Haberler

Eski Yüksek Yargı Üyeleri Hakim Karşısında

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmada, önceki celse hazırlanamadığı için savunma yapmayan ve süre isteyen eski Yargıtay üyesi Hakkı Torlak, yeniden hakim karşısına çıktı. Duruşmaya, sanık Torlak ve avukatı katıldı.

Savunma için söz verilen Torlak, usul itirazlarını dile getirdi.

Hakkında soruşturma yapma yetkisinin Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu olduğunu savunan Torlak, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yetkisi olmadığını, hakkında soruşturma yürütmesinin usul ve yasaya aykırı olduğunu öne sürdü.

Kanuni hakim ilkesi güvencesinin de ihlal edildiğini ileri süren Torlak, suçtan sonra suç ve suçluya yönelik mahkeme kurulamayacağını söyledi.

Torlak, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile yargı yerinin değiştirildiğini, suç tarihindeki düzenlemeye göre ise Yargıtay Ceza Genel Kurulunun yargılama makamı olduğunu savundu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının suç üstü hükümlerine göre işlem yaptığını anlatan Torlak, bunun için suç teşkil eden bir faaliyette bulunurken yakalanması gerektiğini ancak kendi rızasıyla kolluk güçlerine teslim olduğunu, hakkında suçüstü hükümlerinin uygulanamayacağını iddia etti.

Dijital verilerin manipülasyona açık olduğunu, bunlara el konulduğunda imajlarının olay yerinde alınması gerektiğini ifade eden Torlak, buna karşın kendisiyle ilgili bu usule riayet edilmediğini, dijital verilerin imajlarının yokluğunda alındığını, bu nedenle dijital verilerden elde edilen hiçbir bulguyu kabul etmediğini belirtti.

Kendisi veya yakınlarının örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullanmadığını öne süren Torlak, ayrıca bir verinin delil olabilmesi için kanuna uygun yollarla elde edilmesi gerektiğini, MİT'in istihbari verilerinin delil olamayacağını savundu.

Aleyhine verilen tanık ifadelerine de değinen Torlak, bu ifadeleri verenler hakkında aynı suçtan soruşturma yürütüldüğünü, bu kişilerin etkin pişmanlıktan yararlanmak için ifade verdiklerini, bu nedenle beyanları kabul etmediğini söyledi.

İddianamede, sivil imam olduğu belirtilen Yusuf Doğan ile çok sayıda görüşme yaptığının belirtildiğini aktaran Torlak, bu telefonu oğlunun kullandığını, bağlantının büyük bölümünün görüşme değil mesajlaşma olduğunu savundu.

Oğlunun, arkadaşının tavsiyesiyle özel kurs için Yusuf Doğan ile görüştüğünü, günlük çalışmasının da Doğan tarafından takip edildiğini anlatan Torlak, bu nedenle sınav notlarını Doğan'a gönderdiğini bildirdi.

Kendisinin ise Doğan'ı sadece dershaneye ödeme yapmaya gittiğinde birkaç kez gördüğünü savunan Torlak, bir eğitimci olarak tanıdığını, örgütsel yönünü bilmediğini ileri sürdü.

Torlak, Doğan'ın başkalarıyla yaptığı ByLock yazışmalarının kendisi aleyhine delil olamayacağını düşündüğünü ifade etti.

Söz konusu yazışmalarda, çocuğundan söz edilirken "5'lik" ifadesinin kullanıldığı anımsatılarak, bunun ne anlama geldiğini bilip bilmediği sorulan Torlak, önceden bilmediğini, iddianameden öğrendiğini savundu. Torlak, iddianameye göre bunun, hayatını yapılanmaya adamış örgüt mensubu anlamına geldiğini kaydetti.

Sanık avukatı Nigar Yılmaz da ifadenin 18 yaşındaki çocuğa yönelik söylendiğini, bu kapsamda değerlendirme yapılması gerektiğini dile getirdi.

Sivil imamla aynı yerlerden baz sinyali

Yargıtay Savcısı sanığa, "Doğan'ı sadece dershanede gördüğünüzü söylüyorsunuz ama belirttiğiniz adres dışında da telefonlarınız aynı yerlerden baz sinyali vermiş. Bu durumu nasıl açıklıyorsunuz?" sorusunu yöneltti. Sanık Torlak, herkesin kalabalık yerlerde tanımadığı kişilerle baz sinyali verebileceğini, Yusuf Doğan ile dershane dışında hiç görüşmediğini ileri sürdü.

Verilen molanın ardından mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Buna göre, sanığın tahliye talebi reddedilerek, tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Sanık hakkında ifade veren eski HSYK üyeleri İbrahim Okur, Kerim Tosun ve eski başsavcı Durdu Kavak'ın tanık olarak dinlenmesi, duruşmanın 8 Mayıs'a bırakılması kararlaştırıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Anayasa Mahkemesi Yusuf Dogan Danıştay Yargıtay Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 25 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title