Haberler

Eskişehir: Aü'de Akademik Yıl Açılışı

Eskişehir Anadolu Üniversitesi (Aü) Rektörü Fevzi Sürmeli, Geleceği, Kültürel, Bilimsel ve Teknolojik Gelişmelerin Belirleyeceğini Belirterek, "Üniversiteler Üzerinde Hassasiyetle Durulması Gereken ve Alternatifi Olmayan Temel Kurumlardır" Dedi.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektörü Fevzi Sürmeli, geleceği, kültürel, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin belirleyeceğini belirterek, "Üniversiteler üzerinde hassasiyetle durulması gereken ve alternatifi olmayan temel kurumlardır" dedi.

Anadolu Üniversitesi'nin 2006-2007 ders yılı açılış töreni, Yunusemre Kampusü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törene, üniversitenin senfoni orkestrasının klasik müzik dinletisi ve tanıtım videosunun izlenmesiyle devam edildi.

Törende konuşan Rektör Fevzi Sürmeli, AÜ 'nin çok önemli misyona sahip, büyük ve güçlü bir üniversite olduğunu hatırlatarak," Üniversitemiz iki kampusü ile Eskişehir'de, ülkemizin her ilinde, her evde KKTC'de ve Avrupa'dadır. Bu durum, üniversitemize çok farklı sorumluluklar yüklemekte ve dinamik olma zorunluluğu getirmektedir" diye konuştu.

2006-2007 öğretim döneminde üniversitenin örgün öğretim yapan bölümlerine 86'sı yabancı olmak üzere toplam 5 bin 988 öğrencinin kayıt yaptırdığını açıklayan Prof. Dr. Sürmeli, " Uzaktan eğitim veren Açıköğretim, İktisat ve İşletme fakültelerimize de 222 bin 819 aday kayıt hakkı kazandı. ÖSYM tarafından bu ders yılında devlet ve vakıf üniversitelerine toplam 590 bin 509 öğrenci yerleştirildi. Üniversitemizin uzaktan eğitim veren fakültelerine yerleştirilmiş olan 222 bin 819 kişi, ülkemizin bütün üniversitelerine yerleştirilenlerin yüzde 37.73'ünü oluşturmaktadır. Bu oran, AÜ'nin Türk Yükseköğretim sistemi içindeki önemli yerini açık bir şekilde göstermektedir. 2006-2007 öğretim yılında üniversitemizin örgün öğrenci sayısı 26 bini, uzaktan öğretim öğrenci sayımız ise 1 milyon 100 bini aşacaktır. Bu ders yılında da öğrencilerimiz, bölüm ve programlarımızı ilk sıralarda tercih etmiş bulunmaktadırlar. Ülkemizin hemen her yerinden başarılı öğrencilerin üniversitemizi tercih etmeleri bizler için gurur kaynağıdır" dedi.

Rektör Fevzi Sürmeli, öğrencilerin üniversitedeki eğitimleri süresince, mesleki bilgilerle donanmalarını sağlamanın yanı sıra sosyalleşmelerinin ve toplumsal sorumluluk almalarının, mezuniyet sonrası dönemde hayatsal öneme sahip olduğunu kaydederek, "Bu açıdan bu öğretim yılında bütün fakülte ve yüksekokul ders programlarına mesleki dersler yanında, 'Kültürel Etkinlikler' ve 'Topluma Hizmet Uygulamaları' adı altında kredili yeni dersler konuldu. Bu arada Anadolu Üniversitesi, 126 Avrupa ülkesiyle anlaşma yapmış bulunmaktadır. Bu anlaşmalar kapsamında karşılıklı olarak öğrenci değişimi sürdürülmektedir. Bugün başladığımız yeni ders yılında amacımız 400 öğrenciyi, üniversitemizin 400 aydınlık yüzünü, Avrupa üniversitelerine göndermektir. Şimdiden 194 öğrencinin yerleştirilmesi sağlandı" dedi.

Üniversitelerin özellikle ihtiyaç duyacağı temel değerlerin evrensellik, insan odaklılık, girişimcilik, güvenilirlik, mükemmellik, karşılıklı sevgi ve saygı olduğunu vurgulayan Sürmeli, "Unutulmamalıdır ki üniversiteler üzerinde hassasiyetle durulması gereken ve alternatifi olmayan temel kurumlardır. Çünkü; geleceği, kültürel, bilimsel ve teknolojik gelişmeler belirleyecektir. Buna yatırım yapacak uluslar ve ülkeler, kent, Eskişehir mutlaka kazanacaktır. Ulusumuzun çıkarları doğrultusunda üniversiter düzeyde çağdaş değerlerle eğitime ve ülkemizin kalkınmasına yönelik her türlü projeye, yüksek öğretimde kaliteyi en üst düzeye çıkarma çalışmalarına, öğretim elemanı arkadaşlarımın bilimsel çalışmalarına, öğrencilerimizin huzur ve güven ortamı içinde eğitim ve öğrenimlerini tamamlayarak hayata donanımlı ve çağdaş bireyler olarak atılmaları yönündeki her faaliyete desteğimiz tamdır. Bu destek devam edecektir. Çünkü, Türkiye'nin yeri dogmaların, gericiliğin, irticanın egemen olduğu dünya değil, büyük önder Atatürk'ün tanımıyla 'irfanı hür, vicdanı hür' insanların yaşadığı, aklın ve bilimin egemen olduğu çağdaş dünyadır" şeklinde konuştu.

Törende, öğrenciler adına İletişim Bilimleri Fakültesi'nden Hande Kayar, mezunlar adına Ramazan Ülger, öğretim elemanları adına da Porsuk Meslek Yüksekokulu'ndan Prof. Dr. Hüseyin Koca da konuşma yaptı.

Daha sonra 2006 bilim, teknoloji, sanat teşvik ve hizmet ödülleri dağıtıldı. Bilim ve Teknoloji Teşvik Ödülü Yard. Doç. Dr. Efdade Gaga ile Yard. Doç. Dr. Aynur Şensoy Sorman'a, Sanat Teşvik Ödülü öğretim görevlileri Rıdvan Coşkun ile Hasan Başkırkan'a, Hizmet Ödülü ise eski Rektör Prof. Dr. Engin Ataç'a verildi.

Mühendislik-Mimarlık Fakültesi'nden Prof. Dr. Servet Turan'ın "Nano Dünya" konulu ilk dersi verdiği tören, şef Gülsevin Doğanay yönetimindeki Çok Sesli Gençlik Korosu'nun Anadolu Üniversitesi Marşı'nı seslendirmesiyle sona erdi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve siyasi parti liderlerinin kutlama mesajı gönderdiği yeni ders yılı açılış merasimine, Milli Eğitim eski bakanlarından Prof. Dr. Orhan Oğuz, Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı, 1. Hava Kuvveti ve 6. Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi Komutanı Korgeneral Bilgin Balanlı, çok sayıda yetkili, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title