Haberler

Evlatlık Saz Kedisi, Turna ve Deniz Kaplumbağası

ADANA'nın Karataş ilçesindeki Akyatan Lagünü'nde nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için koruma altına alınan saz kedisi, deniz kaplumbağası ve turna popülasyonunu artırmak için yapılan çalışmalar kapsamında Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın (WWF) başlattığı, 'Evlat edinme'...

ADANA'nın Karataş ilçesindeki Akyatan Lagünü'nde nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için koruma altına alınan saz kedisi, deniz kaplumbağası ve turna popülasyonunu artırmak için yapılan çalışmalar kapsamında Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın (WWF) başlattığı, 'Evlat edinme' kampanyası devam ediyor.

Bölgede koruma altındaki nadir alanlardan Akyatan Lagünü'nü çevreleyen 22 kilometrelik yaban hayatı geliştirme sahası, halkın günlük yaşamına kapalı tutuluyor. Lagünün gelişiminin bozulmaması için kumsalın bile kullanılmasına izin verilmiyor. Yaban hayatı geliştirme sahası, birçok canlıya da ev sahipliği yapıyor. WWF görevlileri ve Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, nesli tükenen ve koruma altında olan türler arasında bulunan saz kedisi, deniz kaplumbağası ve turnalar için ayrıca çaba harcıyor. Yapılan çalışmalar sayesinde Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda tespit edilen saz kedisi sayısı, alanın kilometrekare başına düşen canlı açısından dünyadaki en zengin bölgeler arasında olduğu belirlendi. Avcılık, habitat kaybı, bataklıkların tarım alanlarına dönüştürülmesi ve kemirgenlerle mücadele sonucu avlayabilecekleri hayvanların azalmasıyla nesilleri tehlike altında olan saz kedilerinin popülasyonu bölgede artış gösteriyor. Bu çalışmalar çerçevesinde saz kedilerinin sayısı 100'ü aştı.

95 MİLYON YILDIR YAŞIYORLAR

Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası da, yine nesli tükenmek üzere olan ve koruma altında tutulan deniz kaplumbağalarına da ev sahipliği yapıyor. Her yıl WWF görevlileri, dişi kaplumbağaların kumsalda açtıkları çukurlara bıraktığı yumurtaları özellikle yırtıcı hayvanlardan koruyor. 95 milyon yıldan bu yana yaşadığı bilinen deniz kaplumbağalarının, ömürleri boyunca karada bulunduğu kısa süre içinde ölmemesi için çaba harcanıyor. Ayrıca dünyada 15 türü bulunan turnanın, 'Grus grus' türü, sadece Türkiye'de yaşıyor. Ancak turnaların da Türkiye popülasyonu tehdit altında bulunuyor. Türkiye'de kış mevsimini geçiren turnaların büyük bölümü Çukurova deltalarında bulunuyor.

'SEMBOLİK OLARAK EVLAT EDİN'

WWF'nin korunup, popülasyonlarının artması için mücadele verilen hayvanlar için başlatılan 'Evlat edinme' kampanyası ise devam ediyor. Hayvanseverler 50, 85 ve 150 lira tutarlarında bağışlarla nesli tükenen bu hayvanları sembolik olarak evlat edinebiliyor. Evlat edinilebilecek hayvanlar arasında ayrıca yunus, orfoz, panda, kutup ayısı ve kaplan da bulunuyor. WWF, evlat edinme durumunda yapılan bağışa göre sertifika ve özel hediyeler gönderiyor.

- Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Gönül Dağı 135. bölüm izle! Gönül Dağı yeni bölüm izle! Gönül Dağı son bölüm neler oldu? Manchester City-Chelsea maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Manchester City-Chelsea maçı şifresiz mi? Samsunspor-Adana Demirspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Samsunspor-Adana Demirspor maçı şifresiz mi? İstanbulspor kaçıncı kümede? İstanbulspor küme düştü mü? Hasan Can Kaya ameliyat mı oldu? Hasan Can Kaya'nın sağlık durumu nedir? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 20 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Resmi Gazete bugün (20 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Konyaspor - Alanyaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Konyaspor - Alanyaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title