Haberler

Eski Bakan Ersümer İçin 36 Yıla Çakan İçin İse 28.5 Yıla Kadar Hapis Cezası İstendi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanları Cumhur Ersümer'in 3 Ayrı İhaleye Fesat

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanları Cumhur Ersümer'in 3 ayrı ihaleye fesat

karıştırma suçundan 36 yıl, Çakan'ın 2 ihaleye fesat karıştırma ve görevi kötüye kullanma suçundan 28.5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanları Cumhur Ersümer ile Zeki Çakan'ın Yüce Divan'da yargılandıkları davada esas hakkındaki görüşünü bildirdi.

Davanın bugünkü duruşmasına eski bakanlar Ersümer, Çakan ve avukatları ile müdahil avukatları katıldı.Duruşmada esas hakkındaki görüşünü bildiren Başsavcı Ok, Ersümer'in Bozcaada rüzgar enerji santrali, Atasu Barajı hidroelektrik santrali ve Bakırçay sulama

inşaatları ihalelerine "fesat karıştırma" suçundan Türk Ceza Kanunu'nun 235/1 maddesi gereğince ve bu suçun üç kez tekrar edilmesi nedeniyle 53. maddesi gereğince cezalandırılmasını istedi.

Başsavcı Ok, Çakan'ın da otoprodüktör sözleşmelerinde yetkisiz olarak olur vererek görevde yetkiyi kötüye kullanma suçundan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 240 ve 80. maddeleri gereğince cezalandırılmasını istedi. Ok, ayrıca Çakan'ın Atasu Barajı hidroelektrik santrali ve Bakırçay yenileme inşaatı ihalelerine fesat karıştırmaktan 2 kez 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 235/1. maddesi gereğince cezalandırılmasını talep etti.

-ERSÜMER HAKKINDAKİ MÜTALA-

Nuri Ok, öncelikle Cumhur Ersümer'e yönelik suçlamalar yönünden değerlendirmelerde bulundu. Başsavcı Ok, Ersümer'in elektrik ve doğal gaz politikalarında plansız ve hesapsız uygulamalarda bulunduğunu yönelik iddialarla ilgili olarak eski Türk Ceza Kanunu'nun 205. maddesinde tanımlanan "ihaleye fesat karıştırma" ve 240. maddesinde tanımlanan "görevde yetkiyi kötüye kullanma" suçlarını işlediğinin belirlendiğini ancak bu suçların Yüce Divan'a sevk kararı tarihi itibariyle zaman aşımına ve 4616 sayılı Şartla Salıverilme

Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun kapsamına girdiğini ifade etti.

Türkiye'nin Rusya ile imzaladığı toplam 24 milyar metreküplük 3 doğal gaz alım anlaşmasındaki usulsüzlük iddialarıyla ilgili olarak da anlaşmaların Ersümer'in bakanlık döneminden önceye dayanmasına rağmen Ersümer döneminde de planlı hareket edilmediğini anlatan Ok, doğal gaz alım anlaşmaları çerçevesinde kurulan santrallere alım garantisi verilmesi nedeniyle kamu zararına yol

açıldığını söyledi. Ok, bu 3 doğal gaz alım anlaşmasını oluşturan Mavi Akım ve Batı Hattı Doğalgaz Alımı anlaşmalarının TBMM'de kabul edilerek kanunlaşması nedeniyle Ersümer'in cezai sorumluluğundan bahsedilemeyeceğini kaydetti.

Ersümer'in kamu santrallerinin eksik kapasiteyle çalışmasına yönelik uygulamalarını ise "görevde yetkinin kötüye kullanılması" olarak nitelendiren Ok, bu suçun suç tarihi itibariyle 4616 sayılı yasa kapsamına girdiğini ve zaman aşımı süresinin de dolduğunu belirtti.

-MAVİ AKIM'DAN BERAAT İSTEMİ-

Ersümer'in Bozcaada Rüzgar Enerjisi Santrali uygulama anlaşmasında gerekli yasal şartlar oluşmadan ve ihale açmadan santralin yapım işinin ortak girişim grubuna verildiğini belirten Ok, bu yolla firmaya çıkar sağlandığını söyledi.

Nuri Ok, ihaleye açılmayarak başka firmaların katılımının engellenmesi ve serbest rekabet ortamının sağlanmadığı gerekçesiyle Ersümer'in eski TCK'daki "ihaleye fesat karıştırma" suçunu bilerek ve isteyerek işlediğini ifade etti.

Ersümer'e yönelik Mavi Akım Projesi ile ilgili suçlamalarla ilgili görüşünü açıklayan Ok, konsorsiyum seçiminin ihalesiz pazarlık usulüyle yapılmasında yasal mevzuata göre usulsüzlük bulunmadığını kaydetti. Ok, Mavi Akım Projesi'nin Türkiye kısmındaki boru hattı maliyetinin pahalı olduğu ve kamu zararına yol açıldığına ilişkin iddiaları destekleyen delil bulunmadığını ifade ederek, bu suçtan Ersümer'in beraatine karar verilmesini talep etti.

-ÇAKAN HAKKINDAKİ MÜTALA-

Ok, Zeki Çakan'ın bakanlık yaptığı dönemde 39 oto prodüktör santralinin yapımına izin verildiğini anlatarak, bu dönemde yetkinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunda olmasına rağmen Çakan'ın oluruyla oto prodüktör sözleşmeleri imzalandığını kaydetti.

Nuri Ok, Zeki Çakan'ın Atasu Barajı hidroelektrik santrali, Batı Iğdır yenileme inşaatlarında yeni ihaleler açması gerekirken usulsüz biçimde keşif artışı yoluna giderek "ihaleye fesat karıştırma" suçunu işlediğini, otoprodüktör santralleriyle ilgili olarak yetkisi olmadığı halde görevde yetkiyi kötüye kullandığını söyledi.

Çakan hakkındaki Mavi Akım Projesi ile ilgili iddialara da değinen Ok, Çakan'ın önceki bağlayıcı anlaşmalar nedeniyle projeyi feshetmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

-ERSÜMER'E 36 YIL ÇAKAN'A 28.5 YIL-

Başsavcı Nuri Ok, Cumhur Ersümer'in Bozcaada rüzgar enerji santrali, Atasu Barajı hidroelektrik santrali ve Bakırçay Kınık sulama inşaatlarında "ihaleye fesat karıştırma" suçunu düzenleyen 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 235/1. maddesi uyarınca 15 yıldan 36 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

Başsavcı Ok, Zeki Çakan'ın ise oto prodüktör santralleri ile ilgili olarak eski Türk Ceza Kanunu'nun "görevde yetkiyi kötüye kullanma" suçunu düzenleyen 240. maddesi ve suçun birden fazla işlenmesi halinde ceza artırımını öngören 80. maddesi ile Atasu Barajı ve Batı Iğdır yenileme inşaatlarında 2 kez ihaleye fesat karıştırdığı iddiasıyla 11 yıl 6 aydan 28 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

-SAVUNMALAR 1 MAYIS'TA-

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanları Cumhur Ersümer ile Zeki Çakan, esas hakkındaki savunmalarını 1 Mayıs'ta yapacaklar.

ANKARA / DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title