Haberler

Eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Devlet Töreniyle Son Yolculuğuna Uğurlandı

Tedavi Gördüğü Hastanede Hayata Gözlerini Yuman Eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Son Yolculuğuna Uğurlandı.

Tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yuman eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem, son yolculuğuna uğurlandı.

Cem için düzenlenen devlet töreninde insan seli içinde kalan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ezilme tehlikesi geçirdi. Başbakan Erdoğan, Deniz Baykal, Tansu Çiller, Papandreu törende aynı kareye yansıdı.

Cem için Teşvikiye Camii'nde devlet töreni düzenlendi. Tören nedeniyle yoğun güvenlik önlemi alınırken, bomba imha uzmanları cami çevresinde polis köpekleriyle arama yaptı.

Cem'in Türk bayrağına sarılı tabutu, oğlu Kerim Cem ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül tarafından cenaze aracıyla camiye getirildi. Cem'in Türk bayrağına sarılı naaşı, polisler tarafından omuzlara alınarak taşındı. Cem'in eşi Elçin ile oğlu Kerim Cem, kızı İpek Cem Taha, damadı ve gelini cami bahçesinde oluşturulan bölümde taziyeleri kabul etti. Yunanistan eski Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, acılı aileye taziyelerini sunduktan sonra ailenin yanında durdu.

Caminin çeşitli yerlerine konulan taziye defterine duygu ve düşüncelerini yazmak isteyenler uzun kuyruklar oluşturdu. Cenaze törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Bülent Arınç, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Remzi Tuncel, İstanbul Valisi Muammer Güler, ABD Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan, Yunanistan eski Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Eski Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan, Eski Devlet Bakanı Hasan Gemici, eski bakan Köksal Toptan, eski bakan Mustafa Yılmaz, gazeteci Uğur Dündar, gazeteci Murat Yetkin, gazeteci Fikret Bila,

Rahmi Koç, Ercan Karakaş, sanatçı Zülfü Livaneli, Murat Sökmenoğlu, eski siyasiler Mesut Yılmaz, Tansu Çiller, üst düzey askeri yetkililer ve çok sayıda seveni katıldı. Törene katılamayan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt da çelenk gönderdi.

Cuma namazının ardından cenaze namazı kılındı. Cenaze namazından sonra İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, "İsmail Cem beyefendinin dostları, sevenleri, cenaze namazının yüce Allah katında kabul olmasını niyaz ediyorum. Hepinize baş sağlığı diliyorum" dedi.

Merhum İsmail Cem'in çok yakın samimi, kardeşim diye sevdikleri olduğunu belirten Mustafa Çağrıcı, şöyle konuştu: "Onu sadece dostları değil bu ülkenin tüm yurttaşları tanıyor. Onu çok güzel iyi tanıyor. O gönül insanıydı. Beyefendi, erdemli, dürüst bir insandı. Onun bütün sevdikleri, çok büyük bir değeri kaybettiklerini, bir beyefendiyi hakkın huzuruna gönderildiğini ifade etti. Buna herkesin yürekten katıldığını düşünüyorum. Çok önemli bir özelliği olmak üzere bir dürüst insanı kaybettik. Bu değerli insan güzel bir yolculuğa çıkıyor. O güzel şeylerle gidiyor. Allah'tan rahmet diliyorum"

Daha sonra bir din görevlisi Cem'in son şiirinin son kıtasını okudu. Bu sırada eşi Elçin Cem ve kızı İpek Cem gözyaşlarına boğuldu.

Cem'in cenazesi cenaze namazının ardından polis mangasınca omuzlara alınarak bir süre taşındı. Bir süre yaya olarak Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı kortej eşliğinde götürülen İsmail Cem'in naaşı, daha sonra cenaze aracına konuldu. Bu sırada Erdoğan, Cem'in ailesinin yanına giderek baş sağlığı diledi. Erdoğan, Cem'in eşi Elçin, kızı İpek Cem ve Papandreu ile bir süre sohbet etti. Daha sonra Başbakan Erdoğan ve beraberindekiler cenaze aracına gittiler. Başbakan Erdoğan, Deniz Baykal, Tansu Çiller, Papandreu burada bir araya gelerek aynı kareye yansıdı. Cem, son yolculuğuna uğurlanmak üzere Zincirlikuyu Mezarlığına götürüldü.

Yunanistan eski Dışişleri Bakanı Papandreu da camiden ayrılırken vatandaşların yoğun sevgi gösterileriyle uğurlandı. Papandreu'yu alkışlayan vatandaşlar, Cem'in yakın arkadaşının elini tutmak istedi. Bir parti lideri gibi sevgi gösterileriyle karşılaşan Papandreu, "Şu an açıklama yapmayacağım" dedi.

Cem, düzenlenen devlet töreninin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda gözyaşları içinde toprağa verildi.

GENÇ YAŞTA KAYBETTİK

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, bir soru üzerine "Medeni tavırları ve davranışlarıyla üzerine düşen siyaset görevlerini hatasız götürdü. Unutulmaz değerli bir isim oldu. Genç yaşta kaybettik, yapacak çok şeyi vardı, üzüntülüyüz" dedi.

Basın mensubunun TÜSİAD ve MHP arasında gerginliği sorması üzerine Ağar, "Bütün gerginliklere karşıyız. Herkes özgürce istediğini savunacaktır. Türkiye'deki büyük gerginlikleri ortadan kaldırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Baykal da, İsmail Cem'in ölümünün büyük bir kayıp olduğunu belirterek "Türkiye için önemli hizmetleri olmuş. Aydın bir siyasetçi, çok özel sentezleri kişiliğinde barındırmıştı. Saygınlığı ve beyefendi kişiliği bir yana dava uğruna inadı hepimize örnek olmuştur. Zaman zaman siyaset rüzgarlarında ayrıldık daha sonra bir araya geldik. Coşku ve heyecan içindeydik. En verimli olacağı çağındaydı. Mücadele arkadaşımın yakınlarına baş sağlığı diliyorum, üzütülüyüm" dedi.

(EY-RA-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title