Haberler

Eskişehir 2 Çocukları İdam Edilen Aile İdam Cezasına Karşı

İran'da 2 oğlu idam cezası ile idam edilen acılı aile, hiçbir suçları yokken çocuklarını idam eden İran hükümetine tepki göstererek, idam cezasının kaldırılmasını istedi.

İran'da 2 oğlu idam cezası ile idam edilen acılı aile, hiçbir suçları yokken çocuklarını idam eden İran hükümetine tepki göstererek, idam cezasının kaldırılmasını istedi.

İran'dan Eskişehir'e mülteci olarak sığınan 55 yaşındaki Bijan Fathi kendisini rejim karşıtı olarak nitelendirdikleri için bir yıl önce İran'dan kaçtığını söyledi. İran'da askeri öğretmen olarak çalışan Bijan Fathi, kendisinin İran'dan kaçması üzerine çocuklarının hiçbir suçu yokken gözaltına alındığını, suçları bile açıklanmadan idam edildiğini açıkladı. Spor Salonunda spor öğretmenliği yapan oğlu Mohmad Fathi (28) ve makine teknikeri oğlu Abdolah Fathi'nin (27) idam edilmesinin ardından eşi Mahvash Alasvandi Fathi'nin (53) de yanına geldiğini belirten acılı aile idam cezasının kaldırılmasını istiyor.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER BANA DA ÇOCUKLARIMA DA SAHİP ÇIKMADI

Türkiye'ye sığındıktan sonra Birleşmiş Milletler'in kendisine sığınma izni vermediğini, sahip çıkmadığını ifade eden baba Bijan Fathi, Birleşmiş Milletler'in zamanında kendisine sahip çıkması durumunda çocuklarının şuanda yaşıyor olabileceğini söyledi. Çocuklarının 10 ay önce idam edildiğini belirten baba Fathi, "dayımın İran'da Hümeyni hükümeti zamanında siyasi konularda hükümete muhalif olması nedeniyle ben ve ailem cezalandırıldı" dedi.

ÇOCUKLARIM REP MÜZİK YAPTIKLARI İÇİN İDAM EDİLDİ

İran'da kendisini öldürmekle tehdit ettikleri için Türkiye'ye kaçtığını belirten Fathi, "Ben Türkiye'deyken iki oğlum rep müzik yapıyor diye gözaltına alındı. Aslında bu bahaneydi. İdam cezası verdiler. Ama eğer bu suçlarına göre cezalandırılsalardı idam edilmemeleri gerekiyordu. İdamlarından 12 saat önce çocuklarımın idam edileceğini annesine haber vermişler. Çocuklarımdan Mohmad Fathi, yeni evlenmişti. Annesi ve oğlumun eşi hapishanenin önüne gitmişler, başka bizim gibi idam edilmesini istemeyenler de hapishanenin önüne gitmiş. Ama gittiklerinde çocuklarımız zaten daha önceden idam edildiğini öğrenmişler. Çocuklarım ölmeden annesiyle ve eşiyle bile konuşamamışlar. Ben Türkiye'ye geldiğimde Birleşmiş Milletlere dilekçe verdim. Ama red cevabı geldi. Belki o zaman red gelmeseydi çocuklarım kurtulabilirdi. Birleşmiş Milletlerin içinde İran'dan kişilerin olduğunu ve engellediklerini düşünüyorum. Çocuklarımızın suçu annesinin babasının ve dayılarının siyasi çalışması. Yüzde yüz sebebi buydu. İran'da muhalif denilince muhalif olanların Allah muhalif oldukları gibi söyleniyor. Aslında öyle değil biz sadece hükümete muhalifiz. İran'da herkes rejimin muhalifi Allahın değil" diye konuştu.

İDAM CEZASI KALDIRILSIN

İran'da 100 bin kişinin idam edildiğini belirten Fathi şunları söyledi: "İran'da 13 dakikada bir insan idam ediliyor. Ben Birleşmiş Milletler'e dilekçe gönderdim, dünya adaleti insanları benim çocuklarımın dosyasına baksınlar neden idam edildiler. Haksız idam edildiler. Başka anne ve babalar bunu yaşamasın, onların başına gelmesin. Benim çocuklarımı niye idam ettiler? Benim çocuklarıma yaptıkları suçlama ile en fazla 10 yıl hapis ile cezalandırabilirlerdi. Dünyada 57 ülkede idam cezası uygulanıyor. İdam cezasının artık kaldırılması gerekiyor. Benim eşim dünya anneleri için düzenlenen eylemlerin başında yer aldı. Biz dünya annelerine sahip çıktık. Bize de sahip çıksınlar. Bu idamlar bitirilsin. Adalet için düşünen insanlardan destek bekliyoruz."

DİKİŞ DİKEREK GEÇİMİMİZİ SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ

Bijan Fathi'nin kalp hastası olması nedeniyle sürekli ilaç kullanması gerektiğini belirten acılı anne Mahvash Alasvandi Fathi ise Birleşmiş Milletler'den kendilerine gereken yardımın yapılmadığını söyledi. İran'da üniversitede Edebiyat öğretmeni olarak çalıştığını ve dikiş dikmeyi bildiğini belirten Mahvash Alasvandi Fathi, Eskişehir'de de dikiş dikerek ayakta durmaya çalıştıklarını söyledi. Mahvash Alasvandi Fathi, "İran'da durumumuz iyi olduğu için yardıma ihtiyacı olanlara sürekli yardım yapıyordum. Öğretmenlik mesleğimin dışında tasarım yapıp geçimimi sağlıyordum. Eşimin kalp ilaçlarını da yolluyordum. Ama ben buraya geldikten sonra hiç bir destek alamadık. Orada ben muhtaç insanlara yardım ederken ben burada muhtaç durumda kaldım. Birleşmiş milletlerin bize layık gördüğü erzaklar ağzı açık bir şekilde geliyor. Bu erzakları ölsem bile yemeyeceğim" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title