Haberler

Eskişehir: "Soğuk Savaş Sonrası NATO" Konferansı

Dışişleri eski Bakanı Hikmet Çetin, dünyadaki kutuplaşmanın, 20. yüzyılda yaşanan soğuk savaşla birlikte 3 harp sonunda sona erdiğini söyledi.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından hazırlanan "Soğuk Savaş Sonrası NATO" konulu konferansta konuşan Çetin, Afganistan'ın 30 milyon nüfusu, 50 bin dolayında üniversiteye giden öğrencisi olduğunu belirtti. Çetin, "Öyle bir kardeş ülkeden görevden geldik. Kadınların yüzde 14'ü okuma yazma biliyor. Erkeklerin ise yüzde 43'ü ilkokul mezunudur" dedi.

Hikmet Çetin, unutulmaz bir 20. yüzyılın geçtiğini ifade ederek, "Soğuk savaşla birlikte 3 savaş geçirdik. Dünya savaşları sonunda aslında bir anlamda kutuplaşma sone erdi. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra batı, özellikle Sovyetler Birliği'nin savaş sonrasındaki yayılmasını görünce, Doğu Avrupa'ya doğru, bunun en azından belirli bir coğrafyada önlenebilmesi için bir savunma örgütü kurma ihtiyacı hisseti. Bu gereksinmeyle NATO, 12 ülkenin katılımıyla 1949 yılında kuruldu" diye konuştu.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Fevzi Sürmeli ise, küreselleşmenin siyasi ve ekonomik alanların yanı sıra sosyal, kültüler ve bilimsel alanlarda da dünya toplumlarına karşı sorumlulukları arttırdığını ifade ederek, "Bu bilinç, hayatın her alanına daha fazla değer katabilmek için stratejik düşünmeyi ve hareket etmeyi gerektirmektedir" dedi.

Konferansı, Milli Eğitim eski Bakanı Prof. Dr. Orhan Oğuz, öğretim üyeleri ve öğrenciler takip etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title