Haberler

Eski Başkana 4 Yıl 2 Ay Çevre Cezası

Sakarya'nın Karasu İlçesi Darıçayırı Beldesi eski Belediye Başkanı Recep Sarı'ya 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi.

Sakarya'nın Karasu İlçesi Darıçayırı Beldesi eski Belediye Başkanı Recep Sarı'ya İstanbul'dan motorin parası karşılığı getirtirip belde sınırları içinde yol kenarına gömüldüğü belirlenen ve içinde kimyasal atık bulunan radyasyonlu 23 varille ilgili 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi. Sarı, karara itiraz ederken 388 bin TL cezaya çarptırılan Darıçayırı Belediyesi de "Bu parayı ödeyemeyiz" diyerek Danıştay'a başvurdu.

Karasu İlçesi Darıçayırı Beldesi'nde 2009 yılında Sakarya Sağlık Müdürlüğü ve jandarmaya yapılan ihbarda toprağa gömülü olarak 23 varil kimyasal atık bulundu. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın varillerde yaptığı ölçümlerde tehlike arz etmeyecek miktarda radyasyona rastlanıldı. Varilleri 29 Mart 2009 yılında yapılan seçimlerde AK Parti'den yeniden aday olmasına rağmen seçimi kaybeden eski Başkan Recep Sarı varilleri kendisinin gömdürdüğünü kabul etti. Eski Başkan Sarı, 2003 yılında belediyenin ihtiyacı olan tel alımı için Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde faaliyet gösteren bir çelik firmasına kamyon gönderdiğini, bu firmadan da herhangi bir tehlike arz etmediğine inandığı atıkları yine belediyeye ait kamyonlarla getirilerek olay yerine gömdürdüğünü söyledi.

Sakarya Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri 23 varili gömdüğü gerekçesiyle İstanbullu firma ve Karasu Darıçayarı Belediyesi'ne ayrı ayrı 388 bin 274 TL ceza kesti. Zehirli varillerde alınarak Kocaeli'de bulunan Klinik ve Tehlikeli Atık Yakma (İzaydaş) tesislerine gönderilmişti.

AĞIR CEZADA DAVA

Belediye eski Başkanı Recep Sarı hakkında Karasu Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonrasında Sakarya 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Hayvanlara zarar verecek şekilde çevreyi kasten kirletmek' suçundan dava açıldı. Karar; 11 Aralık 2010 tarihinde açıklanırken belediye eski başkanı Recep Sarı'ya 4 yıl 2 ay hapis 166 gün karşılığında adli para cezası verildi. Hapis cezasına eski Belediye Başkanı Recep Sarı Yargıtay nezrinde itiraz etti.

Darıçayırı Belediyesi de, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından gelen 388 bin liralık ceza ile ilgili Sakarya İdare Mahkemesi'ne başvurarak itiraz etti. 5 ay önce karara çıkan davada İdare Mahkemesi para cezasının ödenmesi gerektiğini belirtti. Bunun üzerine Darıçayır'ı Belediyesi Danıştay'a temyiz için başvurdu.

"EMSALİ YOK"

Görevi sırasında zehirli varilleri gömdürdüğünü kabul eden ve hapis cezası alan Belediye eski Başkanı Recep Sarı, kendisine verilen hapis cezasını çok bulduğunu söyledi. Sarı, "Bana 4 yıl 2 ay hapis cezası ve 3 bin lira para cezası verdiler. Bu cezanın emsali yok. Dava kısa bir sürede karara çıktı. Biz de Yargıtay nezrinde itiraz ettik" dedi.

Darıçayırı Belediyesi Başkanı Ahmet Başaran ise, eski başkanın motorin parası için getirip gömdürdüğü 23 zehirli varille ilgili olarak belediye'ye kesilen 388 bin TL'lik cezayı ödemelerinin söz konusu olamayacağını söyledi. Başaran, "Cezaya itiraz ettik. Mahkeme itirazımı haksız buldu. Dosyayı, Danıştay'a götürdük. Buradan da olumsuz sonuç çıkarsa eski belediye başkanı Sarı hakkında biz de dava açacağız. Bu cezayı belediye olarak ödememiz söz konusu olamaz. Çünkü mümkün değil" dedi.

- Sakarya / Adapazarı

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title