Haberler

Ev Yapımı Biber Salçasının Zorlu Yolculuğu

Çukurova yöresinde yetişen biberlerle yapılan ve Türk mutfağının vazgeçilmezi biber salçası, binbir emekle hazırlanarak mutfaktaki yerlerini alıyor.

Çukurova yöresinde yetişen biberlerle yapılan ve Türk mutfağının vazgeçilmezi biber salçası, binbir emekle hazırlanarak mutfaktaki yerlerini alıyor.

Her yıl temmuz-eylül aylarında hasadı yapılan kırmızı biber, geleneksel yöntemle salçaya dönüştürülüyor. Mahalle aralarına kurulan makinelerde kıyılarak çekilen biberler, evlerin damlarına muşamba üzerine serilerek güneşte kurutuluyor.

Zahmetli bir yolculuğun ardından tuz ve sıvı yağ katılarak tekrar makineden geçirilen biberler, satılmak üzere raflardaki yerini alıyor.

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, AA muhabirine, Çukurova yöresinde salçalık biber hasadının başladığını ve semt pazarlarında kilosunun 1-1,5 liradan satıldığını söyledi.

Marketlerden hazır almak yerine salçasını kendi elleriyle yapmayı tercih eden ev hanımlarının biber salçası hazırlama geleneğinin sürdüğünü ifade eden İspir, "Çukurova bölgesinde salça yapımı temmuz ayında başlayıp eylül ayının sonlarına kadar devam eder. Bu dönemde evlerin çatıları ve damları salça sergileriyle dolar. Biber salçası yapımı Anadolu'da dayanışmanın ön güzel örneğini teşkil eder. Aileler, salça yapımında birbirine destek olur." diye konuştu.

Çiftçi Mehmet Ali Ballı da 100 kilogram biberden 15-20 kilogram salça çıkarıldığını belirterek, ev yapımı salçanın hem ekonomik hem de lezzetli olduğunu, 4 kişilik bir ailenin yılda ortalama 15 kilo salça tükettiğini ifade etti.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Çukurova İspir Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title