak kutlanması, sosyal aktivite olarak toplumda varlığını derinleştirmesi gibi birçok anlatı dinledik. Değerli yönetmenimiz Koray Keskin bu anlatıları bir kurguya çevirdi.

Her anlatı bizleri bambaşka bir tarih sayfasına taşıdı. Bizler biliriz ki bir kültürün devamında dil çok önemlidir. Ama bu coğrafyada sistematik bir asimilasyon politikası izlenmiş, belli dönemlerde Arapça yasaklanmış, Meryem Meryemti'yi düğünlerde dahi söyleyemez hale getirilmişiz. Evvel Temmuz'u bu yasakların izinde de perdeye taşımaya çalıştık.

Bütün anlatılarda Evvel Temmuz kutlamalarının denizdeki Hz. Hıdır Türbesi ziyareti, deniz kenarındaki sosyal aktiviteler, bayramlaşmalar ifade edildi. Evvel Temmuz; mağrur Kel dağı, Akdeniz'in 3naser dönemindeki hırçın dalgaları, dünyanın en güzel kumsallarından biri olan Samandağ kumsalındaki kum taneleriyle özdeşleşmiş. Ve elbette ters akarak asiliğini gösteren Asi nehri… Halk birçok baskıya rağmen Asi'den aldığı kültürle geleneğini sürdürmeye devam etti.

Değerli dostlar!

Yakın tarihte "şebbil sabata3ş" diye ifade edebileceğimiz Evvel Temmuz festivali Samandağlı bir sosyalist grup tarafından küçük dernek binalarında kutlanmaya başlandı. Daha sonra salonlara taştı ve en nihayetinde dalga dalga büyüyerek asıl mekânıyla yani kumsalla buluştu. Uluslararası düzeyde bilinen bir düzeye geldi. Bunda en büyük rolü siz değerli halkımız oynadı. Çeşitli engelleme girişimlerine halkımızın sahiplenmesiyle cevap olundu. Esnafın çeşitli şekillerde katkı vermesi, sahiplenmesi bu festivali büyüttü ve bugüne getirdi.

Değerli dostlar! Karanlık, savaşın yanı başımızda cereyan ettiği bir süreçten geçiyoruz. Geziyi yaşadık. RES'ler getirilmek istendi, hala da isteniyor. Festival bir yanıyla kültürel dokuyu ilmek ilmek örerken bu gelişmelere kulak tıkamadı. Etkinliklerde yerel ve genele dair gündemleri taşıdı. Yaşayan bir mekanizmanın duyargalarıyla davranarak halkların sorunlarını dile getirdi. İşte belgeselimizde bunları da ifade etmeye çalıştık.
Bu belgesel Feyruz "xidniğalabladi… yi7ki hevebladi" der güzel ezgisinde. İşte hüznü ve sevinci bir arada yaşamayı başaran bu coğrafyadakısa bir gezinti yaptık. Ve sesinin naçizane bir belgesini oluşturmaya çalıştık. Katılımınız için teşekkür ediyor, iyi seyirler diliyorum."ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mehmet Yıldız Samandağ Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Sakla Beni 25. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Sakla Beni yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri 12. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak 66. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kül Masalı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda CANLI izle! Hudutsuz Sevda 28. Bölüm FOX TV CANLI izle! 19 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 19 Nisan Cuma burç yorumları nedir? Sakla Beni CANLI İzle! Star TV Sakla Beni 24. Bölüm HD CANLI izleme linki! İnci Taneleri CANLI izle! 18 Nisan İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Aldatmak canlı izle! 18 Nisan ATV Aldatmak 65. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 18 Nisan günün maçları nereden izlenir? SURVIVOR NEDEN YOK? Bu akşam Survivor yok mu? Yeni bölüm ne zaman yayınlanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title