Haberler

Ev Kadınlarına Esnaf Olma Yolu Açılıyor

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (Tgsd) Başkanı Aynur Bektaş, Evde Oturan Kadınların Esnaf Yapılmasıyla İlgili Yasa Tasarının Ocak Ayında Çıkacağını Belirterek, "Artık Evde Oturan Kadınlar Yaptığı Ürünü Yüzde 2-2.5 Vergi Stopajı ile İstediği İşletmeye Devamlı Olarak Satabilecek" Diye Konuştu.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Aynur Bektaş, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın kendilerini bizzat arayarak evde oturan kadınların esnaf yapılmasıyla ilgili yasa tasarının ocak ayında çıkacağını söylediğini belirterek, "Artık evde oturan kadınlar yaptığı ürünü yüzde 2-2.5 vergi stopajı ile istediği işletmeye devamlı olarak satabilecek" dedi.

"İYİLEŞTİRMELER İSTİHDAMA VE ÜRETİME DAYALI OLMADI"

Bektaş, düzenlediği basın toplantısında, 2006 yılının Türkiye ekonomisi ve hazır giyim sektörü için bir değişim ve dönüşüm yılı olduğunu belirtti. Mayıs 2006 döneminde yaşanan dalgalanma sonrasında iç talebin daralmasına rağmen, sektördeki yıllık büyümenin yüzde 5'in üzerinde olacağını tahmin ettiklerini dile getiren Bektaş, cari açık ve işsizliğin Türkiye'nin en önemli iki sorunu olmaya devam ettiğini kaydetti. Yüzde 9.1 olarak görünen işsizliğin yüzde 16'larda olduğunu ifade eden Bektaş, "Buraya iş bulamadığı için cayan kişiler kaydedilmiyor. Çok büyük bir başarısızlık örneği. Geçen yıllarda makro anlamda yapılan iyileştirmeler istihdama, üretime dayalı olmadı" diye konuştu.

"KIDEM TAZMİNATI YÜKÜNÜ TAŞIYAN TEK ÜLKEYİZ"

Sektörün sorunlarının çözümü için katma değer vergisi, kurumlar vergisi indirimleri gibi olumlu adımların atıldığını, ancak iş gücü üzerindeki kamu maliyesinin azaltılması ve bölgesel asgari ücret gibi konularda ilerleme sağlanamadığını hatırlatan Bektaş, "İş gücü üzerindeki kamu yükünde OECD ortalaması yüzde 31 olmasına karşın Türkiye'de yüzde 40. Teşvik alan bölgelerde bile yüzde 31 seviyesinde. Kıdem tazminatı yükünü taşıyan dünyadaki tek ülkeyiz" dedi. Hazır giyimde 2006'da yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen sektörün ihracatını korumayı başardığını kaydeden Bektaş, "13.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Hazır giyimde 14 satıp bir almışız. Bu da hazır giyimin önemini vurguluyor" diye konuştu.

"EN AZ PARA BATIRAN SEKTÖRÜZ"

Bektaş, hazır giyim fiyatlarının enflasyona etkisinin çok eleştirilmesine rağmen, 2006 yılında yalnızca yüzde 3.37 arttığına dikkat çekerek, sektörün 2006 Ekim sonu itibariyle kredi kullanım oranının ise yüzde 30 arttığını ifade etti. Bektaş, bu oranın toplam krediler içindeki payının yüzde 1.2 olduğuna işaret ederek, "Dönmeyen kredi oranı konfeksiyonda yüzde 5.1. En az kredi kullanan en az para batıran sektörüz" dedi. 2007'de hazır giyim ihracatının 16 milyar dolara çıkacağını ve ihracatta yüzde 20 artış sağlanacağını düşündüklerini belirten Bektaş, tekstil ihracatının da 7 milyar dolar olacağını tahmin ettiklerini belirtti.

EV KADINLARINA MÜJDE

Evde oturan kadınların esnaf yapılmasıyla ilgili yasa tasarına da değinen Bektaş, Maliye Bakanı'nın kendilerini bizzat arayarak tasarının ocak ayında çıkacağını söylediğini bildirdi. Bektaş, "Artık evde oturan kadınlar yaptığı ürünü yüzde 2-2.5 vergi stopajı ile istediği işletmeye devamlı olarak satabilecek" dedi. TGSD'nin Anadolu'daki yapılanmasına çok önem verdiğini de sözlerine ekleyen Bektaş, "Bu defa Anadolu'ya iş götüreceğiz. Daha çok satın alma ofisleri ve yabancı satın alma ekipleri ile Anadolu'ya farklı bir çıkartma yapacağız" dedi.

"BÜTÜN SIKINTIMIZ KARLARIN AZ OLMASI"

Çin mallarına uygulanan kotanın kendilerini çok etkilemediğini kaydeden Bektaş, iç pazarda da Çin mallarından çok korkmamak gerektiğinin altını çizdi. Rusya pazarının Türkiye'nin, Osmanbey'in, Laleli'nin elinde olduğunu ifade eden Bektaş, "İç pazarın 14 milyar dolara ulaşacağını düşünüyoruz. Moralimiz yüksek. Bütün sıkıntımız karların az olması" diye konuştu.

"ARTIK ÇİN'İN ÜRETTİĞİ MALLARI ÜRETMEYELİM"

Bektaş, artık Çin'in ürettiği malları Türkiye'nin üretmemesi gerektiğine dikkat çekerek, "Bir dolara tişört üretmeyelim. Çin'den korkmuyoruz. Artık bizim rakibimiz İtalya, ABD" dedi. Sosyal sorumluluğa ağırlık veren Adidas gibi firmaların Türkiye'deki siparişlerini artırdıklarına işaret eden Bektaş, "Çin Avrupa'yı ele geçirmiş değil. Şu anda bizim Avrupa'da hiç kaybımız yok" diye konuştu.

Bektaş, İtalya ve İspanya'nın da Türkiye'den hazır giyim alacak ülkelerin başında geldiğini söyledi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title