Haberler

Eskişehir'de "Sağlık Ekonomisi" Sempozyumu

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (Esogü) Rektörü Fazıl Tekin, "Sağlık Hizmetlerinin Koruyucu ve Halk Sağlığı ile İlgili Olanları, Tam Kamusal Mal Sayıldığından Genel Bütçeden Karşılanmalıdır" Dedi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörü Fazıl Tekin, "Sağlık hizmetlerinin koruyucu ve halk sağlığı ile ilgili olanları, tam kamusal mal sayıldığından genel bütçeden karşılanmalıdır" dedi.

ESOGÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı tarafından düzenlenen "Sağlık Ekonomisi" sempozyumu, Prof. Dr. Necla Özdemir Konferans Salonu'nda yapıldı. Sempozyumun açışında konuşan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Fazıl Tekin, gelişmiş ülkelerdeki sağlık uygulamalarından örnekler verdi. Tekin, "Genel sağlık hizmetlerinin para ile satın alınabilen mal ve hizmetlerden sayılmaması sebebiyle gelişmiş ülkeler, bu hizmetlere bütçelerinden önemli pay ayırmaktadır. Bu ülkelerde, sağlık hizmetlerine bütçeden ayrılan pay yüzde 10 iken, Türkiye’de yüzde 4 civarındadır. Halk sağlığı ve koruyucu sağlık hizmetleri devletin sunmak zorunda olduğu genel hizmetlerdir. Sağlık giderlerinin bazı tedbirler alınmasıyla düşürülmesi mümkündür. Bu amaçla, bazı hastalıkların erken teşhisi maksadıyla periyodik çekupların yapılması, bulaşıcı hastalıklara karşı etkin tedbirlerin alınması, çevrenin korunması, kişilerin satın alma güçlerinin yükseltilmesi ve hastalıklar hakkında bilinçlendirilmesi, devletin temel görevidir” diye konuştu.

Halk sağlığı ile ilgili evrensel ilkeler olduğuna ve ilkelerin tüm ülkeler tarafından yerine getirilmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Fazıl Tekin, şunları söyledi:

“Çevrenin ve oturulan konutun temiz tutulması, su ve hava kirliliği ve gürültünün önlenmesiyle, insanların sağlık durumları kolayca iyileştirilebilmektedir. Bu sayılan önlemleri insanların tek başına almalarının sosyal maliyeti, son derece yüksektir. Bu sebeple, sağlık hizmetlerinin koruyucu ve halk sağlığı ile ilgili olanları, tam kamusal mal sayıldığından genel bütçeden karşılanmalıdır.”

Sempozyuma başkanlık yapan Cemalettin Kalyoncu ise, sağlık hizmeti talep eden hastaların ekonomi ile ilgilenenler için müşteri konumunda olduğunu, sağlıkçılar için de yardıma muhtaç kişiler olarak algılandığını söyledi. Kalyoncu, “Sağlıkçılar açısından bakıldığında ekonomik, ekonomiciler açısından bakıldığında sağlık çok farklı algılanan iki konudur. Bu çalışmada amacımız, bu iki konu hakkında katılımcıları bilgilendirmektir” dedi.

Sempozyumda, sağlık hizmetlerinde ekonomik değerlendirme, ekonomik gelişme ve sağlık ilişkisi, sağlık harcamaları, sağlık hizmet araştırmalarında kullanılan modeller gibi konular masaya yatırıldı.

(EC-OÖ)

08.02.2008 16:27 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title