Haberler

Eskişehir: Dışişleri Eski Bakanı Çetin Eskişehir'de

Dışişleri Eski Bakanı Hikmet Çetin, Cumhurbaşkanlığıyla İlgilenmediğini Belirterek, "Politikaya Girmek İstemiyorum" Dedi.

Dışişleri eski Bakanı Hikmet Çetin, cumhurbaşkanlığıyla ilgilenmediğini belirterek, "Politikaya girmek istemiyorum" dedi.

Anadolu Üniversitesi'nde düzenlenen "Soğuk Savaş Sonrası NATO" konulu konferansa konuşmacı olarak katılmak üzere Eskişehir'e gelen Çetin, Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı'yı makamında ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hikmet Çetin, "NATO, işlevini tamamladı mı?" sorusu üzerine, "Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra böyle bir görüş vardı. Ancak, kısa süre içinde görüldü ki, dünya yeni sorunlar ve bunalımlarla karşı karşıya. O iyimser hava, kısa süre içinde dağıldı. Önce Irak'ın Kuveyt'i işgaliyle başlayan 1. Körfez ile görüldü ki, dünyaya barış kolay kolay gelmiyor. Arkasından Balkan bunalımı, Bosna Hersek olayı çıktı. Görüldü ki, o geçmiş yıllarda bastırılmış ya da bir anlamda istikrar içinde tutulmuş bazı sorunlar ortaya çıkmaya başladı. NATO müdahaleye etmeyene kadar Bosna'da kan gövdeyi götürdü, 250 bin kişi yaşamını yitirdi. NATO'nun müdahalesiyle ancak Bosna'daki kan durdurulabildi. Arkasından Kosova sorununun da NATO'nun müdahalesi olmadan çözülemediği görüldü. Bunun yanında, terör başta olmak üzere yeni tehditler çıkmaya başladı. Bugün 21. yüzyılda dünyayı saran ya da sarsan en büyük tehdidin terör olduğuna inanıyorum. Global, küreselleşen bir terörle karşı karşıyasın. Onunla da mücadelenin öyle olması gerektiği ortaya çıktı" diye konuştu.

Çetin, NATO'nun tarihindeki en büyük operasyonunun Afganistan'da devam ettiğini kaydederek, şunları söyledi:

"Maalesef, NATO'ya daha fazla ihtiyaç olduğu ortaya çıktı. Dünyada böyle bir arkanızda güç, asker olmayınca kimse sözünüzü dinlemez. Sadece iyi niyetler, beyanatlar, bildirilerle sorunların çözülemediği görüldü. Mutlaka arkasında güç bulunması lazım. İşte NATO, o güç. Onun için NATO'nun gereksiz olduğu bir yana işlevinin daha da arttığını uygulamalarıyla görüyoruz. Bugün Irak ordusunun eğitiminde bile NATO'nun katkısı var. NATO, kendini yenileyerek, alan, kıta dışına çıkmaya başladı. İleri de pek istemese de Ortadoğu, Afrika'da görev üstlenmesi söz konusu olabilir. Bu bakımdan NATO'nun görevi ve işlevi, değişik biçimde daha da artmıştır."

Hikmet Çetin, cumhurbaşkanlığı konusunda adının geçmesiyle ilgili bir soruya ise, "Ben o konularla ilgili değilim, o konulara girmem. Ben hiç politikaya girmek istemiyorum" yanıtını verdi.

Çetin, bir ara "Hikmet ağabey" formüllerinin geliştirildiğinin hatırlatılması üzerine, "O Afganistan'da da açık, orada da söylüyorlar. Gerçekten Devlet Başkanı Karzai başta olmak üzere halen de 'Hikmet ağabey oraya gitti' diyorlar" ifadesini kullandı.

Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı ise, devlet adamlarının kolay yetişmediğini ifade ederek, "Hikmet Çetin gibi devlet adamlarına ülkenin ihtiyacı var. Biz de yetişmiş insanlarımızın çoğu zaman kıymetini bilemiyoruz" dedi.

Çetin, daha sonra Valilik Şeref Defteri'ni imzaladı.

Ardından Büyükşehir Belediyesi'ne geçen Hikmet Çetin, Başkan Yılmaz Büyükerşen ile bir süre görüştü. Bir yerde birkaç kez belediye başkanlığına seçilmenin kolay olmadığını, bu görevin parlamenterlikten bile zor olduğunu dile getiren Çetin, Büyükerşen'i kutlayarak, başarılarının devamını diledi. Hikmet Çetin, Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in, ayrıca herkesin kuşkuyla baktığı bir dönemde, Açıköğretim sistemine "misyoner" gibi bütün ağırlığını, beynini, gönlünü koyarak, on binlerce insanın yükseköğrenim görmesini sağladığının altını çizdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen ise, Anadolu Üniversitesi'nin kuruluşuna çok büyük faydası olduğunu vurguladığı Çetin'e, AÖF'nin Avrupa'da yerleşmesiyle ilgili desteklerinden dolayı da teşekkür etti.

Üniversitede rektörlüğü görevi sırasında ilk defa siyasete atılma teklifini Hikmet Çetin'in yaptığını da açıklayan Yılmaz Büyükerşen, "Eskişehir'den milletvekili adayı olmamı kendisi teklif etti. Ondan sonra arkası geldi. Herhalde onun teklifi yol açtı. Her yerel ve genel seçimlerde bütün parti liderlerinden teklifler yapıldı. Kısmet bugüneymiş" dedi.

Çetin, Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Cemalettin Sarar'ı da ziyaret etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title