Haberler

    Europol'den aşırı sağcı şiddet uyarısı

    Avrupa Birliği (AB) Polis Teşkilatı Europol tarafından hazırlanan bir rapor, aşırı sağ bağlantılı terör suçlarından tutuklanan kişilerin sayısında artış yaşandığını ortaya koydu. Avrupa Birliği (AB) Polis Teşkilatı Europol'un, üç basın kuruluşu tarafından edinilen raporunda, aşırı sağ bağlantılı terör suçlarından tutuklanan kişilerin sayısının arttığına dikkat çekerek uyarılarda bulunuldu. Süddeutsche Zeitung'un yanı sıra, Alman kamu medya kurumları NDR ve WDR'in haberine göre aşırı sağ motivasyonla işlenen suçlarda büyük bir artış yaşandığı ifade edilerek, bu zihniyetteki kişi ve gruplarla mücadelede kurumlararası iş birliğinin daha da güçlendirilmesi talep ediliyor.

    Avrupa Birliği Dönem Başkanı Finlandiya'nın talebi üzerine hazırlanan strateji raporunda, yaşanan bu aşırı artışın, "bir çok AB üyesi ülkede yaşanan şiddet olaylarında" kendini gösterdiği vurgulanıyor.

    Aşırı sağ bağlantılı terör suçuna karıştığı için 2016 yılında 12 kişinin tutuklandığı, 2018'de ise bu rakamın 44'e yükseldiği belirtilen raporda, bu grupların silahlara ve patlayıcı maddelere olan ilgisinin de arttığı dile getiriliyor.

    Güvenlik kurumlarına sızma girişimi

    Raporda dikkat çeken bölümlerden biri de, aşırı sağcı grupların güvenlik kurumlarına sızma girişimlerine dair kullanılan ifadeler. Raporda, "Aşırı sağcı grupların üyeleri, bedensel yeteneklerini artırmak ve silahlı mücadele kabiliyetlerini geliştirmek için, ordu ve güvenlik kurumlarında görev yapan personeli kendileri için kazanmaya ve böylece, bu personelin gözetleme ve yakın dövüş becerilerinden faydalanmaya çalışmaktadır" ifadesine yer veriliyor. Ayrıca sağcı ve aşırı sağcı örgütlerin, toplumun genç ve eğitimli kesimleri tarafından da artan oranda kabul görmesinden endişe duyulduğu bildiriliyor.

    Europol'un raporu, söz konusu aşırı sağcı örgütlerden bazılarının ülkelerarası örgütlenmeye gittiğini ortaya koyuyor. "Hammerskins", "Soldiers of Odin", Almanya'da yasaklı olan "Blood & Honour" ve "Combat 18" bu örgütlerden bazıları. Almanya'da çok sayıda eyaletin içişleri bakanı, "Combat 18"in de yasaklanması yönünde görüş bildirdi. Henüz bu konuda bir karar vermeyen Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer'in yakın zamanda aşırı sağ ile mücadele paketini açıklaması bekleniyor. Bilgi akışındaki sıkıntılar

    Europol raporuna göre aşırı sağcı terör gruplarının başlıca hedefleri arasında, sığınmacılar, Müslümanlar, siyasetçiler, sol cenahtan siyasi rakipler ve cinsel azınlıklar (LGBT) yer alıyor. Avrupa Polis Teşkilatı çok sayıda şiddet olayının bazı ülkeler tarafından terör olarak algılanmadığını ve ulusal yasalara göre, "aşırı faaliyetler" olarak değerlendirildiğini, dolayısıyla kendilerine bildirilmediğini belirtiyor. Durum böyle olduğu için de birçok olay istatistiklere de girmiyor. Rapor kamuya açık kaynaklardan elde edilen şiddet olaylarına dair bilgilerle, kurumlardan Europol'e ulaşan resmi veriler arasında büyük bir fark olduğuna da dikkat çekiyor. Buna göre Avrupa Polis Teşkilatı sonuç itibariyle Avrupa Birliği'ne üye ülkelerce bilinen bütün aşırı sağ ve sağcı terörist şiddet olaylarını kapsamlı biçimde içeren bir veri tabanına sahip değil.

    DW / ET,HT

    (c)

    Kaynak: Deutsche Welle / Dünya

    Avrupa Birliği Haberler

    Bakmadan Geçme

    Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title