Haberler

Eskişehir Tarımı Tarbil'le Modernleşecek

Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi Projesi kapsamında Eskişehir'de 13 adet tarım izleme istasyonu kurulacağı belirtildi

Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL) Projesi kapsamında ülke genelinde hizmet vermek üzere tarım izleme istasyon ağı kurulduğu ve Eskişehir'de de 13 adet istasyon kurulacağı bildirildi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL) Projesi hakkında bilgi verildi.

TARBİL'in, ülke genelinde kurulacak zirai ve meteorolojik istasyonlar vasıtasıyla, atmosferden toplanacak iklimsel parametrelerin, toprak sıcaklığı, nemi gibi topraktan alınacak verilerin, fenolojik gözlemlere yönelik görsel kayıtların sağlanacağı, çeşitli ürünler için, toprak- topografya-iklimsel veriler, verim ilişkisinin çıkarılacağı, ülkesel meteorolojik ağının kurulmasına katkı sağlanacağı, iklim değişikliği ve kuraklığın izlenmesinin gerçekleştirileceği, uydu görüntüleri ve yersel ölçümlerden (meteorolojik ve zirai istasyonlar) elde edilen verilerin işlenmesi suretiyle, "ulusal ürün rekolte tahmininin" yapılacağı tarım alanlarının ve yıllık ekim alanlarının belirleneceği bir proje olduğu kaydedildi.

Tarımsal gözlem istasyonlarının öncelikli olarak önder çiftçi olarak nitelendirilebilecek iyi tarım uygulamalarına önem veren çiftçilerin, yaygın ekimi yapılan ürünlerin bulunduğu parsellerde ve tercihen toplulaştırma alanlarında kurulduğuna değinilen açıklamada, arazi büyüklüğü ve entansif tarım yapılan yerlerde üniversiteler ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı kuruluşların arazilerinde de kurulumun mümkün olduğu belirtildi.

Arazisinde istasyon kurulumu yapılan çiftçiye parselindeki tarımsal verileri izlemesi için uygulama yazılımları ile birlikte muvafakatname karşılığında tablet verildiğine dikkatin çekildiği açıklamada, iletişim masrafları dahil bu çiftçilerin kullanımına sunulan teçhizat ve hizmetlerin masraflarının Bakanlık tarafından karşılandığı anlatıldı.

Bölge genelindeki istasyonlardan toplanan verilerin ayrıca uydu görüntüleriyle beraber TARBİL merkezinde değerlendirilerek diğer çiftçilere ilçe düzeyinde veri olarak internet üzerinden sunulacağı açıklandı.

-TARBİL temel bileşenleri

TARBİL temel bileşenlerinin, hasat öncesi ve hasat zamanı rekolte tahmini, parsel düzeyinde zirai ve coğrafi bilgi desteği, ürün/yer ve çeşit bazında mobil bilgi, hassas tarım için veri ve karar desteği sistemi, gübre ve kimyasal için e-reçete sistemi, adaptif zirai karar destek sistemi, tarım sigortalarında rasyonel risk belirleme, zirai erken uyarı sistemi, hakkaniyetli hasar belirleme ve ödeme, ulusal ve bölgesel arz-talep denge yönetimi, veri toplama ve işlemede alım ortaklığı ile ekonomik kazanımlar ve güvenilirlik olduğu vurgulandı.

Açıklamada, TARBİL'in parsel bazında yüzde 40'a varan su tasarrufu/ortalama verim artışı, desteklemelerin hakkaniyetli yönetimi ile ihtiyaca uygun arz motivasyonu, gübre ve kimyasal kullanımında yüzde 20-35 tasarruf, zirai imkan ve faaliyetlerin sertifikasyonu ile finansman için teminatlandırılabilirlik, ulusal ve bölgesel planlamada çeşit-yetenek optimizasyonu ile genel üretim artışı, tahmin ve izleme sistemi ile depolama ve alım yönetiminde karar desteği gibi geri kazanımlarının olduğu aktarıldı. - Eskişehir

Kaynak: AA / Yerel

Eskişehir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title