Haberler

Eskişehir'de Kırım Sürgün Anıtı'nın Temeli Atıldı

Eskişehir'de, Tepebaşı Belediyesi Tarafından Yaptırılacak Olan 'Kırım Sürgün Anıtı'nın Temeli Törenle Atıldı.

Eskişehir'de, Tepebaşı Belediyesi tarafından yaptırılacak olan 'Kırım Sürgün Anıtı’nın temeli törenle atıldı.

Tunalı Parkı'nda düzenlenen temel atma töreninde konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Tacettin Sarıoğlu, 63 yıl önce 18 Mayıs 1944 gecesi Kırım’dan insanlık dışı bir muamele ile hayvan vagonlarına istif edilerek, Sibirya ve Orta Asya çöllerine sürgüne gönderilen Kırım Türkleri anısına yapılacak olan anıtın, en kısa sürede tamamlanmasını planlandıklarını söyledi. Türkiye'de ilk defa Kırım Sürgün Anıtı yapıldığını belirten Sarıoğlu, "18 Mayıs 1944 tarihi, Kırım halkının kaderi için her şeyin değiştiği, acı hatıralarla dolu bir gündür. Kırım halkı, topraklarından zorla koparılmış ve hiç bilmedikleri yabancı diyarlara nakledilmişlerdir. Tepebaşı Belediyesi olarak bu talihsiz günü, hafızalarımızın derinliklerinden yeniden çıkarmak ve ölümsüzleştirmek için bu günü simgeleyen bir anıt tasarladık. Bu anıtla beraber 18 Mayıs 1944 tarihi Eskişehir halkının bilincinde önemli bir yer edinecektir. 18 Mayıs 1944 tarihini ve sonrası yaşanan acı olayları hiç birimiz unutmadık" dedi.

Sovyet rejimi tarafından 400 bin Kırım Türkü'nün sürgüne gönderildiğini açıklayan Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mesut Ör ise, "400 bin civarında Kırım Türkü'nün yüzde 46’sı, 22 gün süren sürgün yolculuğu ve sonrasında soğuk, hastalık ve açlıktan hayatlarını kaybederek, şehit oldu. Halen sürgün bölgelerinde bulunan 300 bin Kırım Türkü ise, anavatana dönmek için beklemektedir. Büyük sürgün yaşanalı 63 yıl olmasına rağmen, Kırım Türkleri'nin maddi ve manevi kayıpları karşılanmadı, yaraları sarılmadı. İnsanlık tarihinin en acı sürgün ve katliamlarından biri olan Kırım Türkleri'nin vatanlarından sürgün edilişini, bir kez daha Türk ve dünya kamuoyu önünde esefle kınıyor, sürgün ve mücadele şehitlerimizi rahmetle anıyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından anıtın temeli atıldı.

(OÖ)

21.05.2007 21:50 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
title