Haberler

Eskişehir'de 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin At Biniyoruz' Etkinliği

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen 'Turuncu etkinlikler' kapsamında Mahmudiye ilçesindeki Atçılık Meslek Yüksekokulu'nda 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin Ata Biniyoruz' etkinliği düzenlendi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen 'Turuncu etkinlikler' kapsamında Mahmudiye ilçesindeki Atçılık Meslek Yüksekokulu'nda 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin Ata Biniyoruz' etkinliği düzenlendi. Etkinliğe katılan kadınlar at bindi.

ESOGÜ Mahmudiye Atçılık Meslek Yüksekokulu Binicilik Tesisleri'nde gerçekleşen etkinlikte ilk olarak söyleşi düzenlendi. Mahmudiye Atçılık Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hakan Çalışkan söyleşide yaptığı konuşmada kadınların da erkekler gibi yıllarca at bindiğini söyledi. Çalışkan şöyle konuştu: "Türk atlı kültüründe kadın ve erkek Orta Asya'dan günümüze binlerce yıldır birlikte ata binmektedirler. Osmanlı döneminde İstanbul'da Tanzimat Dönemi'ne kadar padişahtan sonra şeyhülislam ile Rumeli ve Anadolu kazaskerinden başka sadece kadınlara at binmek serbesttir. Türk kadını at sırtında beyliklerde 30 bine varan silahlı güç oluşturacak kadar etkili olabilmiştir. Hala devam eden gelinin at sırtında getirilmesi de yaşatılmaya çalışılan kültür geleneklerimizdendir. İnsanlık tarihini at sırtında kadın ve erkeğin bir bütün olarak kurduğu gibi, bundan sonra da kadın ve erkeğin yine birlikte yan yana ve omuz omuza çalışarak ve yaşayarak devam ettireceği bir gelecek için Birleşmiş Milletler'in Dünyayı Turuncuya Boyayalım: Kadına ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddet Son Bulsun. etkinliklerine Mahmudiye'den katkı vermek hepimizi mutlu etmektedir."

ESOGÜ Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. İnci Parlaktuna da Birleşmiş Milletler'in 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'nde başlayan ve 10 Aralık İnsan Hakları Günü'nde sona eren 16 günlük turuncu aktivizm kampanyasına destek vermek üzere, Eskişehir'deki sivil toplum kuruluşlarıyla biraraya geldiklerini belirtti. Parlaktuna konuşmasını şöyle sürdürdü: "Birleşmiş Milletler 25 Kasım gününü kadına yönelik şiddetle mücadele ve dayanışma amaçlı olarak 1999 yılında kabul etmiştir ve Birleşmiş Milletler dünyadaki tüm kadın ve kız çocuklarının insan haklarıyla yaşamaları için bu meseleyi her yıl bu gün, dünya gündemine taşımaya çalışmaktadır. Türkiye'de kadına yönelik şiddet sonucu ölen kadınların anısını yaşatmak için internet üzerinden kurulan ve her gün güncellenen Anıt Sayaç, 2015 yılı bugün itibariyle, 255 kadının şiddete uğrayarak öldürüldüğünü göstermektedir. Her 3 kadından birinin şiddete maruz kaldığı günümüzde, 16 gün süresince turuncu aktivizm etkinlikleri ile farkındalık yaratmak ve düşünsel bir dönüşüm gerçekleştirmek amaçlanmıştır."

Yapılan konuşmaların ardından etkinliğe katılan kadınlar Atçılık Meslek Yüksekokulu Binicilik Tesisleri'nde at bindi.

- Mahmudiye

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Birleşmiş Milletler Mahmudiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title