Haberler

Eskinin Kuru Yemişi Çedeneli Kavurga" İçin Tanıtım Atağı

ÖMER ERTUĞRUL - Yozgat Belediyesince, çedene ile buğdayın tandırda kavrulup karıştırılmasıyla elde edilen "çedeneli kavurga"nın tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla ikramlık ve hediyelik kavurga üretiliyor.

Köylerde yufka ekmek yapan kadınların, gün sonunda sacı ters çevirerek yaptıkları "çedeneli kavurga" dinlenirken tüketilen ve misafirlere ikram edilen farklı çerezlik lezzetler arasında yer alıyor.

Yapımının zahmetsiz, maliyetinin de düşük olması dolayısıyla tercih edilen kavurga için özellikle "Sarı Bursa" cinsi buğday kullanılıyor.

Kalburdan elenerek irileri seçilen buğday, yıkanıp temizlendikten sonra tandırda yakılan ateşte ters çevrilen sacda 10-15 dakika pişiriliyor.

Daha sonra ıslatılıp tuzlanan ve kavrulan çedene ile buğdayın harmanlanmasıyla "çedeneli kavurga" elde ediliyor.

Son yıllarda unutulmaya yüz tutsa da Yozgat ve yöresindeki bazı köylerde halen yapılan "çedeneli kavurga" vazgeçilmez lezzetler arasında yer almayı sürdürüyor.

Yozgat Belediyesi de belediyeye ait aşevinde yaptırdığı yıllık yaklaşık 600 kilogram kavurgayı, konaklara gelen misafirlere ikram ederek ve küçük torbalarda hediyelik olarak vererek, bu lezzetin gelecek nesillere taşınmasını ve daha geniş kitlelere yayılmasını hedefliyor.

Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çedeneli kavurganın kentin mutfak geleneğinde geçmişte çok önemli yeri bulunduğunu söyledi.

"Kuru yemişin atası"

Çedeneli kavurganın "kuru yemişin atası" olduğunu vurgulayan Aslan, "Zaman içerisinde şehirleşmeyle unutulan yiyeceklerden birisi ama biz son 4 yıldır çedeneli kavurga üretiyoruz. Konaklarımızda ikram ediyoruz ayrıca küçük torbalarda hediyelik olarak veriyoruz." dedi.

Aslan, belediye aşevinde kavurga yaptırarak unutulmuş olan bu güzel yiyeceğin tekrar Yozgat'ın ve Türkiye'nin gündeminde yer almasını ve gelecek kuşaklara taşınmasını hedeflediklerini dile getirdi.

"Lezzeti çok hoş, yiyenler çok memnun kalır"

Belediye aşevinde kavurga yapan görevlilerden Salime Üstündağ da kavurgayı ikramlık olarak yaptıklarını anlatarak, "Daha önce büyüklerimiz yapmış ama zamanla unutulmuş. Şimdi Belediye Başkanımız Kazım Arslan, bunu tekrar canlandırmıştır. Misafirlerimize ikramlık veriyoruz. Lezzeti çok hoş, yiyenler çok memnun kalır." diye konuştu.

Lök köyünden Sariye Sarıakçe, kavurganın kendileri için vazgeçilmez bir lezzet olduğunu belirtti.

Satı Ertuğrul da kavurgayı annesinden ve ninelerinden öğrendiğini aktardı. Kendilerinin de zaman zaman kavurga yaptıklarını dile getiren Ertuğrul, "Hem kendimiz yiyoruz hem de misafirlerimize ikram ediyoruz. Çedeneli kavurga eskinin kuru yemişi." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Çevresel Etki Değerlendirme Yozgat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title