Haberler

Et ve Soya Üretimi Ormanların Yok Olmasındaki Ana Etkenlerden

Et ve soya üretimi, tropik ormanların yok olmasında önemli rol oynuyor.

Dünya Vahşi Yaşam Fonu'nun (WWLF) son araştırmasında, sığır eti ve soya fasülyesi üretiminin, habitatların bozularak tropik ormanların yok olmasında ana etkenlerden olduğu tespit edildi.

Tropik yağmur ormanlarının bu hızla yok olmaya devam etmesi halinde yüzyıl içinde tamamen ortadan kaybolabileceği ortaya kondu.

Buna göre, Güney Amerika'da büyükbaş hayvan çiftlikleri ve soya tarlaları sadece Amazon'a zarar vermekle kalmıyor aynı zamanda Cerrado ve Gran Chaco arazilerini de "mahvediyor."

Sığır eti ve soya fasülyesi üretiminin Brezilya'nın Amazon ve Cerrado ile Arjantin ve Paraguay'ın Gran Chaco bölgelerindeki habitatın 3'te 2'sinin kaybına sebep olurken, soya talebi, et ve diğer hayvan ürünlerine olan taleple paralellik gösteriyor.

Orman olmayan arazilerin otlaklardan savanlara dönüştürülmesinde ise en büyük etkenin et talebini karşılamak olduğu vurgulanan araştırmada şu ifadelere yer verildi:

"Birinci etken et talebini karşılamak ve ikinci büyük faktör ise soya fasülyesi üretimi. Küresel soya fasülyesi üretimi 1950'lerden bugüne 15 kattan daha fazla arttı. Güney Amerika'da 1990 ile 2010 yılları arasında soya üretimi için ayrılan tarlalar yaklaşık 17 milyon hektardan 47 milyon hektara yükseldi."

Öte yandan elde edilen tüm soya ürünlerinin yüzde 75'i tavuk, domuz, çiftlik balığı ve inek gibi hayvanlara yem olarak veriliyor.

Gelir arttıkça et talebi de artıyor

WWLF'ye göre birçok gelişen ülkede "harcanabilir şahsi gelir" gittikçe yükseliyor ve alışveriş için daha çok para harcanıyor.

Buna göre, bireylerin maddi gücününü artmasıyla listelerine ilk ekledikleri alışveriş kalemi sığır eti oluyor.

Kaynak: AA / Güncel

Güney Amerika Amazon Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title