Haberler

Eskişehir'de Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali

Eskişehir, (Dha)

ESKİŞEHİR, (DHA)

ESKİŞEHİR Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından düzenlenen 2'nci Uluslararası Eskişehir Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali, 'Cuco Bilmiyor' adlı çocuk oyunu ile başladı.

Haller Gençlik Merkezi'nde dün akşam sahlenenen 'Cuco Bilmiyor' isimli tiyatro oyunundan önce festivalin açılış töreni yapıldı. Törende 20- 25 Mart 2007 tarihleri arasında düzenlenen festivale katkıda bulunanlara birer plaket verildi.

Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali nedeniyle yazılı açıklama yapan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı DSP'li Yılmaz Büyükerşen, Birleşmiş Milletler'in geçen yıl yayınladığı rapora göre dünyada 143 milyon çocuğun annesiz ve babasız büyüdüğününü söyledi. Başkan Büyükerşen, şöyle dedi:

''Gelişmekte olan ülkelerde 100 milyondan fazla çocuk ve genç, büyük şehirlerde korumasız ve rastgele işler yapıyor ya da insan tacirlerinin elinde kötü işlere alet oluyor. 80 milyon kız çocuğu 18 yaşına gelmeden evlendiriliyor. Ülkemiz ve dünyamızın geleceğini emanet edeceğimiz çocukların eğitim görmelerini sağlayalım. Çocukların gelişimlerinde büyük önem taşıyan tiyatro ve benzeri sanat dallarına önem verelim. Ulu Önder'in dediği gibi 'Tiyatro bir memleketin kültür seviyesinin aynasıdır.' Çocuklara tiyatronun güzellikleri ve yararlarını anlatalım. Okullarda çocuk oyunları oynatalım. Her hafta çocuklarımızı ellerinden tutup onları tiyatroya götürelim.''

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Sinan Demirer ise, internet çağında çocukları tiyatro sanatıyla buluşturmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi. Şehir Tiyatroları'nın önemli sosyal sorumluluk projelerini uygulamaya koyduğunu anlatan Demirer, şöyle devam etti:

''Bir taraftan oyunlarımızı sahnelerken, bir taraftan da ulusal ve uluslararası organizasyonlarla şehrimiz ve tiyatromuzun adını tüm dünyaya duyurma gayretindeyiz. Uluslararası nitelikte olan Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali'ni daha da geniş katılımlarla büyüterek sürdürmek arzusundayız.''

Pazar günü yapılacak sokak gösterileriyle sona erecek olan festival boyunca Fransa'dan Etreinte Tiyatro topluluğu, 'La Fontaine Masalları'nı, Bulgaristan Drama Tiyatrosu da 'Kahin Orfeus'u, Ankara'daki Tiyatro Tempo 'Bencil Dev'i, Lüleburgaz Uçan Eller Tiyatro Topluluğu 'Gün Işını'nı ve İstanbul Anatole Sokak Oyuncuları Topluluğu da 'İstanbul Hatırası' adlı oyunları sahneleyecek.

Festival kapsamında ayrıca Tugay Başar ve Timuçin Gürer liderliğinde 'İçimizdeki Ritim' başlıklı beden perküsyonu atölyesi, Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulu ve Şehir Tiyatroları sanatçılarının ortak katılımıyla gerçekleştirilecek ve gösterim tüm seyircilere açık olacak. Çağdaş Drama Derneği üyesi Serap Antepli, ilköğretim okulu öğretmenleriyle, "Öyküden Oyuna" başlıklı bir atölye çalışması gerçekleştirecek. Haluk Yüce ise, 'Pandomime Giriş ve Jonglörlük' atölyesiyle festivali renklendirecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title